2022. január 29., szombat - Adél

Archívum

Virágok és impressziók – karneváli anzix

733

debreceniviragEgy magyar néprajzkutató a múlt század 60-as éveiben a Genfi-tó partján megálmodja a Debreceni Virágkarnevált. Bármily furcsán is hangzik, de így indult útjára a mára már ikonikussá vált népünnepély, mely az elmúlt fél évszázad alatt a hajdúsági város egyik legfontosabb jelképe lett.

A néprajzkutató Béres András volt, aki társulatával, a Debreceni Népi Együttessel a Fiatalok Ünnepén lépett fel Genfben, s a gyönyörű virágkompozíciók és a különféle művészeti csoportok előadásai láttán jött az ötlete, amely – mint már tudjuk – olyannyira termékeny talajra talált, hogy a kezdetben egy, később néhány napos rendezvény mára nagyszabású karneváli hétté terebélyesedett, programok kavalkádjával a Nagytemplomtól a Nagyerdőig.

Az egyik ilyen rendezvény a karneváli hét nyitányaként hagyományosan eltáncolt Mikepércsi csárdás volt. Béres András legendás koreográfiáját, minden évben több száz táncos járja el a Kossuth téren, s idén 326 fővel újból rekordot döntöttek. A virágkarnevál megálmodójáról még egy érdekes tény, hogy idén lenne 90 éves és épp 25 éve hunyt el, ezért tiszteletére a 2018-as évet Béres András-emlékévnek nyilvánították.

De mi folyik a kulisszák mögött?

A Visit Debrecen meghívására budapesti újságírók érkeztek a virágkarneválra, amelynek nemcsak a látványos programjait élvezhették, de a kulisszák mögé is beleshettek, főként abba a hangárba, amely a 16 virágkocsi nagy részének „öltözőjeként” funkcionált, s ahol a karneváli felvonulás előtti napon még lázas készülődés folyt. Az egyik sarokban a szent korona szépült, a másikban a debreceni egyetem díszlete csinosodott. Az idén 60 éves debreceni állatkertet ünneplő virágkocsin pedig már ott állt a 4 méter magas és 13 méter hosszú bengáli tigris, igaz még csupaszon, az egyik díszítő épp a színeket festette fel rá, hogy aztán birtokba vehessék a virágtűzők és mintegy 200 ezer fej dáliával öltsék rá csíkos bundáját.

Gulyás Tamástól, a virágkocsikért 14 éve felelős kivitelezőtől megtudtuk, hogy a kompozíciókat – sokszor neves szobrászok irányításával – először hungarocellből megformázzák, majd belülről fémekkel merevítik őket, hogy masszívak legyenek. Ezután kezdődhet az aprólékos munka, a különböző színű dáliafejek feltűzése a hungarocellre, amelyet előtte megfestenek, hogy a virágtűzdelés már tényleg csak automatikus rutin legyen, bárki elvégezhesse. Az is most vált világossá a laikus csapat számára, hogy mi a különbség a vágott virág és a tűzött virág között, hiszen a tűzött virágot egy speciális hosszú szöggel valóban feltűzik a hungarocellre, de a kocsikat különféle vágottvirág-kompozíciók is díszítik, ezeket képzett virágkötők állítják össze. Minden virágkocsi elkészítésekor az a cél, hogy minél nagyobb legyen az élővirág-felület, idén ez sikerült is, mivel a tavalyihoz képest kétszer több, mintegy kétkamionnyi virág érkezett külföldről.

Felvonulástól karneváléjig

A virágkarneválra érkezők elsődleges célja a látványos felvonulás megtekintése, mely idén minden eddiginél gazdagabb volt: a 16 virágkocsit 30 művészeti csoport mintegy 2000 fellépője kísérte, köztük a világ több tájáról érkeztek táncosok, mutatványosok, hagyományőrző csoportok Párizstól Afrikán át Kínáig. Aki pedig a felvonulás minden pillanatát látni kívánta, annak mindez 3 órájába került, a táncosoknak pedig az embert próbáló hőségben 4 kilométeres gyaloglást jelentett – a Szent Anna utcától a Nagyerdei körútig –, valamint nyolc tribün előtt a műsoruk előadását nyolc alkalommal. Nem kis teljesítmény, hiszen a táncosok és mazsorettcsoportok között nem egyszer tűntek fel lelkes óvodás korú gyermekek, a hagyományőrzők közt pedig még lelkesebb 70 év fölötti nénikék. Szemmel láthatóan hatalmas élmény ez nézőnek, szereplőnek egyaránt! Mint ahogy az esti Karneváléj arénashow is a Nagyerdei Stadionban, ahol húszezer néző és kétezer szereplő – köztük a felvonuló csoportok és a Dal sztárjai – vigadnak, s tapsolnak egy ütemre. Majd a „habot a tortára” az elmaradhatatlan tűzijáték teszi fel az egyetem előtt. De ez csupán a „főcsapás”, temérdek más program gazdagítja az egyhetes rendezvényt, reggeltől estig szinte megállás nélkül élvezhetjük a város számos pontján ránk váró gyermek- és felnőttprogramok sokaságát.

Kísérőprogramok impresszionistákkal

Mind a százvalahány programról lehetetlenség mesélni, mint ahogy részt venni is képtelenség rajtuk, hiszen – ahogy a fesztivál igazgatója, Bódor Edit fogalmazott – a programok évről-évre úgy szaporodnak, ahogy a kényér növekszik a dagasztáskor, nem tudni, mikor csordul túl a teknőn. Úgy tűnik azonban, a virágkarneválra érkezők kedvüket lelik minden rendezvényben, legyen az 3D épületvetítés a Nagytemplomnál, vagy a Fények éjszakái program a Tündérkertben – ami egyszerre varázsolja el a legkisebbeket és a legidősebbeket –, vagy a kerékpárosok felvonulása, köztük ott vannak a közönségkedvenc – idős vagy vadonatúj, de öregnek tűnő – nagykerekű velocipédek, amelyeket a vállalkozó kedvűek bátran kipróbálhatnak, hiszen gazdájuk segítő-óvó kezei alatt biztos a siker. A kicsit bátortalan újságírók becsületét végül helyi guide-unk, a Visit Debrecen munkatársa és a város mindentudója, Erdei Nóra mentette meg. Könnyű neki, gyakorlata van már benne, ráadásul évek óta ő vezeti fel a kerékpárosok karneváli felvonulását.

Az idei év egyik sztár „kísérőrendezvénye” – persze karneváltól függetlenül, de ha már ott járunk, kihagyhatatlan programként – a csodálatos Impressziók című kiállítás volt a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban, a MODEM-ben. Soha nem látott Monet-, Degas-, Courbet-, Sisley-, Van Gogh-, Picasso- vagy épp Andy Warhol-gyöngyszemek tárulnak a látogató elé, személyes kedvencem egy kis Turner-akvarell lett. Hogy is láthattuk volna eddig ezeket, hiszen a Johannesburgi Művészeti Galériából (JAG), szinte a világ végéről érkeztek, hogy aztán – talán örökre – újra rejtve legyenek a magyar közönség szeme elől.

A festményekért – különösen az impresszionizmusért – rajongóknak jó hír, hogy a kiállítást szeptember 23-ig még megtekinthetik a MODEM-ben.

A következő virágkarneválra sajnos egy évet még várni kell, de már szervezik!

(Rendezvény Világ - turizmus.com)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Január 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Futourism 2022: konferencia a szállodaipar digitalizációjáról

Futourism 2022: konferencia a szállodaipar digitalizációjáról

More details
Átadták Kecskemét legújabb szállodáját

Átadták Kecskemét legújabb szállodáját

More details
A Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjának kulisszatitkai – podcast

A Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjának kulisszatitkai – podcast

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Védőháló Budapest, 2022. május 10 - 13.

Védőháló Budapest, 2022. május 10 - 13.

More details
A vendéglátóhelyek harmada idén lehúzza a rolót

A vendéglátóhelyek harmada idén lehúzza a rolót

More details
Csapody Balázs: Akkor is volt munkánk és motivációnk, amikor zárva kellett tartani

Csapody Balázs: Akkor is volt munkánk és motivációnk, amikor zárva kellett tartani

More details
Biznisz az ingatlanban, PP Konferencia – 2022. február 24.

Biznisz az ingatlanban, PP Konferencia – 2022. február 24.

More details
Átlépte az ötszázezret a dubaji világkiállítás magyar pavilonja látogatóinak száma

Átlépte az ötszázezret a dubaji világkiállítás magyar pavilonja látogatóinak száma

More details