2024. május 3., péntek - Tímea

Archívum

Útmutató a 2021-es F1-es szezonhoz!

863

Minden idők leghosszabb, legtöbb versenyből áll Forma-1-es idénye vár ránk 2021-ben, egy olyan technikai éra lezárása, melyet végigdominált a Mercedes csapata. De vajon milyen szezon vár ránk? Ebben a cikkben azokat a dolgokat vesszük górcső alá, melyekre mindenképpen érdemes lesz majd odafigyelni.

A koronavírus-járvány az elmúlt évben a feje tetejére állította a világot – természetesen a Forma-1 is megszenvedte a világméretű járványt, ám köszönhetően a határozott és gyors intézkedéseknek, mind a 10 csapatnak sikerült túlélnie a válságot.

A júliusban kezdődött bajnokság 17 versenyből állt, a 2021-es szezonnak pedig igazán ambiciózus célokkal vág neki a száguldó cirkusz vezetősége: rekordszámú, 23 versenyt terveznek, a tavaly szerzett tapasztalatok alapján pedig jó esély van arra, hogy valamennyit meg is lehet majd tartani.

A VERSENYNAPTÁR

A világbajnokság ezen a hétvégén rajtol majd el Bahreinben. Az eredeti tervek szerint a szokásos helyszínen, Melbourne-ben kezdődött volna az idény, az ausztrál kormány szigorú beutazási szabályai miatt azonban a futamot végül novemberre kellett halasztani.

Szezonnyitó versenynek így Bahrein lépett elő, a melbourne-i futam eltolása után pedig adta magát a lehetőség, hogy az előszezoni teszteket is a szahíri pályán rendezzék meg a költséghatékonyság, illetve a logisztikai egyszerűség végett.

A Bahreini Nagydíj után a Forma-1 mezőnye idén is ellátogat majd Imolába, sőt, május elején Portugáliában vendégszerepelnek a csapatok. Ezt követően Spanyolország, Monaco, Azerbajdzsán, Kanada, Franciaország, Ausztria és Nagy-Britannia következik.

A Forma-1-es Magyar Nagydíjat július 30. és augusztus 1. között tartják majd Mogyoródon: arról egyelőre nincs végleges döntés, hogy nézők előtt, avagy zárt kapuk mögött.

A száguldó cirkusz vezetősége egyébként abban bízik, az év későbbi szakaszában már lehetnek rajongók a versenyhelyszíneken, az idény elején azonban még biztosan zárt kapuk mögött tartják a futamokat.

A Magyar Nagydíj után következik majd a szokásos nyári szünet, majd Belgiumba, illetve Hollandiába látogatnak a csapatok és a versenyzők. Utóbbi helyszín már tavaly debütált volna, a járvány miatt azonban a zandvoorti versenyt is törölni kellett.

Lesz idén még egy új helyszín a versenynaptárban: a mezőny Szaúd-Arábiában is vendégeskedik majd decemberben, a dzsiddai versenypálya vonalvezetését nemrég mutatták be hivatalosan.

A bajnokság a tervek szerint december közepén zárul majd Abu Dhabiban.

TAVALYI AUTÓK ÚJ KÖNTÖSBEN

A járvány miatt, a költségcsökkentést elősegítendő a Forma-1 csapatai tavaly első intézkedésként megállapodtak abban, hogy a 2021-re tervezett jelentős szabályváltozásokat 1 évvel elhalasztják. Az új generációs versenyautók tehát csak 2022-ben mutatkoznak be.

Döntés született emellett arról is, hogy a kasztnira vonatkozó fejlesztésekre nem lesz lehetőség a 2021-es szezonra, a csapatok így lényegében ugyanazokkal az autókkal állnak rajthoz, mint tavaly. Ez persze erős túlzás, hiszen aerodinamikai -és motorfejlesztésekre volt lehetőség, ráadásul minden csapat két fejlesztési zsetont kapott, amit tulajdonképpen bárhol felhasználhatott.

Voltak emellett aprónak tűnő, de annál jelentősebb változások is a szabálykönyvben: a padlólemezre vonatkozó technikai regulákon módosítottak, hogy csökkentsék a versenyautók aerodinamikai leszorítóerejét a gumik kímélése miatt. A sportot irányító testület 10 százalékos leszorítóerő-csökkenést várt, az előszezoni tesztek alapján ennek nagy részét azonban már aerodinamikai fejlesztéseikkel visszanyerték a csapatok, a Pirelli emiatt hasonló köridőket vár 2021-ben, mint az elmúlt idényben.

VÁLTOZÁSOK A SPORTSZABÁLYZATBAN

Ha pedig szóba került a technikai szabálykönyv változása, érdemes említést tenni a sportszabályzat módosulásairól is. Az egyik legfőbb változás, hogy az idei szezonban minden szabadedzés 60 perces lesz, péntekenként tehát 1 órával kevesebbet körözhetnek majd a Forma-1 csapatai.

Emellett három versenyhelyszínen – a legfrissebb információk szerint Silverstone-ban, Monzában és Interlagosban – változik a versenyhétvége formátuma: a szombati időmérő helyett rövid sprintfutamot tartanak majd, ennek eredménye határozza meg a vasárnapi főverseny rajtsorrendjét. A sprintfutam rajtfelállásáról egy pénteki időmérő edzés dönt majd. A formátum részleteiről még egyezkednek a csapatok, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontokat kapnának-e a versenyzők a sprintfutamokon. A jelenlegi információk szerint a top 3-ban végző pilóták kaphatnának kevéske pontot.

PILÓTAVÁNDORLÁS

Bőven volt pilótamozgás a téli hónapokban, a lavinát pedig még a Ferrari csapata indította el tavaly májusban azzal, hogy bejelentette: nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel szerződését.

A maranellóiak a négyszeres világbajnok helyére Carlos Sainzot szerződtették, így a Ferrari egy rendkívül fiatal versenyzőpárossal vág neki a 2021-es világbajnokságnak.

Vettel is talált helyet magának: a német versenyző az Aston Martinnál folytatja pályafutását, míg a silverstone-i istállótól kiebrudalt Sergio Perez a Red Bulltól kap lehetőséget, ahol Alex Albon helyét vette át.

A Ferrarihoz távozó Sainz helyét Daniel Ricciardo vette át a McLarennél, míg az ausztrál helyére a kétszeres világbajnok Fernando Alonso tér vissza.

ÚJ NEVEK A CSAPATOK KÖZÖTT

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is 10 istálló vesz részt az F1-es világbajnokság küzdelmeiben, a Racing Point csapata azonban 2021-ben már az Aston Martin gyári csapataként áll rajthoz a száguldó cirkuszban.

A Renault pedig Alpine nevű brandjével képviselteti magát a száguldó cirkuszban.

Az új nevekhez természetesen új színek is dukálnak: az Aston Martin autói a történelminek mondható „versenyzöld” színekben pompáznak majd, míg az Alpine autói a francia lobogóval kiegészített világoskék fényezést kapták.

HAMILTON NYOLCADSZOR?

Sokáig tárgyalt egymással a folytatásról Lewis Hamilton és a Mercedes, végül pedig egyéves szerződést kötöttek a felek, így 2021 végéig a hétszeres világbajnok biztosan a Mercedes csapatát erősíti.

A brit versenyző tavaly is számos rekordot megdöntött vagy beállított: 95 futamgyőzelmével a Forma-1 legeredményesebb versenyzője lett, és a világbajnoki címek tekintetében is beállította a sokáig etalonnak számító Michael Schumacher rekordját.

f

Mivel a Mercedes és Hamilton az elmúlt években sikert sikerre halmozott, természetesen idén is ők az F1-es világbajnokság favoritjai. Hamilton nyolcadik világbajnoki címét szerezheti idén, és a győzelmek számát tekintve elérheti az évekkel ezelőtt még elérhetetlennek hitt 100-at.

BAJNOKI CÍMMEL BÚCSÚZNA A RED BULLTÓL A HONDA

Az már tavaly szeptemberben eldőlt, a Honda a 2021-es világbajnokság végén kivonul a Forma-1-ből. A japánok természetesen utolsó évükben még mindent beleadnak: felgyorsították a fejlesztéseket, így a Red Bull és az AlphaTauri egy vadonatúj V6-os erőforrással vághat neki az előttünk álló bajnokságnak. Az energiaital-gyárosok ráadásul 2022-től is a Honda motorjait használják majd, miután megállapodtak a japán gyártóval: lényegében felvásárolták a motorterveket, és a jövőben saját angliai központjukban gyártják le az aggregátokat.

A Red Bull biztatóan szerepelt az előszezoni teszteken: RB16B jelű versenyautója gyorsnak és megbízhatónak mutatkozott, és mivel tavaly győzelemmel zárták az idényt, lendületben van a csapat. Max Verstappen természetesen igyekezett lehűteni a kedélyeket az elmúlt napokban, mondván, továbbra is a Mercedes a bajnokság favoritja, titkon azonban biztosan abban reménykedik, hogy esélye lesz megszorongatni Hamiltont a vb-címért zajló küzdelemben.

A Red Bull a konstruktőri bajnokságot tekintve is bizakodóbban várja az idényt: a csapat abban reménykedik, 2021-ben mindkét autóval rendre ott lehetnek az élmezőnyben. Ehhez viszont az kell, hogy a rendkívüli rutinnal rendelkező Sergio Perez minél hamarabb összecsiszolódjon az osztrák istálló autójával.

NEM ÁLMODIK GYŐZELEMRŐL A FERRARI

A legtöbben persze arra kíváncsiak, mire megy idén a tavaly története egyik leggyengébb szezonját produkáló Ferrari: az olasz istálló csak a 6. helyen zárt a konstruktőrök versenyében, miután sem versenyautója, sem motorja nem volt kellőképp ütőképes. A Scuderia igencsak rosszul járt, hiszen a 2019-es szezon első felében még domináló V6-os motorjához igyekezett hozzáigazítani versenyautóját a 2020-as szezonra, hogy az ne csak az egyenesekben, hanem a kanyarokban is ütőképes legyen. Csakhogy 2019 őszén az FIA a rivális csapatok nyomására elkezdte betömködni a motorszabályokban rejlő kiskapukat, ezzel lényegében megfosztva a Ferrarit motorfölényétől. Az eredmény pedig egy motorikusan gyenge, túl nagy légellenállású, lomha versenyautó lett 2020-ra.

f2

A Ferrari az elmúlt télen igyekezett javítani a gyenge pontokon: teljesen újratervezte V6-os erőforrását, Mattia Binotto csapatfőnök elmondása szerint pedig már a teszteken látszott, hogy idén nem lesznek hátrányban az egyenesekben. A maranellóiak a versenyautón is próbáltak javítani, a fejlesztési zsetonokat a versenyautó hátsó részére költötték el.

Győzelmi esélyekre persze nem számít a Ferrari, Maranellóban leginkább azt remélik, sikerül jobb szezont zárni a tavalyinál Charles Leclerc-rel és Carlos Sainzcal, miközben már gőzerővel készülnek a 2022-es szezonra az új generációs versenyautó fejlesztésével.

ÉRKEZIK SCHUMACHER, VISSZATÉR ALONSO

Természetesen óriási várakozás előzi meg a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiának, Micknek F1-es bemutatkozását. A német versenyző a tavaly harmatgyengén teljesítő Haas csapatával debütál a száguldó cirkuszban, és természetesen ő maga is reálisan látja saját esélyeit. A tavalyi Forma-2-es bajnok számára a tanulás lesz a legfőbb cél, akárcsak szintén újonc csapattársának, Nikita Mazepinnek, aki egyfajta botrányhősként érkezik meg a királykategóriába. A Haas csapatánál tehát fel van adva a lecke, hiszen két kezdő F1-essel vág neki a világbajnokságnak.

f4

Rajtuk kívül egyébként egyetlen további újonc debütál idén: Yuki Tsunoda az AlphaTauritól kap lehetőséget.

A fiatalok mellett pedig a nagy visszatérő Fernando Alonso teljesítményére is nagy figyelem szegeződik: a kétszeres világbajnok az Alpine csapatával áll rajthoz, Kimi Räikkönen után ő lesz a mezőny legidősebb és legrutinosabb tagja.

KÖVESD AZ F1VILÁGGAL A VILÁGBAJNOKSÁG ESEMÉNYEIT!

Az F1Világ.hu-val természetesen idén sem maradsz le a Forma-1 eseményeiről: portálunkon folyamatosan beszámolunk a legfontosabb hírekről, a versenyhétvégék során pedig beszámolókkal, fotókkal, élő – és lehetőség szerint helyszíni – tudósításokkal várjuk a száguldó cirkusz szerelmeseit.

Ha pedig szeretnél egy igazán szuper közösség tagja lenni, bátran ajánljuk közösségi oldalainkat: Facebook-oldalunkon már több mint 70 ezren vagyunk, és exkluzív tartalmakkal várunk az Instagramon, illetve YouTube-csatornánkon is.

Idén tovább folytatódik ’A GP Világa’ című magazinműsorunk, melyben a száguldó cirkusz kulisszái mögé tekinthetsz be.

Jó szurkolást, és persze kellemes szórakozást!

(Forrás: f1vilag.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details