2021. november 29., hétfő - Taksony

Hírek

Gellért Grand Finale: egy ikonikus ház búcsúja

106

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját, a Gellért Hotelt. Attól kezdve teljes egészében új tulajdonosához, az Indotek Csoporthoz kerül.

Október végétől elindult a visszaszámlálás, aminek keretén belül különleges búcsúkampány keretében a Gellért nosztalgia ételek, épületséták és retro búcsúest várja a ház egykori törzsközönségét, kerületieket, fővárosiakat és a vidékieket egyaránt. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

Nincs tovább

Gellért Grand Finale néven búcsúzik a Danubius Hotels az ikonikus szállodától, amelyet, a kettejük közt született megállapodás szerint 2021. december 1-ig üzemeltet. A Gellért szálloda ezt követően bezár és az Indotek Group, a szálloda tulajdonosa hamarosan megkezdi a szálloda felújítását. Az Indotek Group 2019-ben vásárolta meg a Gellért Hotelt a Danubius Zrt.-től, az elmúlt két évben a Danubius Hotels üzemeltette a szállodát.

ge2

Visszaszámlálás

Október 21-én indult el a zárásig tartó hathetes visszaszámlálás, amelynek keretében szállodai épületséták, novemberben egy utolsó vasárnapi büféebéd és egy retro búcsúbuli, az ikonikus Gellért Sörözőben pedig múltidéző „Gellértes” menüsor várja az oda látogatókat.

ge3

A nevezetes Gellért tekercs

A nosztalgia ételek között megtalálható a libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal és a Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival, melyeket borajánlással kiegészítve kínálnak. A desszert pedig iaszálloda 103 éves múltjában vált híres cukrászkülönlegességgé: a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, az igazi azonban csak a Gellértben kóstolható, még november 30-áig.

Mindenki marad a Danubius-on belül

A Danubius Hotels vezérigazgatója megerősítette a szálloda zárását követően, a munkatársakra a továbbiakban is számít a szállodalánc: „Kiváló munkatársakkal dolgozunk a Gellértben, mindenkire számítunk a jövőben is. A pandémia megmutatta, hogy a sikerünk a munkatársainkon alapszik, velük együtt tudjuk az utazásba vetett bizalmat újra megerősíteni. Munkatársaink vendégszeretetével és profizmusával a jövőben is találkozhatnak a Danubius Hotels többi szállodájában”, nyilatkozta Kovács Balázs.

ge4

A szálloda foglalási felületeit a decembert követő időszakra már korábban lezárták, a már bent levő foglalásokat a vendégekkel egyeztetve áthelyezték a Danubius Hotels más szállodáiba, vagy a Danubius Hotel Gellértbe a zárást megelőző időpontra.

Utolsó háznéző séták

Az egyik utolsó - pincétől a padlásig tartó - házbejáráson mi is részt vehettünk, meg is tettük november 12-én délután. Először a háztól elköszönő igazgató, Bánhegyi Balázs köszöntötte a résztvevőket, majd a Hosszúlépés profi vezetőjével útnak eredtünk. Hallhattunk a házban való barangolás során egykori Sárfürdőről (ez állt egykor a hotel helyén), majd az I. világháború alatt elkezdődött és félbeszakadt építkezésről, a pince melegvizes csöveiről, a szobákba Magyarországon elsőként bekötött telefonkészülékekről valamint gyógyvíz szolgáltatásról a vendégszobákban. Híres lakóiról is szó esett a háznak (politikusok, államfők, sztárok, művészek), valamint kevésbé dicsőséges alkalmi vendégekről, úgymint megszálló hadseregek katonái, forradalmárok, katonai kórházban fekvő betegek)

A Gellért fürdő nevezetes vendégeinek névsorába is betekintést nyertünk (mint Auguszta főhercegnő vagy Roman Costello kubai orvos esete a fürdő vendégeivel). Végül az 1961-es nagy átépítés és felújítás nyomait is megtekintettük, amikor a ház még ez év végéig látható szocmodern stílusát kialakították hazai neves építészek. Lehallgatószobákról is láttunk egykori dkokumentumokat, valamint a legfelső emeleten a Yehudi Menuhin lakosztályt is felkereshettük.

Utolsó foglaltsági adatok

Ha valaki azt hinné, azért kell a házat bezárni, mert a kutya sem lakja - az nagyon téved. 2019-ben 88 százalékos átlagos foglaltságot produkált a ház, 2020-ban nagyrészt be volt zárva, ahogy az összes többi szálloda Budapesten, 2021-ben azonban ismét szárnyal a szállodai foglaltság, nem ritka a 90 százalék feletti foglalási szám - elsősorban hétvégeken. Az utolsó időszakra nagyon sok izraeli vendég érkezett a Gellértbe, de, és ez is jelzi, mennyire szeretik a magyarok ezt a szállodát - nemcsak vidékről jönnek a hotelbe befoglalni szobát magyarok, hanem Budapestről is érkeznek egy-egy éjszakára megszállni, mintegy elbúcsúzni a nagymúltú épülettől.

ge5

A megkötött, és immár végérvényes üzletről

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. Mint a Danubius közleményében leszögezi, a szállodalánc tulajdonosainak az volt a célja, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között.

Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani.

A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le - végérvényesen.

| Forrás: turizmusonline.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« November 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Céges karácsony: online is épülhet a csapat

Céges karácsony: online is épülhet a csapat

More details
Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

Adventi korlátozások a vidéki nagyvárosokban: ilyen szabályok lesznek a karácsonyi forgatagban

More details
Ünnepre hangol a Müpa – újabb világsztárok és meglepetések az intézmény év végi és 2022-es programkínálatában!

Ünnepre hangol a Müpa – újabb világsztárok és meglepetések az intézmény év végi és 2022-es programkínálatában!

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Reziliencia bemutató webinár, 2021. december 7.

Reziliencia bemutató webinár, 2021. december 7.

More details
Sorra mondják le az év végi rendezvényeket

Sorra mondják le az év végi rendezvényeket

More details
Virtuálisan adták át az idei Budapest Építészeti Nívódíjakat

Virtuálisan adták át az idei Budapest Építészeti Nívódíjakat

More details
Pszichológiai elsősegély a Covid-19 okozta nehézségek kezelésében

Pszichológiai elsősegély a Covid-19 okozta nehézségek kezelésében

More details
Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, 2021.  november 29 – december 5.

Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, 2021. november 29 – december 5.

More details