2024. február 25., vasárnap - Géza

Szabadidő, életmód

SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

489

Igényes kikapcsolódás Budapesten az adventi időszakban. Töltődjünk fel Együtt új élményekkel! Budapest ikonikus utcái a karácsonyi rohanás helyett az Advent igazi jelentésére szeretnének rámutatni. Arra ösztönözzük a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. Programunk november vége és december 24. között, akár egy adventi kalendárium, minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot.

Lassulj le és töltődj fel Velünk!  Útjára indult a SlowXmas programsorozat, amely dübörög Budapest tematikus és bevásárlóutcáin. Ezen belül is csaknem 30 helyszínen várja az érdeklődőket a Bartók Béla Boulevard, vagyis a Bartók Béla út, ahol a Gárdonyi téren első ízben Adventi vásárt tartanak.

https://bevasarloutca.hu/slowxmas

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat keretében számos karácsonyi hangulatot idéző program valósul meg a Bartókon. Kiállítások, forró italok, közös kézműves foglalkozások, finom borok és zenei koncertek, irodalmi beszélgetések, valamint gyerekprogramok várják az érdeklődőket, valamint december 16-án első ízben tartanak Adventi vásárt a Gárdonyi téren, ahol a színpadnak kijelölt közterületen karácsonyi előadások – zene, kóruselőadások, színházi előadásrészletek, gyerekműsorok – valósulnak meg.

A program az élhető belvárosi hangulat jegyében szerveződik, emberi léptékű kulturális élményfogyasztásra ösztönözve bennünket. „Hiszen mi is lehetne jobb annál, mint a hangulatos Bartók Béla úton sétálgatva betérni egy-egy galéria kiállítására, majd a Gárdonyi téren vásárolt forró itallal (csokival, borral) felmelegedni, ajándékkal a kézben tovább sétálni? Sőt, elfogyasztani valamelyik hangulatos étterem meghitt belső terében egy finom ebédet, hogy aztán este a Gárdonyi térre visszatérve, karácsonyi hangulatú koncerten vehessünk részt barátainkkal és családunkkal” – ad tippeket Jáki Monika, a Bartók Boulevard Egyesület főtitkára. Szeretnék ugyanis ezen a napon nemcsak az üzletekben, hanem az utcán, a Gárdonyi téren, testközelben is megmutatni a Bartók Béla Boulevard kis közössége kreativitását, a kézműves és iparművészeti remekeket, a karácsonyi ünnepi hangulathoz hozzátartozó illatok és finomságok kíséretében karácsonyi installációkkal, dekorációkkal és zenével társítva.

https://bevasarloutca.hu/programok

Az adventi programsorozat idején nyílik meg Richter Sára Talált idő című kiállítása az Íme Kult Térben, most nyitja ki először a kapuit az Autistic Art Galéria, a Faur Zsófi Galériában pedig Észlelések címmel csoportos kiállítás debütál, ahol többek között Lukoviczky Endre és Jovián György munkái is megtekinthetőek. A KultPontban Helytörténeti képeslap-kiállítás valósul meg Mika Edit szervezésében és közreműködésével, továbbá a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület jóvoltából kézműves vásárt rendeznek, miközben a Fári Galériában az ünnepi enteriőrhöz választhatunk bútorokat, tárgyakat.

Az Ultramarinos Martinez spanyol DELI és tapasbar tradicionális andalúz előadással várja az érdeklődőket, az Enter Bárban finom italok mellett lazíthatunk, a Kis Présházban a Prae kiadó könyveit vásárolhatjuk meg kedvezményesen. A Szpot-ban többek között zenés irodalmi estet tartanak.

A Pár falat boldogság Konyhában karácsonyi finomságokat készíthetünk, a Kréta bisztróban forralt bort és rumos csokit választhatunk, a Bor és Közművesben az ünnepi asztalra választhatunk magunknak finom italokat.

A Kornél galéria-bolt-kávézóban önismereti meseworkshopon vehetünk részt, ahogy az Érzékelés és Felfedezés Műhely is számos izgalmas belső utazásra hív minket programjain. A Zemse Studióban ékszereket készíthetünk, az ArtMasters Kreatív Műhelyben pedig élményfestésen vehetünk részt.

Az advent jegyében egyébként már hatodik alkalommal lassulnak le Budapest tematikus utcái, a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca).

A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 24. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. Ezen időszakban a szervezők, azaz a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM), valamint a fenti négy utca a programsorozattal arra ösztönzi a járókelőket, hogy lassuljanak le, és az elmúlt időszak, valamint a karácsony körüli stresszt cseréljék élményekre és művészetre.

Mindig vannak új elemek, idén kvízesteket tartanak a szervezők. A héten, december 1-jén a Bartókon a Szpotban lesz az első est. Természetesen a többi utcában is elindultak a programok, a Falk Miksa utcában a héten több aukciós kiállítás is elindul, a Rádayban december 3-án édes gyermekprogrammal készülnek, továbbá az idén csatlakozott Margit-negyed is színes programokkal várja lassulni vágyókat.

A Bevásárló és Tematikus utcákhoz 2023-ban csatlakozott a Margit-negyed, ahol számos, főként művészeti programmal várják advent idején a lelassulni vágyókat. Lesz karácsonyi alkotóműhely, művészetterápia, tartanak rajzkört, könyvbemutatót, meseterápiát, bábelőadást is. Az advent jegyében már hatodik alkalommal lassulnak le Budapest tematikus utcái, a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a Ráday Soho (Ráday utca), és idén már a Margit-negyed is.

A Margit-negyedben advent idején is a kultúra dominál. Az Art-Színttér kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget ajánl fel, a MUMU Műhelymúzeum összesen 14 workshoppal vár mindenkit. A Képező Galériában Renoir színpompás festészetéről halhatunk előadást, a Maminti Kuckó Könyvesboltban pedig adventi koszorút készíthetünk. A Margit-negyed programjai között találunk jógát, a Start Galériában művészekkel találkozhatunk.

Kiemelkedik a programok közül a Mechwart Liget Advent, ahol december 3-án, 10-én, 17-én ünnepi műsorral és közös gyertyagyújtással várják az érdeklődőket. Tartanak a negyedben felszabadító kalandjátékot felnőtteknek, lesz festőkurzus, a Vizivárosi Közösségi Térben pedig a Biblia rejtélyeivel és csodáival ismerkedhetünk meg, a Habitat Kreatív Központban a Lakni kell! című filmet, a Jurányi Házban a Tyúkdráma című előadást tekinthetjük meg.

A Margit hídtól a Széll Kálmán térig tartó Margit körút – a hozzá kapcsolódó számos kisebb-nagyobb utcával és térrel – magába sűríti Buda több ezer éves történelmét: míg a római kori épületelemek a Medve utcában, a középkori városfal maradványai, a török fürdő, és Gül Baba türbéje a sváb hagyományok, addig a közeli lankákon folyó szőlőtermelést őrző földszintes házak és a pompás barokk-kor magával ragadó temploma a kiegyezés utáni korszak fellendülő iparának emlékhelyei.

A Margit-negyed projekt legfőbb célkitűzése a környéket újra élettel megtöltő funkciójú vállalkozások bevonzása a régóta üresen álló, bezárt üzletekbe, aminek köszönhetően ma már egyre több galériával, közösségi térrel, alkotóműhellyel, és színes, vidám vintage üzlettel találkozhatunk a körút vonzáskörzetében. Megéri ellátogatni tehát a Margit-negyedbe, az újjáéledő városrész érdekességei mellett ugyanis remek kulturális és közösségépítő programokkal is várják az érdeklődőket.

Természetesen a többi utcában is folyamatban vannak a programok, a Falk Miksa utcában a héten több aukciós kiállítás is elindul, a Rádayban színházi előadások és kiállítás is látogatható, valamint december 3-án édes gyermekprogrammal készülnek, a Fashion Streetre pedig december 6-án érkezik a Mikulás, kiegészülve egy Charlie és egy Tóth Vera koncerttel.

A szervezők büszkék, hogy az utcák közös adventi összefogása és programsorozata, a SlowXmas már háromszor nyerte el a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat.

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Február 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Tartalom galéria

Extrém ajándékok, amelyekre mindig emlékeznek majd

Extrém ajándékok, amelyekre mindig emlékeznek majd

More details
Idegenvezetők Világnapja, 2024-ben február 21-25.

Idegenvezetők Világnapja, 2024-ben február 21-25.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
A csapatépítés legújabb generációja: minőségi társasjátékszalon nyílt a belvárosban

A csapatépítés legújabb generációja: minőségi társasjátékszalon nyílt a belvárosban

More details
Magyar siker a bahreini Forma 1-en

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

More details
Ünnepi hangulatban: 50. INHORGENTA München

Ünnepi hangulatban: 50. INHORGENTA München

More details
Magyarország a MIPIM-en – 2024. március 12-15.

Magyarország a MIPIM-en – 2024. március 12-15.

More details
Szakmai tanfolyamok fiataloknak: Hogyan válassz megfelelő karrierutat - tippek a Jooble-től

Szakmai tanfolyamok fiataloknak: Hogyan válassz megfelelő karrierutat - tippek a Jooble-től

More details
4 Helyszín Konyhabútor Kiállítás, 2024. február 23-25.

4 Helyszín Konyhabútor Kiállítás, 2024. február 23-25.

More details