2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Szabadidő, életmód

Április 2-ától világsztárokkal, ősbemutatókkal, streamelt formában, online platformokon várja a közönséget az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

510

Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, Kurtág György, Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, a Kelemen Kvartett, René Jacobs és a Kammerorchester Basel, a Makám...

 ... a Forte Társulat, Bagossy Brothers Company, Nánási Henrik, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett, Charlie, a Pécsi Balett, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, Lajkó Félix és a Győri Balett. Április 2. és 18. között online platformokon, világpremierekkel, Európa neves hangversenytermeiből közvetített koncertekkel zajlik majd a nagyszabású, ingyenes, streamelt összművészeti eseménysorozat, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

bartoktavasz2Bagossy Brothers Company

„Bartók nemcsak a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője volt, hanem olyan személyiség, aki a mai napig fontos szerepet játszik Magyarország önmagáról alkotott képének formálódásában. Régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy születésének 140. évfordulójától kezdődően egy új, nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók Béla nevét viseli” – mondja Káel Csaba, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket szervező Müpa vezérigazgatója. Bár az idén áprilisban debütáló eseménysorozat számtalan Bartók-művet tűz műsorára, nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

„Egy rendkívüli időszak rendkívüli, kreatív megoldásokat követel. Bartók Béla sokat idézett gondolata szerint soha senki nem ismerheti meg a maga teljességében a világot, hiszen az időben is, térben is végtelen. Ám mi ebben a rendhagyó, kihívásokkal teli évben mégis arra vállalkozunk, hogy a világ legizgalmasabb alkotóit időben és térben is közelebb hozzuk egymáshoz és a közönséghez, és összekapcsoljuk Magyarország és Európa nagyvárosait a Bartók Tavasz digitális platformjain” – folytatja Káel Csaba, hangsúlyozva, hogy az eseménysorozat idén olyan nagyszabású streamelt, ingyenes programfolyamként valósul meg, amely a régióban is egyedülálló. A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de a nézők bepillanthatnak majd a világ egy-egy legendás hangversenytermébe is. Az eseménysorozat nemzetközi együttesei és sztárkarmesterei a járványhelyzet miatt ugyanis saját városukból adnak streamelt koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségének.

bartoktavasz3Kelemen Kvartett

A kiváló dirigens, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról nyűgözi majd le a hallgatóságot. Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, míg René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből köszönti majd a Bartók Tavasz nézőit a képernyők előtt, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala pedig egyenesen Olaszországba repíti a közönséget egy este erejéig. Káel Csaba kiemeli: a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek küldetése, hogy a művészeteken keresztül energiát közvetítsen az emberek felé, az effajta szellemi utazás lehetősége pedig különösen fontos és reményt adó egy olyan időszakban, amikor a pandémia fizikailag a négy fal közé zár minket.

Élő közvetítés formájában valósul meg az idén 95. születésnapját ünneplő komponistazseni, Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatója. A Bartók Tavasz keretében áll ismét színpadra az újraalakult Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a két frissen csatlakozott taggal, a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel örvendezteti meg a közönséget. Magyarország három legnagyobb, évtizedes múlttal rendelkező balettegyüttese, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is premierre készül a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. Felejthetetlen online pillanatokat ígér az Eiffel Műhelyházból közvetített Keresztkantáták című bemutató is, melyben Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat és a Magyar Állami Operaház művészei Bach három kantátáját dolgozzák fel.

Bartók alakja és életműve meghatározó inspiráció volt Magyarország legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo megszületésekor is. Az összetéveszthetetlen hangulatú programsorozat a Bartók Tavasz idején az online térbe költözik: varázslatos dokumentumfilmekkel és olyan kiváló zenészek kifejezetten erre az alkalomra megálmodott koncertjeinek közvetítésével várja a közönséget, mint a Tárkány Művek, a Bettika Quintet, a Cimbaliband, Cserepes Károly vagy Dresch Mihály. Április 11-én, a költészet napján pedig a legendás Makám együttes enged bepillantást három évtizedes, gazdag történetébe, múltjába és jelenébe.

Rendhagyó perspektívából mutatja meg a világnak a magyar fővárost a Bartók Tavasz talán legizgalmasabb helyszíne: a Budai Vár egyik emblematikus tere is koncerthelyszínné alakul. A zenei élet olyan hazai kiválóságai és ifjú csillagai foglalják el a Savoyai teraszon felállított színpadot, mint Charlie és a Bagossy Brothers Company, a közönség pedig a járványügyi szabályoknak megfelelően, streamelt formában követheti az ingyenes koncerteket.

Káel Csaba hangsúlyozza: ezekben a hónapokban különösen szép feladat, nagy kihívás kulturális programokat szervezni, hiszen a pandémia nem engedi, hogy a korábban megszokott formában találkozhassanak művészek és nézők. A világjárvány által különösen sújtott kulturális és turisztikai szektor biztonsága, stabilitása, fokozatos újraindítása azonban létkérdés. „A 2021-es Bartók-évforduló kiváló alkalmat kínál arra, hogy megmutassuk, az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek hazánk legfontosabb kulturális intézményeinek és a Müpa nemzetközi partnerszervezeteinek összefogásában gondolkodik. A szándék az, hogy a fesztivál a következő években fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, és még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a külföldről érkező turisták számára, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai terület. Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy idén a digitális tér adta lehetőségekkel bölcsen élve minél szélesebb körben mutathassuk meg a világnak Magyarország szépségét, kulturális gazdagságát, ugyanakkor reménykedve gondolunk arra, hogy jövőre már személyesen is találkozhatunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kedvéért országunkba látogató, illetve a kultúrarajongó hazai közönséggel.”

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek ingyenes, online programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók.

(Esemény Menedzser)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

More details
Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

More details
Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details
Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

More details