2024. április 19., péntek - Emma

Hírek

Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

644

Minden év azonos időszakában tartják meg az adventi programokkal egybekötött karácsonyi vásárokat. A járványhelyzet miatt tavaly többnyire nem tartották meg az eseményt, de idén korlátozásokkal együtt, de megrendezésre kerülnek az adventi vásárok. Kíváncsiak voltunk, hogyan készülnek a települések, ezért helyzetértékelést végeztünk.

A fővárosban a Budapesti Adventi és Karácsonyi vásárt kordonokkal zárják körbe és csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. Az itt árusító kézműveseket a szervező Budapest Brand Zrt pályázat útján választotta ki, ahova a jelentkezőknek fotókkal kellett igazolniuk, hogy minőségi terméket állítanak elő.

A Szegedi Karácsonyi Hetek 2021. november 26-án kezdődnek, a programok, látványosságok és gasztronómia élmények december 24-ig várják az érdeklődőket több belvárosi helyszínen, a Dóm téren, a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren. A rendezvényt a hatályos járványügyi előírások és jogszabályok szerint tartja meg az önkormányzat cége.

Debrecenben egy év kihagyás után idén ismét megnyitotta kapuit tegnap az adventi kirakodóvásár a főtéren, és feldíszítették a város karácsonyfáját is. Az ünnepi forgatag részeként az ideiglenesen kialakított korcsolyapályán is lehet már róni a köröket a Nagytemplom előtt. Közel 100 vendéglátós és vásáros várja a karácsonyra készülőket november 26-tól egészen december 23-ig kézműves termékekkel, szívmelengető finomságokkal. Az idén új, szellősebb területen kap helyet a vásár: a megszokott Kossuth tér mellett több új helyszínen találkozhatunk árusokkal. Ilyen a Rózsa utca, a Csapó utca, a Dósa nádor tér és a Piac utca 1-3. előtti tér. A vásár a jelenleg érvényben lévő szabályozások alapján védettségi igazolvány nélkül látogatható!

Vasárnaponként adventi gyertyagyújtást szerveznek a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ami csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. A Kossuth téren műjégpályát építenek, amit csak maszkban lehet használni.

Salgótarjánban idén is megrendezik az adventi programok karácsonyi vásárral, jégpályával és színpadi előadásokkal megfűszerezve.

A közkedvelt Adventi Vásár a változatos árusokkal és fényfüzérekkel már az első hó leesése előtt ünnepi hangulatot varázsol a Fő térre. Az ínycsiklandó ételek, italok és kedvenc karácsonyi csemegék mellett a hagyományos ajándéktárgyak, mesés karácsonyi díszek, kézműves termékek és modern köntösbe bújtatott népművészeti tárgyak is megtalálhatók.

Egy adventi jégvarázs tanúi lehetnek a látogatók, hiszen november végétől egy hatalmas műjégpálya várja a korcsolyázás szerelmeseit a város központjában. Az Országos Műjégpálya Program pályázat keretében 13 települést találtak támogatásra érdemesnek, köztük Salgótarjánt. A szabadtéri mozgás, a sportok népszerűsítése különösen fontos főleg a téli időszakban. A pálya 75 napos nyitvatartása alatt az iskolás csoportok térítésmentesen ismerkedhetnek ezzel a szép sporttal, fejleszthetik a tudásukat.

Advent első napján átadásra kerül a város pompás díszekbe bújtatott karácsonyfája. Vasárnaponként a szabadtéri programok keretében sokszínű műsorok várják az adventi sokadalom iránt érdeklődőket. Singh Viki, a Red Bull Pilvaker előadója fogja elkápráztatni a kilátogatókat fantasztikus hangjával, érkezik majd a Mikulás is, hogy meglepje a gyerekeket és megtekintse a Bergengóc Zenegóc Társulat karácsonyi műsorát. Színpadra lép Kocsis Dénes és Peller Anna a Budapesti Operettszínház művészei, valamint Nyári Aliz is.

A József Attila Művelődési Központ színháztermében két különleges előadásra kerül sor. A Csík Zenekar Kiss Tiborral és Lovasi Andrással közösen ad koncertet. Az ünnepi időszakot pedig az egyik legkedveltebb karácsonyi történet, a Diótörő koronázza meg. Az átdolgozott táncjáték a Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei előadásában érkezik.

A számos, változatos program mellett is nagy hangsúly kerül a járványügyi előírások betartására, a látogatók védelmére. A programok többségére szabadtéren, nagy területen elosztva kerül sor, amely lehetőséget biztosít a távolságtartásra. Zárt térben kötelező a maszk viselése, illetve a József Attila Művelődési Központban több helyen kihelyezett kézfertőtlenítő található.

Szolnokon idén megtartják az adventi vásárt a járványügyi szabályok betartása mellett.

Miskolcon az Önkormányzat tervei szerint megtartják az adventi vásárt a vonatkozó szabályok és járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányzati védelmi intézkedések figyelembevételével. Abban az esetben, ha rosszabbodik a helyzet és nem lehet megtartani a tömegrendezvényeket, akkor elmarad az esemény. Amennyiben szigorodnak az elrendelt védelmi intézkedések, minden rendelkezésre álló eszközzel maradéktalanul igyekeznek azokat betartatni a város lakosságával.

Szombathelyen is a védelmi intézkedések betartása mellett rendezik meg az adventi vásárt, ahova 40 kereskedelmi és vendéglátással foglalkozó többnyire helybeli termelő árusítja majd termékeit. A vásár mellett szombatonként kulturális programokat is szerveznek. Két kisebb színpadot állítanak fel, melyeket kordonokkal vonnak körbe, amivel biztosítani szeretnék, hogy a látogatók száma ne lépje túl a járványügyi előírásokban szereplő 500 főt. Az adventi időszakban a város Fő terén mesefigurás körhintát állítanak fel, valamint újra lesz óriáskerék a Borostyánkő Áruház előtti parkolóban.

Kecskeméten színes programokkal, fényjátékkal, adventi dallamokkal ötvözve készülnek az ajándék- és kézműves vásárra a város főterén.

Pécsett a Széchenyi téren és a belvárosban elsősorban szabadtéri családi programokkal várják a karácsonyi vásárra érkezőket, ahol több mint húsz gasztronómiai és harmincnál több kézműves helyi termelő értékesítheti termékeiket. A rendezvény időszakában a főtéri dzsámit minden este ünnepi, animált gyermekrajzokat megjelenítő fényfestéssel díszítik majd, ahogyan a mellette lévő városházát is kivilágítják. A városban mindemellett számos változatos ünnepi programot tartanak majd. Az adventi vásár szabadon látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de a színpadi rendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt az érdeklődők.

A helyzetértékelésből egyértelműen látszik, hogy a települések a Covid-helyzet ellenére arra törekednek, hogy az adventi időszak az ünnepi készülődésről, a karácsonyra hangolódásról szóljon.

| Forrás: hellovidek.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details
Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

More details
BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details