2024. április 25., csütörtök - Márk

Szabadidő, életmód

Deszk@ Digital: rendhagyó formában tér vissza a debreceniek színházi fesztiválja

795

A Csokonai Színház május 11-én stílszerűen a járványhelyzetre reflektáló vitrinszínházi előadással, a Hamlettel nyitott ki újra hosszú szünet után. A Hamletet május 26-án és 27-én pedig 20 óra 30 perctől játsszák a Nagyerdei Stadionban. Májusban (14-én és 21-én) folytatódnak az operakoncertek és ismét műsoron lesz két népszerű vígjáték, az Őszintén szólva és a Tesztoszteron is.

Ez azonban nem minden, tavaly ugyan a pandémia miatt elmaradt, idén május 26. és 29. között viszont ismét megrendezik a Deszka Fesztivált a járványügyi korlátozásoknak megfelelően újszerű formában.

A Deszk@ Digital nevű programsorozaton olyan színházi produkciókat láthatnak majd az érdeklődők, amelyek kifejezetten digitális platformra készültek, s amelyek különböző módokon járják be az online tér adta kreatív lehetőségeket.

A nyitás és a Deszka@ Digital részleteiről hétfő reggel számolt be Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója, Puskás István, a város kultúráért felelős polgármestere, valamint Mészáros Ibolya és Bakota Árpád, a teátrum színészei.

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott, a kultúra újabb fejezethez érkezett, amely nemcsak az újranyitásról szól, hanem arról a kreatív energia megmutatkozásáról is, amit Debrecen a kultúra területén már sokadjára bizonyított. Mint mondta, a Csokonai Színház Debrecen legfontosabb innovatív műhelye, erre az energiára pedig nagy szükség volt az utóbbi időben, s ezzel tudott is élni a teátrum.

- A Deszka Fesztivál ugyanis megváltozott formátumban, Deszk@ Digital néven fog visszatérni.

Ezen a programsorozaton fog újra találkozni a szakma, s tud olyan életet élni, ami ennek a közegnek a legfontosabb motorja, az, hogy találkozások történjenek, beszélgetésekre kerüljön sor. Az idei Deszkával a közösségi élet is újra fog tudni éledni

– szögezte le.

Az elmúlt nyolc hónapról Gemza Péter igazgató mesélt, aki a teátrum külső-belső rendrakását emelte ki.

- Úgy döntöttünk, hogy miközben épül a hardver, építeni fogjuk a szoftvert is – utalt a direktor a Csokonai Színház felújítására és a Latinovits Színház épülésére, valamint az utóbbi nyolc hónapban történt belső változásokra.

Mint mondta, nekiálltak a szervezeti struktúra- és a szervezeti kultúraváltoztatásához is, kapcsolódtak a Zöld Színház mozgalomhoz és az opera tagozat részén is elindult egy komoly fejlesztési program. A céljuk ugyanis, hogy amint visszatérhetnek a felújított, megépült terekbe, ezt felkészült társulattal tudják megtenni.

deszkafeszt2

- És természetesen külön öröm, hogy azokat az előadásokat, amiket nem tudtunk játszani, most megengedi a járványhelyzet – tette hozzá.

Ilyen megmutatkozási lehetőséget biztosít májusban a Deszk@ Digital.

A Deszk@ Digital programjairól

A kertmozik mintájára a szervezők kertszínházba hívják a Deszka rajongóit, babzsákokra, székekre, plédekre telepedhetnek le a nézők a Nagyerdei Stadion füvén május 26. és május 29. között.

Két élő produkciónak ad teret az idei fesztivál: az előadások sora Tóth Kinga Mariamachina című két performanszával indul május 26-án, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik.

A rendhagyó Deszkára a digitális produkciók között meghívást kapott az Örkény István Színház kiváló dolgozók című előadása, amelyben a társadalom elhagyatott szegmensének emberei beszélnek a munkájukról.

A Trafó Levél anyámhoz című produkciójában Fekete Ádám író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, e-mail fiókjába enged betekintést, intim, bensőséges módon mutatja be az anya-fiú, anya-gyermek, alkotó-alkotás univerzális viszonyait.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása Balogh Attila és Benedek Zsolt azonos című drámájából kiindulva az Y generáció problémáit tematizálja, különös hangsúlyt fektetve a virtuális valóság problémáira.

A k2 Színház abszurd, melankolikus bemutatója, a Búcsúkoncert Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A Deszka szakmai programjának fontos része a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett, Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program. A fiatal, pályakezdő drámaírók fejlesztés alatt álló friss szövegei itt találkozhatnak először színészekkel és a közönséggel is.

A nyílt Fórum keretében hat fiatal kortárs magyar drámaírót lát vendégül a Deszk@ Digital: Bognár Pétert, Dóka Pétert, Lesi Zoltánt, Maros Andrást, O. Horváth Sárit és Szilágyi Eszter Annát.

A résztvevők betekintést nyerhetnek Fekete Ádám Tajgetosz-showjába, amely nemcsak abszurditásával, hanem őszinteségével is hat. A videósorozatban a rendező-színész-dramaturg-költő filozofál az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról.

A fesztivál május 27-től minden este szakmai beszélgetésekkel zárul a Nagyerdei Stadionban.

 (Forrás: dehir.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tartalom galéria

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

More details
Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details