2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Archívum

Irodabérlés, egy napra

1485

irodaA coworking irodák egyre népszerűbbek a világon és hazánkban is. – A nyugat-európai trendekhez képest itthon még egy kicsit le vagyunk maradva, mert ott fejlettebbek a hálózatok, és az ilyen típusú irodák, közösségek befogadóképessége is jóval nagyobb – árulta el lapunknak Kalmár Zoltán, az ingatlan.com kereskedelmi üzletágának vezetője.

A lényeg a megosztás

Alapvetően a coworking irodák a sharing economyn, azaz a közösségi megosztás elvén alapszanak – itt az irodát, az irodai eszközöket osztjuk meg másokkal. – Szakértők rájöttek arra, hogy vannak olyan irodai termek – mint a teakonyha, a tárgyaló, a társalgó –, amelyeket nem használunk egész nap, csak néhány órára van rájuk szükségünk, így meg is lehetne osztani ezeket másokkal. Ezért is olyan nehéz egy listát készíteni róluk összehasonlító paraméterekkel – magyarázta Kalmár Zoltán.

A coworking irodákban dolgozók tudják inspirálni egymást, új ötleteket vagy akár munkát adhatnak egymásnak. A lényeg a rugalmasság és a közösségi inspiráció. Ami még nálunk hiányzik, a Nyugat-Európában már működő hálózati megoldás: hogy ha például Londonban bérelek magamnak egy helyet, de Amszterdamba kell utaznom egy időre, a cég vagy a partnercég irodáját ott is használhatom – mondta az ingatlan.com szakértője.

A cégek mellett magánemberek is dolgoznak a közösségi irodákban, sokan vannak, akik korábban otthonról végezték a munkájukat. Otthon vannak zavaró dolgok, amelyek elől ezek az emberek el tudnak menni egy fix helyre, akár csak néhány órára is, amíg elvégzik a munkájukat.

Ötven cég egy irodában

Azt azonban nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hányan dolgoznak közösségi irodákban.



Itthon nagyjából 10-15 ilyen iroda üzemel, melyekben átlagosan 20–50 cég dolgozhat az egyfős magánvállalkozástól egészen az 5 fős mikrovállalkozásig, vagy akár felette.

A fő kérdés azonban nem az, hogy mennyien dolgoznak együtt egy irodában, hanem hogy egy-egy coworking iroda hány fővel kerül kapcsolatba, akire hatással van ez az új típusú irodai megoldás, közösségi kultúra.

Költségcsökkentés

Hazánkban a 2009-ben nyílt LOFFICE volt az első közösségi iroda, amely idén elnyerte a legjobb közép-európai coworking irodának járó díjat. Klementz Kata, az iroda egyik alapítója elmondta, hogy a coworking ötletét egy kiáltványban látták, melyet a Google egyik sztárprogramozója tett közzé azzal a felhívással, hogy aki teheti, lopja el bátran a modellt. A cég jelenleg öt irodával működik, melyből négy Budapesten, egy pedig Bécsben található.



– Hozzávetőlegesen 300 ember fordul meg irodáinkban nap mint nap. De nincs beleszámolva a virtuális irodát igénybe vevők száma, vagy egy nagyobb rendezvénytér- foglalás. A népszerűség oka a coworkingnél részben a hatékonyság, hiszen nálunk annyit fizetnek a dolgozók, amennyit valóban igénybe veszik az irodát és a tereket, illetve 20–25 ember használja megosztva mind az infrastruktúrát, mind a host szolgálatot, így csökkentve vállalkozásuk költségeit.

Fontos a közösségi vonzat is, hiszen felmérések szerint ötödannyi idő alatt találnak maguknak üzleti partnert, befektetőt, társakat a vállalkozók itt, ahhoz képest, mintha otthonról, kávéházakból vagy saját irodából dolgoznának – magyarázta Klementz Kata. Véleménye szerint a közösségi irodák használói túlnyomórészt a városi, értelmiségi, véleményformáló és újra nyitott emberek köréből kerülnek ki, akik befogadóak az aktuális trendek és egy újfajta irodamodell iránt. – Főleg szabadúszók, vállalkozók, start-upok dolgoznak itt, külföldiek és magyarok egyaránt – tette hozzá –, és úgy vettük észre, hogy ez a fajta diverzitás jót tesz a cégeknek, az üzletnek.

Egynapos bérlés

A KUBIK Coworkingben 50 férőhely van, amelynek a társ-alapító Rövid Levente szerint jelenleg 80–85%-a foglalt. Szerinte a közösségi irodák azok számára ideálisak, akik egyfajta szabadságot képviselnek, és szeretnek rugalmasan, nem egy fix helyen dolgozni. – Itt nincsenek kötöttségek, nem kell minimum egy évre aláírni a szerződést, lehet egy hétre, hónapra, vagy akár egy napra is asztalt bérelni.



A közösségi iroda nevében is benne van a közösség, amely szintén fontos előny az itt dolgozók számára. Ha akad egy probléma, azt másokkal is meg lehet vitatni. Ez majdnem olyan, mintha az ember kollégái lennének egy nagy cégnél, csak éppen sok kisebb cégtől vannak itt. Ha valaki otthonról, saját helyről egyedül dolgozik, annak nincsenek ilyen lehetőségei – magyarázta Rövid Levente.

Nyakkendő, rövidnadrág

Levendel Áron, a KAPTÁR Közösségi iroda egyik alapító tagja elmondta, hogy náluk most rendszeresen nagyjából harmincan dolgoznak, és további 20–30 fő tér be heti rendszerességgel tárgyalót, rendezvényteret foglalni.
– Nagy számban vannak, akik heti egy-egy napot dolgoznak, és sok külföldi dolgozik itt átmenetileg, ők egy-egy hónapra bérelnek maguknak helyet – mondta el Levendel Áron.



Ő három év alatt azt tapasztalta, hogy változatos okokból választanak ilyen irodát munkavégzésre. – Sok emberrel találkozni, akiknek most van egy nagy forduló az életükben, és egyedül, szabadúszóként szeretnének tevékenykedni. Keresik a helyüket, hogy honnan dolgozzanak, és azért döntenek a coworking mellett, mert az ötvözi az otthont, az irodaházat és a kávézót is. Vannak, akik korábban otthonról dolgoztak, de nem élvezték, hogy ugyanúgy fejezték be a napjukat este, ahogy reggel elkezdték, például pizsamában.

A közösségi irodában nagyon sokféle ember és  csapat dolgozik, nálunk van, aki különleges túrákat szervez, de van beszédíró és városfejlesztési szakértő is. Ez egyszerre informális és professzionális közeg – fogalmazott a KAPTÁR társalapítója –, jól megférnek itt egymás mellett a nyakkendősök és a rövidnadrágosok is.

Bérleti díj

1 nap 3500–5000 forint
1 hónap 38 500–45 000 forint

(Forrás: metropol.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

More details
Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

More details
Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details
Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

More details