2021. június 18., péntek - Levente

Szabadidő, életmód

[email protected] Digital: rendhagyó formában tér vissza a debreceniek színházi fesztiválja

338

A Csokonai Színház május 11-én stílszerűen a járványhelyzetre reflektáló vitrinszínházi előadással, a Hamlettel nyitott ki újra hosszú szünet után. A Hamletet május 26-án és 27-én pedig 20 óra 30 perctől játsszák a Nagyerdei Stadionban. Májusban (14-én és 21-én) folytatódnak az operakoncertek és ismét műsoron lesz két népszerű vígjáték, az Őszintén szólva és a Tesztoszteron is.

Ez azonban nem minden, tavaly ugyan a pandémia miatt elmaradt, idén május 26. és 29. között viszont ismét megrendezik a Deszka Fesztivált a járványügyi korlátozásoknak megfelelően újszerű formában.

A [email protected] Digital nevű programsorozaton olyan színházi produkciókat láthatnak majd az érdeklődők, amelyek kifejezetten digitális platformra készültek, s amelyek különböző módokon járják be az online tér adta kreatív lehetőségeket.

A nyitás és a [email protected] Digital részleteiről hétfő reggel számolt be Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója, Puskás István, a város kultúráért felelős polgármestere, valamint Mészáros Ibolya és Bakota Árpád, a teátrum színészei.

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott, a kultúra újabb fejezethez érkezett, amely nemcsak az újranyitásról szól, hanem arról a kreatív energia megmutatkozásáról is, amit Debrecen a kultúra területén már sokadjára bizonyított. Mint mondta, a Csokonai Színház Debrecen legfontosabb innovatív műhelye, erre az energiára pedig nagy szükség volt az utóbbi időben, s ezzel tudott is élni a teátrum.

- A Deszka Fesztivál ugyanis megváltozott formátumban, [email protected] Digital néven fog visszatérni.

Ezen a programsorozaton fog újra találkozni a szakma, s tud olyan életet élni, ami ennek a közegnek a legfontosabb motorja, az, hogy találkozások történjenek, beszélgetésekre kerüljön sor. Az idei Deszkával a közösségi élet is újra fog tudni éledni

– szögezte le.

Az elmúlt nyolc hónapról Gemza Péter igazgató mesélt, aki a teátrum külső-belső rendrakását emelte ki.

- Úgy döntöttünk, hogy miközben épül a hardver, építeni fogjuk a szoftvert is – utalt a direktor a Csokonai Színház felújítására és a Latinovits Színház épülésére, valamint az utóbbi nyolc hónapban történt belső változásokra.

Mint mondta, nekiálltak a szervezeti struktúra- és a szervezeti kultúraváltoztatásához is, kapcsolódtak a Zöld Színház mozgalomhoz és az opera tagozat részén is elindult egy komoly fejlesztési program. A céljuk ugyanis, hogy amint visszatérhetnek a felújított, megépült terekbe, ezt felkészült társulattal tudják megtenni.

deszkafeszt2

- És természetesen külön öröm, hogy azokat az előadásokat, amiket nem tudtunk játszani, most megengedi a járványhelyzet – tette hozzá.

Ilyen megmutatkozási lehetőséget biztosít májusban a [email protected] Digital.

A [email protected] Digital programjairól

A kertmozik mintájára a szervezők kertszínházba hívják a Deszka rajongóit, babzsákokra, székekre, plédekre telepedhetnek le a nézők a Nagyerdei Stadion füvén május 26. és május 29. között.

Két élő produkciónak ad teret az idei fesztivál: az előadások sora Tóth Kinga Mariamachina című két performanszával indul május 26-án, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik.

A rendhagyó Deszkára a digitális produkciók között meghívást kapott az Örkény István Színház kiváló dolgozók című előadása, amelyben a társadalom elhagyatott szegmensének emberei beszélnek a munkájukról.

A Trafó Levél anyámhoz című produkciójában Fekete Ádám író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, e-mail fiókjába enged betekintést, intim, bensőséges módon mutatja be az anya-fiú, anya-gyermek, alkotó-alkotás univerzális viszonyait.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása Balogh Attila és Benedek Zsolt azonos című drámájából kiindulva az Y generáció problémáit tematizálja, különös hangsúlyt fektetve a virtuális valóság problémáira.

A k2 Színház abszurd, melankolikus bemutatója, a Búcsúkoncert Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A Deszka szakmai programjának fontos része a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett, Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program. A fiatal, pályakezdő drámaírók fejlesztés alatt álló friss szövegei itt találkozhatnak először színészekkel és a közönséggel is.

A nyílt Fórum keretében hat fiatal kortárs magyar drámaírót lát vendégül a [email protected] Digital: Bognár Pétert, Dóka Pétert, Lesi Zoltánt, Maros Andrást, O. Horváth Sárit és Szilágyi Eszter Annát.

A résztvevők betekintést nyerhetnek Fekete Ádám Tajgetosz-showjába, amely nemcsak abszurditásával, hanem őszinteségével is hat. A videósorozatban a rendező-színész-dramaturg-költő filozofál az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról.

A fesztivál május 27-től minden este szakmai beszélgetésekkel zárul a Nagyerdei Stadionban.

 (Forrás: dehir.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyarország lesz az első ASTA Global River Cruise Expo házigazdája jövőre

Magyarország lesz az első ASTA Global River Cruise Expo házigazdája jövőre

More details
Egészen különleges a Balaton idei fagyija

Egészen különleges a Balaton idei fagyija

More details
Trendriport: ilyen volt az első négy hónap a szállodákban

Trendriport: ilyen volt az első négy hónap a szállodákban

More details
Augusztusban jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

Augusztusban jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

More details
Lemezek potyognak az égből

Lemezek potyognak az égből

More details
Reneszánsz és barokk ruhákban mérték össze szépségüket a gyerekek

Reneszánsz és barokk ruhákban mérték össze szépségüket a gyerekek

More details
Rendezvény ReStart 2021 - Konferencia a hazai rendezvényszektor kihívásairól és lehetőségeiről

Rendezvény ReStart 2021 - Konferencia a hazai rendezvényszektor kihívásairól és lehetőségeiről

More details
Szurkolói zóna: 2021. június 11. - július 11.

Szurkolói zóna: 2021. június 11. - július 11.

More details