2024. április 19., péntek - Emma

Archívum

Madárlesen a Füvészkertben

1582

Egyedülálló oktató-játszó eszközzel bővült a családbarát programokban is egyre gazdagabb budapesti Füvészkert.  Március 24-től a mYnest oktató-, játszó- és megfigyelőeszköznek köszönhetően a gyerekek – vagy akár felnőttek – számára is karnyújtásnyi közelségbe kerül a természet, miközben a speciális búvóhely segítségével rejtve maradnak.

A mYnest természetfotós játszótér Máté Bence világhírű természetfotósunk szakmai támogatásával, több éves fejlesztés eredményeként született meg. Bencét élménycentrikus iskolai tapasztalatai indították a fotózás és a természet szeretete felé, ezért magától értetődő volt, hogy az általa kikísérletezett lesek nagyszerű tulajdonságait használja fel a mYnest kivitelezéséhez a játszótérépítésben több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Nádland Kft.

Az eredmény egy teljesen egyedi oktató- és játszóeszköz lett, melyet elsősorban madarak, de a gyakorlati alkalmazásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakmai javaslatainak köszönhetően, rovarok, mókusok, sünök, és más, környezetünkben élő állatok megfigyelésére, azonosítására és fotózására is alkalmas kivitelben készítettek el. A magánkertek, iskolaudvarok, nemzeti parkok látogató- és oktatóközpontjaiban, vadasparkok és állatkertek területén egyaránt alkalmazható, természetfotózásra is lehetőséget nyújtó játszótér a gyerekek élményekre építő oktatását és szemléletformálását szolgálja.


„A Nádland fejlesztőcsapatának célkitűzése egyszerű volt: a virtuális világból a természet valódi értékeihez visszavezetni a gyerekeket, és közben a mai digitális eszközökkel is összekapcsolhatóvá tenni a természet élményeit. A füvészkerti mYnestet pluszban két kamerával is felszereltük, hogy akár távolról is megfigyelhető, követhető legyen az élő környezet a gyerekek számára” – jegyezte meg Lukács József, a Nádland Kft. ügyvezetője. Az oktatófunkció mellett a játék is fontos szempont volt a fejlesztés során, a detektívüveggel felvértezett búvótorony kiegészíthető hinta- és balkonmodullal is, aljában pedig egy nagyméretű homokozó is helyet kapott – mindezek ráadásul a kültéri játszótéri szabványoknak is megfelelnek.

A természetes és digitális világ közti összhang megteremtésére a programhoz készül egy elektronikus munkafüzetszerű weboldal és mobilapplikáció, amely játékos formában vezeti rá a gyerekeket a madarak, állatok megismerésére. A mobilalkalmazás segítségével a virtuális közösség résztvevői segítséget kapnak a madármeghatározásban, feltölthetik, megnézhetik és értékelhetik az elkészült fotókat, jegyzeteket, hiszen az élmények interaktív feldolgozása is része az applikációnak. Ezen kívül játékos formában, kvízkérdésekre válaszolva tanulhatnak, és az eközben szerzett pontokat madáreleségre és más értékes ajándékokra válthatják be.

Orbán Zoltán, az MME ornitológusa szerint az egyesület Madárbarát kert programjához kiválóan illeszthető mYnest természetvédelmi és környezetpedagógiai szempontból is új lehetőségeket jelent. Az etetővel, itatóval felszerelt megfigyelőtorony odafigyelésre, gondoskodásra ösztönöz, természetvédelemre indít nemcsak a madarak, hanem a fajokban gazdag környezet egésze felé, miközben az állatvilág széles spektruma megfigyelhető, élményszerűen bemutatható. A füvészkerti mYnest kivitelezésében aktív segítséget és ötleteket nyújtó szakember a drága, de hamar elévülő játszóterekkel szemben egy felhasználóbarát, generációkon át érdekes és izgalmas foglalkozásra lehetőséget adó, a közösségi teret, játékot és természetbarát mentalitást ötvöző eszköznek látja a mYnestet, amely nagyon sok élményt fog nyújtani gyerekek és felnőttek részére is.

A pedagógia szempontból sem elhanyagolható szemléltető eszköznek terapeuta jellege is van, a gyerekek szocializációs fejlődésének fontos segítője lehet. A gyermekek számára ugyanis a megfigyelő, etető-itató eszköz koncentrációt, fegyelmet, hallgatást, ugyanakkor gondoskodást és felelősséget is tanít, de nem fegyelmező, tiltó módon, hanem rávezetéssel. „A botanikus kertek nemzetközi szinten is egyre szélesebbre tárják az ajtajaikat a nagyközönség előtt, felvállalva társadalmi feladatokat is, ebben a Füvészkert is egyre erősebb pozíciót kíván betölteni” – ismertette dr. Orlóci László, a Füvészkert pedagógus-igazgatója a háromhektáros botanikus kert legújabb fejlesztésének átadásán. A Füvészkert programjaiban már régóta szerepel a minél fiatalabb generáció bevonása az oktatásba játékos, rávezető módon, melynek köszönhetően a látogatók között egyre több a gyerek, fiatal, és ez által a társadalmi beágyazottságuk, elismertségük is nő. A kerti óvoda programja szombatonként és az újonnan átadott mYnest is ezt a célt szolgálja, sőt a jövőben a 8. kerülettel közös együttműködésben iskolakert programot is itt terveznek bevezetni.

A mYnest program sikerét mutatja, hogy már folyamatban van öt újabb oktatóeszköz építése és kihelyezése, melyek között a Fővárosi Állat- és Növénykert lesz a soron következő. Az oktató-játszó eszköz építéséhez és kivitelezéséhez intézmények számára pályázat is igényelhető, a lakossági verziót pedig kedvezményes áron kívánja adni a Nádland Kft. A társadalmi felelősségvállalásra is gondolva minden 10. mYnestet gyermekjóléti intézménynek állítanák fel ingyenesen.

(OGH)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details
Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

More details
BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details