2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Megjelent a rendelet a dróntörvényről

469

Februártól megváltoznak a pilóta nélküli légi járművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. A dróntörvény szabályozza a magyarországi drónhasználattal összefüggő tevékenységeket, a Magyar Közlönyben több rendelet is megjelent február 2-án.

A drónhasználati szabályok alapjaiban megváltoznak, a drónhasználókra egységes követelményrendszer vár a jövőben. A drónozással összefüggő alapfogalmakat és alapszabályokat a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza.

Még 2019 nyarán léptek hatályba a pilóta nélküli légi járművekkel összefüggő általános európai uniós előírások, ezeket már tavaly júliustól alkalmazni kellett volna, a járvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig kitolták. A tagállamok az uniós szabályoknál szigorúbb szabályokat hozhatnak, azzal ellentéteseket azonban nem. A pilóta nélküli légi járművekre vonatkozó törvényt végül 2020 decemberében fogadta el a magyar Országgyűlés.

Mind a magyar, mind az uniós szabályok célja a biztonságos drónhasználat elősegítése azzal, hogy repülési szabályokat, oktatási követelményeket, regisztrációs kötelezettséget, illetve egyéb szabályokat határoznak meg, amelyeket gyakorlatilag minden drónhasználónak ismernie kell, és maradéktalanul be is kell tartani 

– olvasható a légtér.hu összefoglalójából, amely mindenki számára érthetően értelmezi a reptetésre vonatkozó törvényeket, illetve jogszabályokat. A Magyar Közlöny erre vonatkozó első rendeletében az általános rendelkezésekről írnak. Ebben meghatározzák, hogy mi is a drón, az embertömeg, a légi alkalmasság, a műszaki karbantartási nap, az üzemeltetési utasítás vagy éppen a szakszolgálati engedély. Az, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak, nagyban függ attól, hogy hol és milyen drónt reptet. A törvény szerint a pilóta nélküli játék légi járműnek, azaz drónnak minősül

A 120 GRAMM MAXIMÁLIS FELSZÁLLÓtÖMEGET EL NEM ÉRŐ, ADATRÖGZÍTŐ ESZKÖZZEL FEL NEM SZERELT PILÓTA NÉLKÜLI LÉGI JÁRMŰ, AMELY A TÁVOLI PILÓTÁTÓL 100 MÉTERNÉL NAGYOBB TÁVOLSÁGRA ELTÁVOLODNI NEM KÉPES.

120 gramm feletti értékkel rendelkező eszközök esetében regisztráció szükséges. Visszatérve a nyílt kategória alapkövetelményére: a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, s a pilótának távcső nélkül folyamatosan látnia kell eszközét. A drónt semmilyen körülmények között nem lehet embertömeg fölé reptetni, lehetőség szerint külső személyeket sem lehet megközelíteni. 

Speciális kategóriába tartozik, ha 25 kilogrammnál nagyobb drónt reptetünk, vagy például több kilométer hosszú vezetékellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges, amely az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól igényelhető. Rögzítették, hogy

A LÉGI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG NYILVÁNTARTÁST FOG VEZETNI A REPÜLŐESZKÖZÖKRŐL, A PILÓTA NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ-RENDSZEREKRŐL ÉS ÜZEMBEN TARTÓIKRÓL.

A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják majd. A pilóta nélküli játék légi járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba vételi kötelezettség. Tehát:

A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék.

Megjelent továbbá, hogy kötelező az online vizsga minden drónosnak, a korábban elvégzett képzések nem váltják ki az új tanfolyam elvégzését és a vizsgát. A dróntörvény szintén egyik legfontosabb része, hogy 

a családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) november 11-én adta hírül, hogy 2021. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetők a pilóta nélküli légi járművek. Ez azt a célt szolgálja, hogy a drónozók naprakész tájékoztatást kapjanak a légtér-információkról és a korlátozásokról. A Magyar Közlönyben erről is megjelent kedden késő este a határozat, amelyben a kormány a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a pilóta nélküli légi járművek használatát támogató honlap és mobilalkalmazás fejlesztéséhez nyújtott támogatásról döntött. 

(Forrás: www.index.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details