2024. május 3., péntek - Tímea

Archívum

Disznótoros Kolbászfesztivál, 2016. október 21-23.

710

kolbaszfeszt2016. október 21-23-ig kerül megrendezésre a budapesti kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várja a látogatókat. A 10 hektáros fesztiválterületen egész nap neves fellépők szórakoztatják a közönséget 3 színpadon.

Harmadjára kerül megrendezésre Magyarország legdinamikusabban fejlődő gasztro-fesztiválja, a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivál. Ahogy az egyik disznóvágás előtti köszöntőben mondta a Főváros alpolgármester asszonya: „a Disznótoros Kolbászfesztivál a vidéket hozza el Budapestre”. Aki október vége felé kilátogat a Vasúttörténeti Parkba, az valódi hagyományőrzést láthat, igazi díszletekkel, falusi hangulattal, vidéki ízekkel. A budapesti kolbászfesztivál jelszavai: „gasztronómia, hagyományőrzés, folklór”

A nagy parkolók felől, a 3-as bejáraton át belépők elsőnek a 140 éves Csabai Tájházzal találkozhatnak, ahol az igazi Csabai Kolbászt is meg lehet kóstolni. A tájház régiségekkel van berendezve, ahol a hagyományőrzők mutatják be a korabeli használati tárgyakat. A tájház udvarán gyerekfoglalkoztató és meseszínház várja a kicsiket. A tájház mellett vannak az állatkarámok, ahol a kacsától a szamárig mindenféle háziállattal találkozhatnak élőben a budapesti gyerekek. Ha már kolbászfesztiválról van szó, nem maradhat el a malac sem! Az állatsimogatóban lesz abból is bőven. Az állatkarámokkal szemben található a régi mezőgazdasági eszközök kiállítása, ahol a kukoricamorzsolást vagy a tökpucolást is kipróbálhatják a látogatók. Magunk is meglepődtünk ennek az interaktív programnak a népszerűségén.

A tavalyi Disznótoros Kolbászfesztiválon 6 mázsa kukorica lett lemorzsolva, ledarálva és a karámokban lévő állatokkal megetetve. A karámokkal szemben a veterán traktorok és a stabil motorok interaktív kiállítása látható. A 100 évnél is idősebb masinákat folyamatosan indítgatni fogják a régi szakik. Amelyik traktornak a gazdája megengedi, annak még az ülésébe is fel lehet ülni. A pöfögő traktorok és stabil motorok mellett lesz itt 120 éves működő cséplőgép is, melyet a nagyhangú „hazaáruló” MEZ veterán traktor fog meghajtani. Előbbi konfiguráció nem csak kiállítási tárgy, hanem a disznóvágás bemutató fontos kelléke. Az aratók a búzakévéket a cséplőgépbe felül adagolják, az alul kipotyogó szalmán pedig a böllérek perzselik majd a malacot. A perzselést ősrégi kézzel tekerős, parazsas fűtésű perzselővel mutatják be a böllérek. A megperzselt malacot helyben feldarabolják és feldolgozzák hagyományőrző eszközökkel, hagyományőrző ruházatban. A pesti népek élőben láthatják a budapesti kolbászfesztiválon a malac feldolgozásának minden fázisát, a kolbásztöltéstől a zsír kisütésig. 100% hagyományőrzés, ez a rendező szlogenje!

Disznóvágás bemutató nem csak a Víztorony Parkban, hanem a nagy parkban felállított Disznótoros Sátorban is lesz, Disznótoros Mulatsággal kísérve. A kivéreztetett malacokat 1964-es oldtimer Warszawa pickup kisteherautó fogja a bemutató helyszínekre behozni. A disznóvágás és feldolgozás bemutatók mindhárom rendezvénynapon láthatók lesznek mindkét bemutatóhelyen. A Víztorony Parknál maradva, a területen számos díjmentesen igénybe vehető elfoglaltság várja a gyerekeket: népi játszótér, légvár, légcsúszda, állatsimogatók, kovácsműhely, bábszínház, arcfestés, íjászat oktatás és jurta, ahol honfoglaláskori ruhákba lehet beöltözni és ki lehet próbálni a honfoglaló magyarok fegyvereit. Nem csak gyerekeknek!

A Víztorony Parkban lesz egy szabadtéri színpad is, ahol a folklór lesz a főszereplő: néptánc, népzene, citerások, stb… A Víztorony Park másik bejárata a 2-es bejárat, ahol a Fesztiválbusszal érkező vendégek juthatnak be a rendezvény területére. Az alacsonypadlós Fesztiválbuszok a rendezvény teljes nyitvatartása alatt folyamatosan szállítják majd a látogatókat a Nyugati-Pályaudvar (Váci úti BKK megálló) és a Vasúttörténeti Park között. A menetidő 10 perc. A fesztiválbusz használata a látogatóknak ingyenes! Ehetnek, ihatnak, mulathatnak nyugodtan, a Fesztiválbusz az utolsó vendégeket is vissza fogja szállítani a Nyugatiba. (A 2015-ös rendezvényen ennek a szolgáltatásnak az igényét alábecsültük, úgyhogy 2016-tól már 3 fesztiválbusz fog járni, a sorbanállás megszüntetése érdekében.) A fesztiválon a parkolás és a WC használat is díjmentes. Az autók és a buszok elhelyezésére 1.100 férőhelyes parkoló áll rendelkezésre. A parkolókban biztonsági őrök irányítják a forgalmat és rendőr járőrök is segítenek a biztonság vigyázásában.

Ha az autóval érkező látogatók nem tudják visszautasítani az invitálást egy italra, akkor nekik az SOS Sofőrszolgálat fog segíteni hazavezetni az autójukat. Természetesen Taxi droszt is lesz a fesztiválon, a CITY TAXI jóvoltából. A 2-es bejáraton belépő látogatók egyből a Vékonykolbász utcában találják magukat, ahol a boltban nem kapható háztáji kolbászokból vásárolhatnak. A Víztorony Park közepén van az átjáró a nagy park felé. Az 1-es bejáraton (főbejárat) a Vasúttörténeti Parkba jutók balra haladva a Gasztro utca és az utána következő Vastagkolbász utca felé vehetik az irányt vagy egyenesen haladhatnak a Kézműves utca felé. Előbbi útvonal folytatása a Disznótoros utca, utóbbi irányban tovább haladva a Vásártérre lehet jutni. Ezeken a helyeken népművészeti kerámiák, szőttesek, stb… kínálják magukat, valamint mindenféle háztáji ételt lehet kóstolgatni és vásárolni, a cigánkától a disznósajtig.

A budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon az országban egyedülálló a kolbászválaszték! Több mint 200 féle kolbászból lehet majd válogatni. A pulykakolbásztól a Csabai Csípősig minden lesz! A disznótoros ételeken kívül házi sajtok, lekvár, méz, fűszerek, kürtős kalács és mindenféle kézműves ételféleség megtalálható lesz a budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon. Csupa háztáji, boltban nem kapható étel! Az ételeken kívül az italkedvelők sem panaszkodhatnak majd, ugyanis a budapesti kolbászfesztiválon rengeteg fajta minőségi borral, kézműves sörrel és míves pálinkával találkozhatnak. A vendégek disznótoros sült ételekkel való kiszolgálásáról az ország legjobb kitelepülő vendéglátósai fognak gondoskodni. A sültkolbász minősége kiemelt prioritást élvez! Ha már tele a has és megitták a vendégek a szúrópálinkát is, akkor irány a Disznótoros Sátor vagy az Orient csarnok! A sátorban mulatós zenekarok csinálják a jó kedvet, a 3.000nm-es fűtött csarnokban pedig nosztalgia zenekarok, folklór együttesek, operett, humoristák és nyereményjátékok színesítik a programkínálatot. Hatalmas zenei kínálattal várjuk a látogatókat! 3 színpadon 45 zenei és folklór program lesz látható a 3 nap alatt! A zenei programok struktúrája a következő lesz: pénteken Fásy Mulató sok kedvelt fellépővel, pl. Nótár Mary, kis Grofó, Zoltán Erika, Apostol, stb… A pénteki napon főleg a nyugdíjasok kedvében szeretnénk járni, ugyanis pénteken 50%-os kedvezménnyel vásárolható meg a belépőjegy. A pénteki félárú jegy a Kolbászvásár jegyében azoknak szól, akiket leginkább a „háztáji” termékek vásárlása érdekli. Szombaton fesztiválhangulatot csinálunk! Az Orient csarnokban fellép a legnagyobb mulattató „3+2” zenekar és a rock Harley-Davidsonja: Karthago. Vasárnap a nosztalgia jegyében állítottuk össze a zenei programot: Soltész Rezső, Dolly Roll, Varga Miklós, stb… „Retro Táncdal Est”

A méltányos belépőjegy áráért a látogatók nem csak a gasztronómiai és a zenei programokat kapják, hanem a Vasúttörténeti Park (Európa legnagyobb vasúti múzeuma) látványosságait is. A budapesti kolbászfesztivál ideje alatt a park összes interaktív programja üzemelni fog: mozdonyfordító korong, hajtány, lóvasút, kerti vasút és lehet igazi működő gőzmozdony-t (óriás Truman) is látni. Ezen kívül gőzmozdony és vasúti kocsi kiállítás, vasútmodell és terepasztal kiállítás várja a látogatókat. A rendező Oldtimer Show Kft. egy mini oldtimer autó és motor kiállítással is kedveskedik a közönségnek, sőt a 120 éves VIP tikfa vasútikocsi-ra is fel lehet menni, idegenvezető irányításával.

A belépőjegyet elővételben továbbra is meg lehet vásárolni az ország területén bárhol az ismert jegyirodákban, vagy interneten keresztül (elővételben kedvezményesen!) itt: www.ticketportal.hu

A rendezvény helyszínén a belépőjegyek nem csak készpénzzel vásárolhatók meg, hanem bármilyen bankkártyával, mindhárom fajta SZÉP Kártyával, OTP Cafeteria, Erzsébet és Sodexo Utalványokkal is.

Ajándékok: A pénteki nyitónapra a „Kolbászvásár” jegyében 50%-os egységáras belépőjeggyel lehet majd belépni. Mindhárom napon az első ezer gyerek látogató ajándék csokoládét kap a jegypénztáraknál. Ugyancsak mindhárom napon az első ezer felnőtt látogató ajándék borkóstolást kap, melyet a Vastagkolbász utca elején lévő „Sápi gyümölcsbor” standján lehet beváltani. Érdemes tehát már a reggel 9:00 órai nyitás környékén érkezni a Vasúttörténeti Parkba!

A fesztivál nyitva tartása: pénteken 13:00-22:00-ig, szombaton 09:00-22:00-ig, vasárnap 09:20:00-ig. Igény esetén a Disznótoros Sátorban és az Orient csarnokban hosszabbítás! J

Ne feledjék, a „Fesztiválbusz” díjmentesen igénybe vehető minden látogató részére, a fesztivál teljes nyitvatartása alatt. A Fesztiválbuszok folyamatosan fognak járni a Nyugati-Pályaudvar és a Vasúttörténeti Park között oda-vissza. (A buszok csak a fesztivállátogatók részére vehetők igénybe. A buszok a két megálló között sehol sem fognak megállni!)

A budapesti kolbászfesztiválról folyamatosan frissülő információk itt: www.kolbaszfeszt.hu

Figyelem! A fesztiválra ételt és italt nem lehet bevinni. Kérjük a látogatókat, hogy ne hozzanak magukkal piknik csomagot, sem kabát alá rejtett italt. A biztonsági szolgálat ellenőrizni fogja a beléptetésnél!

Időpont: 2016. október 21-23.
Helyszín: Budapest Vasúttörténeti Park
Információ: www.disznotoroskolbaszfesztival.hu

 

(Rendezvény Világ)

Erdeiné Visegrádi Katalin

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details