2023. október 3., kedd - Helga

Belföldi vásárok

Szeptember 11-én indul a Nemzetközi Zöld Építés Hete

158

A környezettudatos építés jó példáival, karbonmentes építéshez kapcsolódó szakmai programokkal katalizálja a fenntartható jövőt a rendezvénysorozat. A környezetvédelem, a klímacélok és a fenntarthatóság ma már nem csak trend és ügyes PR-fogás, hanem stratégiai gondolkodás, elvárt viselkedésforma és a jövő működőképes gazdaságának alapeleme.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) jövőbe mutató példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segíti elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket. A cél, az épületekkel kapcsolatos kibocsátások globális szén-dioxid lábnyomának (37%) jelentős csökkentése.

Hétfőn reggel indul a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete, ahol a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között számos, a fenntartható építkezéssel kapcsolatos szakmai programmal várja az érdeklődőket.

Az egyesület a hét szakmai programjaival katalizálni szándékozik a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását, és szakmai fórumot kíván teremteni az építésgazdaság, az ingatlanpiaci szereplők számára a közös gondolkodás és cselekvés érdekében, elősegítve a szektorok együttműködését.

Green Walk 14 helyszínen

A hét legnépszerűbb programja a Green Walk, ahol idén 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen tekinthetőek meg a környezettudatos építés jó példái. A sétákon egyedülálló építészeti megoldásokkal, energiahatékonysággal, kiemelkedő minősítésekkel rendelkező környezettudatos irodaházakat, középületeket, passzív társasházat, iskolaépületet nézhetnek meg az érdeklődők.

Idén egy különleges élménnyel is készül a HuGBC

Az Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” workshopon az egyesület szakmai koordinációjával egy díjnyertes társasjátékkal alkothatják meg közösen az építési ágazat karbonmentes alternatív jövőjét és működését a jelentkező szakemberek. A különböző területeket képviselő résztvevők így konkrét, cselekvésorientált javaslatokat tehetnek a karbonmentes építési ágazat felé vezető akadályok leküzdésére.

 Green Talk – karbonsemleges megoldások a fókuszban

A karbonmentes építkezés kulcsfolyamata a teljes életciklusra vonatkozó karbonszámítás. Ennek alapvető eleme a megfelelő építési termékek és technológiák használata. A Nemzetközi Zöld Építés Hetének Green Talk eseményén innovatív, karbonsemleges építési termékeket és technológiákról lesz szó.

Összefogás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben 

Szarvas Gábor, az egyesület elnöke elmondta: „A HuGBC kivételes helyzetben van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az épületekkel kapcsolatos globális kibocsátás (37%) csökkentésének megvalósításában. Egyesületünk a World Green Building Council nemzetközi közösség teljes jogú tagja és jelenleg 142 fenntartható építés iránt elkötelezett iparági szereplővel működik együtt. Felelősségteljes feladat, kiemelkedő lehetőség ezt a jelentős nemzetközi és hazai tudást és tapasztalatot a fenntartható épített környezet megvalósítására, a jövő formálására fordítani. Olyan aktuális és jövőt meghatározó problémákra találhatunk együtt működőképes megoldást, ami pozitívan előmozdíthatja a fenntarthatósági átalakulást. A Nemzetközi Zöld Építés Hete kiváló lehetőség a környezettudatos építkezés, felújítás és épületüzemeltetés gyakorlatainak megosztására, a szakmai diskurzusra. Az idei program egy különleges szakmai programmal is kiegészül, ahol egy díjnyertes társasjátékkal a szakemberek képzelőerejét, kreativitását is próbára tesszük az építési ágazatban és az építéshez kapcsolódó folyamatokban azonosított akadályok leküzdésére.”

Most kell a megfelelő építőelemeket megfognunk a működőképes, és fenntartható jövő felépítéséhez. Ebben az akadályokkal és kihívásokkal teli folyamatban disztruptív, a korábbi gondolkodásmintákkal szembemenő, de jövőbiztos gondolkodásmódra van szükségünk.

“Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! – de a jövőnek élhetőnek kell lennie! Mi abban hiszünk, hogy nem elég a környezet védelmére figyelni, ezt úgy kell tudnunk elérni, hogy közben a komfortérzetünk ne romoljon. Ez az igazi kihívás. Ezért lett a víziónk, hogy egyszerre növeljük partnereink elégedettségét, csökkentsük fogyasztásukat alacsony energiafelhasználású rendszerek megalkotásával és üzemeltetésével, a zöldebb jövőért.” – mondta Pál Péter, a Re-Energy Kft. ügyvezetője.

Konkrét lépésekre van szükség 

A HuGBC tagszervezeteinek dekarbonizációs törekvéseiről nemrég elvégzett kérdőíves felméréseiből kiderült, hogy a kitöltők háromnegyede már tett konkrét lépéseket az épületállománya dekarbonizációjának érdekében.

A vállalkozó szellem, az új lehetőségek folyamatos kutatása, a munkatársaink iránti gondoskodás és felelősségvállalás a kezdetektől végig kíséri a már több, mint 4 évtizedes múlttal rendelkező KÉSZ Csoport tevékenységét. Az elmúlt években mindez kiegészült a fenntarthatóság iránti hosszú távú elköteleződéssel. A 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk magába foglalja többek között a széndioxid-kibocsátás 50%-os csökkentésére vonatkozó törekvést, az energiahatékonyságunk 25%-os javítását, kizárólag megújuló energia használatát áramfelhasználás tekintetében, valamint gépjárműveink károsanyag kibocsátásának 50%-os csökkentését. A klíma célok teljesítéséhez és az építőipari tevékenységeink klímabarát átalakításához azonnali, konkrét, és hatékony intézkedésekre van szükség, melynek érdekében számos akciót, beruházást indítottunk már el. A Nemzetközi Zöld Építés hetéhez csatlakozva szeptember 13-án bemutatkozik például a szegedi Gutenberg 25. szám alatt épülő irodaházunk is, amely megcélozta a BREEAM Excellent, Well Platina és az Access 4 You arany fokozatú minősítését is.” – mondta Szalados László, a KÉSZ Csoport műszaki vezérigazgató-helyettese.

A Nemzetközi Zöld Építési Hét rendezvényein bemutatják, hogy az építésgazdaságban a dekarbonizációs eszközök rendelkezésre állnak, de a döntés, hogy használjuk-e ezeket a jövőben, a mi kezünkben van.

Az eseményekre a HuGBC online felületén lehet regisztrálni: 
https://www.hugbc.hu/nemzetkozi-zold-epites-hete-2023

Forrás: HuGBC

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Október 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tartalom galéria

Budapesten fut a város, az ország, a világ – 38. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál

Budapesten fut a város, az ország, a világ – 38. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál

More details
Adó- és pénzgazdálkodás - Minden forint számít! 2023. november 2.

Adó- és pénzgazdálkodás - Minden forint számít! 2023. november 2.

More details
Ezrek követik a sommelier-influenszert

Ezrek követik a sommelier-influenszert

More details
MÁMORT! Európai Kortárs Ékszerművészeti kiállítás, 2023.szeptember 23. - október 5.

MÁMORT! Európai Kortárs Ékszerművészeti kiállítás, 2023.szeptember 23. - október 5.

More details
Katonai logisztikai bemutatónap – MH ARB - 2023. október 17.

Katonai logisztikai bemutatónap – MH ARB - 2023. október 17.

More details
MEDICA / COMPAMED Düsseldorf, 2023. november 13-16.

MEDICA / COMPAMED Düsseldorf, 2023. november 13-16.

More details
A KözútVilág Expo konferencia és kiállítás, 2023. október 5.

A KözútVilág Expo konferencia és kiállítás, 2023. október 5.

More details
Nosztalgiajáratok egész sorát indítja ősszel a Volánbusz

Nosztalgiajáratok egész sorát indítja ősszel a Volánbusz

More details
Csabai Kolbászfesztivál, 2023. október 19–22.

Csabai Kolbászfesztivál, 2023. október 19–22.

More details