2020. november 25., szerda - Katalin

Hírek

Megjöttek a részletek! - Hárommilliós Otthonfelújítási program

53

A hárommilliós otthonfelújítási program részleteiről jelentek meg friss információk, a 2021. január 1-jén induló támogatással a már meglévő otthonok energetikai korszerűsítése, bővítése, felújítása a cél. A támogatás felvehető lesz a napelem-rendszer telepítésétől az ablakcserén át a festésig, konyhabútorig, galériaépítésig, tetőfelújításig számtalan munkára, már egy gyermek esetén is. Az apróbetűs részek azonban most következnek...

Az új részletekből kiderül, hogy az alapfeltételek közül a legalább egy gyermek, a köztartozás-mentesség, és a TB-jogviszony is szükséges lesz a CSOK-hoz hasonlóan. Igaz, a TB-nél most elég egy év, maximum 30 napos megszakítással, és lehet munkaviszony, felsőoktatási jogviszony, nyugdíj melletti munkavégzés vagy az utolsó 3 hónapnál álláskeresési járadék is.

A támogatás csak családok részére lesz igénybe vehető, viszont egy gyermekes, elvált, egyedülálló szülők, élettársi kapcsolatban élők és gyermeket várók is igényelhetik a születendő baba 12 hetes korától. A támogatás a gyermek 25 éves koráig igényelhető, megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, vagy gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) szorulók esetén a gyermek életkora nem számít. Az elvált, külön élő szülők osztozhatnak a támogatáson, amennyiben megosztva nevelik a gyermeküket, ellenkező esetben az veheti igénybe, aki a gyermek nevelésére jogosult.

felujitas1

A támogatás összege kapcsán Novák Katalin tisztázta, hogy egy hatmillió forint értékű felújítás esetén a költségek felét, vagyis maximum hárommillió forintot lehet majd utólagosan visszaigényelni az államtól. Az igénybe vehető hárommilliós támogatás fele-fele részben lesz visszaigényelhető munkadíjra és anyagköltségre. Vagyis a hárommillió forintot az kaphatja meg, aki a munkadíjról és az anyagköltségről is egyaránt másfél milliós összegben nyújt be igazolást. Természetesen kisebb összeg is igényelhető, de csak egyszer lehet élni a támogatással.

Jó hír, hogy a felújított otthon eladása esetén a támogatást nem kell visszafizetni, de többször ugyanaz a személy, család nem igényelheti. A támogatott ingatlanra azonban tulajdonosváltás esetén újra igényelhető a támogatás!

Az állami otthonfelújítási támogatás lehetőségével csak a 2021. január 1-jét követően elindult felújítások esetében lehet élni, tehát az elvégzendő munkát (például ablakcsere, napelem, napelemrendszer telepítés, festés, új konyhabútor, fürdőszoba-felújítást, tető felújítás, galériaépítés vagy a felsorolt munkák valamelyikét) 2021. január elseje után lehet csak elvégezni, és a munka elvégzésére szerződést kell kötni a kivitelezőkkel. Ennek megkönnyítésére a kormány egy egyszerű sablonszerződést is közzé fog tenni az ígéretek alapján.

repair

Az ügyintézés és a támogatás igénybevétele elektronikus rendszerben is elérhető lesz, az előzetesen regisztrált és a Magyar Államkincstárral (MÁK) szerződött igénylőnek az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a MÁK-hoz. Az utaláshoz a számlákat 30 napon belül el kell bírálják, és 5 napon belül utalásra kerül a támogatás összege. Eszerint – ha minden követelményt teljesít az igénylő – összesen 35 napot kell várnia a vissza nem térítendő támogatás összegére.

Az egyszerűsítés érdekében ajánlott például az ablakcsere esetén olyan céggel szerződni, aki nem csak értékesít, hanem be is építi a műanyag ablakot. Ugyanígy a napelem esetén is érdemes teljes szolgáltatást végző céggel megállapodni. Tetőfelújítás esetén nehezebb egyszerűsíteni, de a fatelepeken értesüléseink szerint tudnak ajánlani helyi kivitelezőt, ácsot, így a faanyag beszerzésével együtt szakembert is találhatunk.

Fontos, de nem tisztázott részlet, hogy az anyagköltségről és a munkadíjról összegyűjtött számlák a Magyar Államkincstárnál való regisztrálás és szerződést követő dátummal lesznek csak érvényesek, vagy a január elsejei dátum az egyetlen határérték...

Mivel az elbírálás és az utalás a CSOK-kal ellentétben nem a bankokon keresztül fog történni, a felújítás megtörténtének ellenőrzése is a kormányhivatalok feladata lesz. Erre a pénz kézhezvételétől számítva összesen hat hónapjuk lesz a tájékoztatás alapján.

repair1

Otthonfelújítási programban elszámolható munkák:

 • közműbekötés
 • fűtés-korszerűsítés
 • új kazán vagy bojler beszerzése, beépítése
 • ablak- és ajtócsere (nyílászárócsere)
 • külső és belső szigetelés
 • napelemrendszer telepítése
 • galéria vagy beltéri lépcső készítése
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • garázs felújítása
 • nyári konyha felújítása (konyhabútor is)
 • festés-mázolás
 • bizonyos faipari asztalosmunkák

A példaként felsoroltak inkább csak tájékoztatásnak tűnnek, a teljesség igénye nélkül. A kültéri és beltéri munkák egyaránt elszámolhatók lesznek például, de újabb kérdés, hogy ebbe részletesen mi tartozhat bele: járda, kerítés, hideg-meleg burkolás, satöbbi. A napelemrendszer mellett vagy helyett más megújuló energia alkalmazása is valószínűleg a támogatások körébe fog tartozni, de a részletek ennek kapcsán sem ismertek még... További kérdést vet még fel, hogy az előzetesen hirdetett új konyhabútor csak asztalosmunka esetén, vagy boltban vásárolva is elszámolható lesz-e?

A további részletek közléséig a legnagyobb kérdés azonban az lesz sokak számára, akik a felújítás lehetőségével élnének, hogy honnan előlegezik meg az utólagosan igényelhető támogatást... Erre viszont már valószínűleg a bankok fognak új ötletekkel és hitelekkel szolgálni.

Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspo

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« November 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Márciusban ProWein?

Márciusban ProWein?

More details
Valóság lett a karanténálomból: már pizzapaplannal is kanapézhatunk

Valóság lett a karanténálomból: már pizzapaplannal is kanapézhatunk

More details
Bill Gates szerint az üzleti turizmus fele megy a levesbe

Bill Gates szerint az üzleti turizmus fele megy a levesbe

More details
Ökoturisztikai látogatócentrum épül Karván

Ökoturisztikai látogatócentrum épül Karván

More details
Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

More details
Piacképes online tanfolyamok 2020-ban

Piacképes online tanfolyamok 2020-ban

More details
Online programokkal jelentkezik idén az Olasz Gasztronómiai Világhét

Online programokkal jelentkezik idén az Olasz Gasztronómiai Világhét

More details
Gigatámogatással fejlesztenek két magyar fürdőt

Gigatámogatással fejlesztenek két magyar fürdőt

More details
Angyal költözött a bejglik közé - az Év Bejglije verseny győztesei

Angyal költözött a bejglik közé - az Év Bejglije verseny győztesei

More details