2020. augusztus 5., szerda - Krisztina

Hírek

Ezek a magyar várak újulnak meg a gigaprogram keretében

116

A Nemzeti Kastély- és Várprogram, illetve más várfelújítások nyomán egyre több dicső múlttal rendelkező erősségünk válik olyan turisztikai célponttá, amely már méltán felkeltheti a látogatók és utazók érdeklődését. Most lássuk az elmúlt időszak eredményeit!

Eredetileg a 2015 júliusában napvilágot látott Nemzeti Várprogramról szóló kormányrendeletben 32 várat nevesítettek, ma jelenleg csupán 15 várról beszélhetünk, és egyelőre alig tudunk valamit többek között a visegrádi és az esztergomi vár felújításáról, állítólag a terveken dolgoznak. Számos egyéb erődítmény is kikerült a programból, később lehet azonban, hogy azokat is megújítják részben. Nemrég Várgesztes, Ónod és Csókakő lett az áldozat, de például az év elején beharangozott cseszneki felújítás stornója mégsem igaz, hiszen egyelőre szerepel a tervek között. De a gyulai szigeterőd projekt sincs már a Nemzeti Kastély- és Várprogram listájában, persze több helyen a hitelesség érdekében a régészeti-feltárási munkálatok elhúzódása miatt tolódhatnak projektek.

A most futó program munkálatai a tervek szerint jövő év végéig elkészülhetnek, és akkor meglátjuk, hogyan tovább, bár csúszásra számíthatunk az elmúlt öt év tapasztalatai alapján. Fontos szempont az építkezéseknél, hogy az adott vár fellendítse a könyék turizmusát, mindemellett megfelelő minőségű programot kínáljon az ide érkezőknek, így legyen igényes kiállítás, bemutató vagy éppen vendéglátási opció. Elég megnéznünk a közeli cseh várakat, ahol elképzelhetetlen, hogy a falak között vagy mentén ne legyen egy étterem, kávézó, söröző. Ha pedig hátrányos helyzetű régióban található az erősség, akkor a cél az, hogy a helyi gazdaság egyik ösztönzője, zászlóshajója lehessen. Ezért is fordítanak nagy energiákat az észak-magyarországi erősségekre, legyen az Füzér, Boldogkő, Regéc vagy éppen Diósgyőr.

Balaton környéke

Magyarországon a végvárrendszer a hegyvidékek határain alakult ki, ezért alapvetően ott zajlanak rekonstrukciók. A Balaton környékén is nagy erőkkel haladnak a felújítások, a sümegi vár már évtizedek óta épül-szépül, most újabb fejlesztések zajlanak, a több mint másfél milliárd forintos beruházásnak köszönhetően helyreállítják a keleti épületrészt és a korabeli váréletet idéző kiállítást alakítanak ki.

Szigligeten is folytatódik a vár részleges rekonstrukciója, így a Tóti-Lengyel kapu rekonstrukciója során egy működő ejtőrácsos kapuszerkezet kerül kialakításra. A Török Bálint kaputoronynál egy belső oldali kétszárnyú nyíló kapu épül az emeleti járószint részleges falmagasításával. Többek között fedést és oldalfalakat kapnak más épületek is, de a Bencés torony (lőportorony) visszaépítése is megtörténik egy szint felfalazással. Újjászületik a kapcsolódó Palotaszárny is a meglévő boltozatcsonk felújításával.

A Kelet-Bakonyban található cseszneki várban is végre megindulhatnak idén a felújítások, korábban kisebb falmagasítások zajlottak, de most irányra áll a remények szerint a barokk erősség rehabilitációja. Még nem a teljes felújítás a cél, de többek között a tervezett munkák közé tartozik a vigyázó-torony rendbetétele, itt a falmagasításban egy belső védőfolyosót is kialakítanak. A belsővár alsó szintjét is helyreállítják, ott kiállítótermeket alakítanak ki, míg a romos állapotú barokk óratorony kilátóként fog funkcionálni.

Kinizsi Pál törökverő hadvezér híres vára, a nagyvázsonyi is részben megújul a Balaton-felvidéken, a tervezett átalakítás a belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát érinti. A vár egyik kuriózuma a Hangharang lesz. A Nyugati és az Északi Palota épületének, valamint a Belső kaputorony falainak magasításával az egykori épületek földszinti terei rekonstruálásra kerülnek. A Belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni.

Észak-keleten sem ülnek a babérjaikon

Várhatóan 2025-ben fejeződik be a füzéri vár felújítása, amely az elmúlt évek várfelújító projektjei sorában az első teljesen befejezett projekt lesz. A beruházás mintát adhat a többi erődítmény későbbi rekonstrukciójához is. A felújítás első üteme kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, a második ütem pedig 2021-ben fejeződik be. A jelenlegi építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik a középkori hangulat is. Az eddigi eredmények hatására jelentősen megnövekedett a turistaforgalom, hiszen évi 70 ezer fizető vendég látogat az erősségbe, a teljes kiépülés után pedig évi százezer vendéggel kalkulálnak. A teljes költségvetés a miheztartás végett cirka 10 milliárd forint.

Az egri vár is évek óta újul meg. Az elmúlt időszakban fontos beruházások készültek el a létesítmény falai között: megújult és látogathatóvá vált a Szép bástya, a Török kert, helyreállították a kálváriát, létrejött egy új sétány, korszerűsítették a vár közműrendszerét, és nagy jelentőségű fejlesztés történt a kazamatákban is, most pedig helyreállították a Zárkándy-bástyát. A tervek szerint a rekonstrukció következő eleme egy függőhíd lesz, amely új attrakcióként egyszerre jelent majd plusz vonzerőt és könnyíti meg a Dobó István Vármúzeumba látogatók mozgását.

A diósgyőri várat is felújították részben, azóta számos terv született, bár némi zavar támadt a projektek körül, a tervek szerint a második ütemben a belső vár rekonstrukciójában mintegy 4500 négyzetméter alapterületű új épületet fognak kialakítani, a negyedik, villámcsapás-sújtotta tornyot is újjáépítik. Ellenben az újabb fázisban zajló külső vár munkálatainak tervei most mintha megakadtak volna a politikai viták miatt. Azt már korábban eldöntötték, hogy a várfalakat övező árokba nem vezetnek majd vizet technikai okok miatt, de így is, ha teljesen elkészülne a vár, akkor a Nagy Lajos királyunk idejében virágkorát élő lovagkultúra elevenedhetne meg.

A regéci erősség, II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának színhelye is épül-szépül, bár nem a várprogram keretében. Az öregtornyot már korábban helyreállították, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre, most pedig a vár reneszánsz palotájának rekonstrukciójára és a csatlakozó épületrészek állagvédelmére kerül sor. Jelenleg éppen a pinceszintben felhalmozott hatalmas mennyiségű törmelék kiemelése történt meg, illetve a falmagasítások is zajlanak.

A távolabbi Kisvárdán sem tétlenkednek, a beruházás keretében elbontják a vár 20. században épült részeit, konzerválják a várromot, valamint egy új, kétszintes, részben alápincézett kiállítóépületet hoznak létre több mint 1200 négyzetméteres alapterülettel.

A szlovák határon, hatalmas területen elszórva elhelyezkedő Szádvár felújítása is zajlik. A vár kálváriáját ismerjük, már majdnem elnyelte a természet és végleg az enyészeté lett, amikor várbaráti kör alakult, és fokozatosan szabadították ki a várromokat. Később pedig bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba is, amelynek során jelenleg is dolgoznak a területen. Az első ütemet az Alsó várudvar feltárása és állagmegóvása jelenti, biztonságos látogatói útvonal kialakítása során stabilizálják a várfalakat, és olyan ösvényt alakítanak ki, amely bevonja a vár vérkeringésébe az Alsó és Felső várat is, illetve kivezet a legszebb kilátással rendelkező helyekre.

Más helyszíneken is alakulnak a várak

Megújult várkerttel, várfalsétánnyal és különleges, interaktív kiállítással is várja a látogatókat a szigetvári vár 2022 második felétől, a mintegy másfél milliárd forintos turisztikai fejlesztés alapkövét nemrég tették le a beruházás helyszínén.

A mosonmagyaróvári projekt esetében alapvetően a turisztikai funkciót fejlesztik, hiszen a belsővárat a múlt megőrizte a jelen generációinak. Itt a kivitelezési munkálatok során megvalósul a földszinti területek funkcionális átalakítása, illetve a homlokzatok részbeni felújítása, a látogatóforgalmi zónák és az egyetem emeleti terei megközelítésének elválasztása, az egykori „Nádori kisterem”, illetve a „Nádori nagyterem” teljes helyreállítása, valamint a várudvar felújítása. A tervek szerint idén lezárulhat a program.


(Forrás: www.realista.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Élj maradéktalanul! Indul a Médiaunió Alapítvány élelmiszerpazarlás csökkentését célzó társadalmi célú kampánya

Élj maradéktalanul! Indul a Médiaunió Alapítvány élelmiszerpazarlás csökkentését célzó társadalmi célú kampánya

More details
Tápiószecsői cukrászdában készült Magyarország tortája

Tápiószecsői cukrászdában készült Magyarország tortája

More details
Magyar Fesztivál Szövetség: Komoly bevételtkiesést jelent az államkasszának az, hogy elmaradnak a fesztiválok

Magyar Fesztivál Szövetség: Komoly bevételtkiesést jelent az államkasszának az, hogy elmaradnak a fesztiválok

More details
Csipes Tamara: Örültem is annak, hogy elhalasztják az olimpiát

Csipes Tamara: Örültem is annak, hogy elhalasztják az olimpiát

More details
Új üzemeltetőt kap a népszerű belvárosi étteremhajó

Új üzemeltetőt kap a népszerű belvárosi étteremhajó

More details
Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

More details
Épül a BalaLand Hotel és élménypark Szántódon

Épül a BalaLand Hotel és élménypark Szántódon

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Augusztus 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani

Augusztus 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani

More details