2024. július 14., vasárnap - őrs

Archívum

Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, 2024. május 30 - június 5.

332

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a budapesti filmes élet meghatározó eseménye. A fesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. XII. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2024. május 50 - június 5. között a Puskin moziban!

A 38 film között jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit, élőszereplős filmeket és animációkat is látni lehet majd.

Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg a Friss Húson (A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra; Cicaharc; Spread My Fuzz and Fly Away; Diamond Beauty, Metronóm; Az utca másik vége). A fesztiválon fókuszba kerülő Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul több filmben is szerepelnek (Vakáció, Apám fia, Talált tárgyak, Kamra). Visszatér a Cannes-t is megjárt Tóth Luca (Vegan Mayo) és Beleznai Márk (Felfáztam), a Berlinalén a legjobb mellékszereplő alakításáért Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla pedig ezúttal rendezőként is jelentkezik (A Naprendszer közepe). Lesznek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk (Meditáció alkonyatkor, Cipők és paták, Apád) valamint izgalmas műfaji kísérletek: a bodyhorror-elemekkel dolgozó Marcang, Dér Zsolt és Pásztor Dániel főszereplésével, illetve a népmesei motívumokat használó eastern, Az utolsó lélek az ördögé.

Az idei Friss Húson több angol nyelvű magyar rövidfilm is bemutatkozik, köztük a Pun Intended, sok más kiváló színész mellett Mészáros Máté és Jakab Juli szereplésével, illetve a Love, Cherish, Obey, amelyet az University of Southern Californián tanult magyar filmrendező, Rácz Frigyes rendezett. A Friss Hús történetének legfiatalabb rendezője, Pető Luca 18 évesen hozza el Loom című filmjét a fesztiválra. A 2023-as Budapest Debut Film Forumon fődíjat nyert Korom Anna Diamond Beautyja rövidfilmverzióban lesz látható, Nyertes Zsuzsa főszereplésével. Egy százéves filmterv is megelevenedik a vásznon: Ulrich Gábor egy 1923-ban felvázolt, megvalósítatlanul maradt animációs film parafrázisát készítette el a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján (Rekonstrukt). A filmek teljes listája a közlemény végén található.

A Friss Hús fesztivált először 2013 tavaszán rendezték meg. Azóta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá nőtte ki magát. Friss, értékes és fontos alkotásokat és egyéni hangú, kreatív fiatal filmeseket összegyűjtő eseménnyé vált, amelyen a nagyközönség és a szakma is mozivásznon nézheti meg az új magyar rövidfilmeket, köztük a nemzetközi fesztiválokon is sikerrel szereplő munkákat. A filmvetítések mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. Az egy héten át tartó fesztivál közönsége évről évre nő, a tavalyi szemlére már több mint tízezer néző váltott jegyet.

A 2024-es Friss Hús Budapest magyar versenyprogramjának filmjei

Beleznai Márk: Felfáztam   
Chilton Flóra: Nefelejcs   
Csókás Nándor: A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra
Ducki Tomek: Disc+Dog (animáció)   
Erdélyi Judit: Meditáció alkonyatkor (animáció)
Farkas Ágnes Anna: Füstös, de nem rossz   
Füzes Dániel: Az utolsó lélek az ördögé   
Heim Vilmos: Apám fia   
Hlavay Bence: Megenném ha bírnám (animáció)
Horváth Nóra: Narancs   
Kálmán Nagy: Az utca másik vége   
Kisházy Eszter: Hajnal   
Kizlinger Lilla: A Naprendszer közepe   
Komáromy Bese: Marcang   
Korom Anna: Diamond Beauty   
Kühnel Szabó Anita: Apád (animáció)
Lakatos Tamás: Vakáció   
Lantos Júlia: Oliver, az óriás (animáció)
Lehr Juhász Péter: Metronóm   
Mazzag Izabella: Spread My Fuzz and Fly Away   
Nagy Dániel: a²   
Perecz Sára: Kamra   
Pető Luca: Loom   
Rácz Frigyes: Love, Cherish, Obey   
Roszik Fruzsina Zsuzsanna: Tavasz   
Saufert Ákos: 60 óra   
Sólyom Kristóf: Talált tárgyak   
Sós Bálint Dániel: Krémes   
Török Marcell: Harmadnap   
Tóth Luca: Vegan Mayo (animáció)
Traub Viktória: Cipők és paták (animáció)
Tudisco Júlia: A madár gyermekei (animáció)
Turits, Jack: Pun Intended   
Tyekvicska Virág: Kincs   
Ulrich Gábor: Rekonstrukt (animáció)
Urbán Zsanett: Semmi   
Varga Anna Boglárka: Miután kihánytad a vattacukrot   
Varga Gábor: Cicaharc

Filmszakmai programok + Pitchfórum

Mindent a filmezés múltjáról, jelenéről, jövőjéről! Karrier tanácsadás, filmelemzés, múltidézés, filmforgalmazás és tudománykommunikáció is szerepel az idei filmszakmai programok között.

A szakmai programokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Food stylist mesél a filmekben megjelenő ételekről, bemutatkoznak a múlt rövid klasszikusai, emellett szó lesz a mesterséges intelligencia előretöréséről, a közösségi finanszírozásról, a virtuális valóságról, a filmzenéről és arról is, hogy hol és hogyan lehet sikeresen pályázni. Visszatér a pitchfórum, a fesztiválra beválogatott rövidfilmek rendezői pedig kötetlen beszélgetésre várják az érdeklődőket.

 Május 30-án kezdődik és június 5-ig tart a Friss Hús, melyre a legjobb magyar és nemzetközi rövidfilmek mellett inspiráló szakmai programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is készülünk. A fesztiválozók rangos hazai és külföldi szakembereket és alkotókat megszólaltató eseményeken ismerkedhetnek meg a filmszakma számos területével.

 A fiatal filmesek új projektjeik bemutatására kapnak lehetőséget Magyarország egyetlen rövidfilmes pitchfórumán, a Friss Pitchen. A Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul a filmszínészi pálya kihívásairól és szépségeiről mesélnek. Szakértők elemzik a rövidfilmek és egész estés filmek dramaturgiája közötti különbségeket. Megtudhatjuk, milyen a jó filmzene, mi a különbség a rövidfilmek és az egész estés filmek dramaturgiai felépítése között, emellett az is kiderül, hogyan használható a film a tudománykommunikációra.

A filmek elő- és utóélete is szóba kerül: az európai pályázati rendszereket sikeres projektekkel pályázó alkotók elemzik, a fesztiváloztatással kapcsolatos tippeket és információkat felvonultató beszélgetésen pedig nemzetközi szakemberek osztják meg tapasztalataikat. A régi filmek rajongói ezúttal rövid klasszikusokkal ismerkedhetnek meg, és a vetítés után meg is beszélhetik a látottakat. A pályakezdő filmkészítők karriertippeket kaphatnak telekommunikációs marketingvezetőtől. A Puskin mozi felső emeletén kiépített VR-szobában lenyűgöző virtuálisvalóság-tartalmakkal várjuk a fesztiválozókat, a versenyprogramban bemutatott magyar premierek alkotói pedig egy kávé mellett várják kötetlen beszélgetésre a közönséget.

https://www.frisshusbudapest.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Balaton Beer Weekend, július 12-14.

Balaton Beer Weekend, július 12-14.

More details
2025 őszén indul útnak a Celebrity Xcel tengerjáró

2025 őszén indul útnak a Celebrity Xcel tengerjáró

More details
Anna Fesztivál, 2024. július 22-28.

Anna Fesztivál, 2024. július 22-28.

More details
Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

More details
Aratóünnep, 2024. július 13.

Aratóünnep, 2024. július 13.

More details
Dunamenti Halfesztivál, 2024. július 19-20.

Dunamenti Halfesztivál, 2024. július 19-20.

More details
Álláskeresés nyáron?

Álláskeresés nyáron?

More details
Orvosruha.hu: korall cipzáras tunika (x)

Orvosruha.hu: korall cipzáras tunika (x)

More details