2024. szeptember 8., vasárnap - Mária

Szabadidő, életmód

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

368

Július 27-én, a megújult Anna Grand Hotelben rendezik meg a 199. Anna-bált Balatonfüreden! A rangos társasági eseményt ezúttal is az Anna Fesztivál kíséri, lesz operaest, szívhalászat, prímás gála és szerenádok éjszakája. A bálozó hölgyek ebben az évben halvány bíbor porcelán szívet viselhetnek majd, amelynek színét a Tagore sétány rózsalugasa ihlette. A balatonfüredi Anna-bál történelmi hagyományra visszatekintő rendezvény, az ország egyik legrégebbi bálja. Hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát a Reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre éjfél után kerül sor.

Az ország egyik legrégebbi társadalmi eseménye az Anna Grand Hotel díszes termeiben, patinás udvarában.

A balatonfüredi Anna-bál történelmi hagyományra visszatekintő rendezvény, az ország egyik legrégebbi bálja. Hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát a Reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre éjfél után kerül sor.  Szombaton a Kisfaludy színpadon kitűnő zenei programok várják a közönséget. A patinás estet az Anna Fesztivál programjai előzik meg.

Az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményén, a 199. Anna-bálon mintegy hatszáz bálozó vehet részt. A jövőre bicentenáriumát ünneplő Anna-bál és a hozzá kapcsolódó Anna Fesztivál ezúttal a húszas-harmincas évekbe, a swingek világába kalauzolja el a vendégeket.

Az eseményt július 27-én, szombaton az Anna Grand Hotel díszes termeiben, hangulatos udvarában rendezik meg. A bál előtt a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a vendégek és innen indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelán szíveket. A báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

A hagyományos palotást az Operaház balettművészei táncolják, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig kisebb koncertet ad, ezúttal csatlakozik hozzájuk Kozma Orsi és Zséda. A bálra ezúttal is meghívást kap minden 18 éves balatonfüredi lány, valamint a város kulturális partnertelepüléseiről egy-egy pár.

A füredi Anna-bálról

Az első Anna-bál Szentgyörgyi Horváth Fülöp János (1777-1841) nevéhez fűződik, ő rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban. A bált lánya, Krisztina tiszteletére tartották. Krisztina 1805. július 15-én született Baján, öt keresztnevet viselt, de ezek között az Anna nem szerepelt.

A feltételezések szerint ez a bál volt Krisztina későbbi férjével való megismerkedésének színhelye. Az, hogy valóban itt találkoztak-e először eleméri és ittebei Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, kérdéses. Az esküvőt minden esetre 1826. május 18-án tartották Répceszentgyörgyön, azonban a pár szerelmének beteljesülését a fiatalasszony következő év februári halála megakadályozta. Férje altábornagyként 1849-ben egyike volt az aradi vértanúknak, ám az arról szóló történet, hogy holttestét felesége csempészte volna haza, egyértelmű hiedelem.

A 19. századi arisztokraták legkedveltebb báljaként elhíresült eseményen olyan Balatonfüredhez kötődő hírességek vettek részt, mint Blaha Lujza, Jókai Mór és Vörösmarty Mihály. Az Anna-bálok nem minden évben kerültek megrendezésre és bálkirálynőt is csak 1862-ben választottak először, Kozma Irma személyében.

PROGRAM:

18.00 Első bálozók és vendégek gyülekezője a Vaszary Villa kertjében
19.30 Ünnepélyes bevonulás
A menet a Vaszary Villától, a Blaha Lujza utcán keresztül sétál az Anna Grand Hotelig

20.15 Báli nyitány
KISS ERNŐ-DÍJ ÁTADÁSA
A nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adják elő
Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter)

21.00 Ünnepi vacsora
22.35 Műsor
23.15 A báli közönség által kiválasztott 15 legszebb lány bemutatkozása
23.40 Gálaműsor

24.00  BÁL SZÉPE VÁLASZTÁS EREDMÉNYHIRDETÉSE

https://balatonfured.hu/

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Börgöndi Repülőnap, 2024. szeptember 8.

Börgöndi Repülőnap, 2024. szeptember 8.

More details
Orvosruha.hu: gyémánt Tunika

Orvosruha.hu: gyémánt Tunika

More details
Orvosruha.hu: Lelle Cipzáras Tunika

Orvosruha.hu: Lelle Cipzáras Tunika

More details
Orvosruha.hu: Zsadán férfi gombos ing

Orvosruha.hu: Zsadán férfi gombos ing

More details
Feltöltve - Elektromos Jármű Fesztivál, 2024. szeptember 8.

Feltöltve - Elektromos Jármű Fesztivál, 2024. szeptember 8.

More details
Judafest, 2024. szeptember 8.

Judafest, 2024. szeptember 8.

More details
Pozsonyi Piknik, 2024. szeptember 7.

Pozsonyi Piknik, 2024. szeptember 7.

More details
Kolibri fesztivál, 2024. szeptember 7.

Kolibri fesztivál, 2024. szeptember 7.

More details