2024. július 14., vasárnap - őrs

Hírek

A sárvári Melea Hotel elsőként szerzett LEED BD+C: Hospitality minősítést Magyarországon

203

A sárvári Melea – The Health Concept, ugyan nem az első LEED-minősített hotel Magyarországon, azonban az első olyan épület, amely LEED BD+C: Hospitality minősítést nyert el, ráadásul Gold fokozatban. A projekt a Colliers ESG csapatának közreműködésével valósult meg.

A 2023-ban megnyílt sárvári Melea – The Health Concept a Csónakázó-tó partján található, 83 erkélyes szobával és lakosztállyal. A hotel 3,5 hektáron terül el, nagy zöld területekkel és modern, fenntartható építészeti megoldásokkal. A szálloda holisztikus, egészségfókuszú koncepciója személyre szabott egészségügyi, szépségipari, dietetikai és rekreációs szolgáltatásokat kínál. A Melea különleges megközelítése abban rejlik, hogy minden vendég egyedi kezelési tervet kap, amely az érkezés előtti állapotfelmérésre és konzultációkra épül, ezzel is támogatva őket az élethosszig tartó optimális aktivitás elérésében.

A LEED a legszélesebb körben használt zöld épület minősítő rendszer a világon, a LEED BD+C: Hospitality minősítése pedig kifejezetten a szállodaipar számára kidolgozott kritériumokat tartalmazza, amelyek közé tartozik az energiahatékonyság, a vízfelhasználás csökkentése, a fenntartható építési anyagok alkalmazása és a beltéri környezet minősége. A Melea számos innovatív és környezettudatos építészeti megoldást alkalmazott, amelyek hozzájárultak a LEED minősítés megszerzéséhez.

Magyarországon túlnyomó többségben irodák, illetve mostanában logisztikai és ipari ingatlanok szereznek zöld épület minősítést. Ezért volt különösen örömteli számunkra és egyben kihívás is, hogy ezúttal egy szálloda környezettudatos tervezésében és építésében működhettünk közre. Úgy gondolom, a jövőben ebben az ingatlanszegmensben is egyre több zöld épületminősítéssel találkozhatunk majd, különös tekintettel arra, hogy mind a finanszírozók, mind a hotel operátorok részéről egyre inkább elvárás a környezettudatos és ESG szempontoknak megfelelő ingatlan.”

– mondta el Szircsák Norbert, a Colliers ESG stratégiai tanácsadó részlegének vezetője.

A szálloda tervezésekor kiemelkedő figyelmet fordítottak a magas kategóriájú akusztikai igények kielégítésére, hogy biztosítsák a vendégek nyugalmát és kényelmét. Emellett számos környezetbarát anyagot integráltak az építési folyamatba, tükrözve elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt, továbbá jelentős részben újrahasznosították az építéskor keletkező hulladékot.

Az épület külső területei is a fenntarthatóság jegyében lettek kialakítva: a hotelt körülölelő hatalmas zöld terület nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul a helyi ökoszisztéma megőrzéséhez is, ezért még a tetőn is kialakításra került egy nagyobb zöld felület. A parkolóban elektromos autótöltők állnak rendelkezésre, és a kültéri világítótestek környezetbarát kialakítása minimalizálja a fényszennyezést, így támogatva a természetes környezetvédelmet, valamint elősegítve a vendégek nyugodt pihenését.

Az épület belső működésére és komfortjára is nagy hangsúlyt fektettek: a szállodán belül kizárólag víztakarékos szerelvények kerültek alkalmazásra, miközben a korszerű épületautomatizálási rendszer figyeli és optimalizálja az energiafogyasztást. A szobák és a munkaterületek természetes megvilágítással rendelkeznek, ezáltal nemcsak energiatakarékos megoldást kínálnak, hanem növelik a vendégek kényelmét is a Meleában.

A Melea – The Health Concept nemcsak építészeti és fenntarthatósági szempontból kiemelkedő, hanem innovatív egészségügyi és wellness koncepciója révén is. Az orvostudomány, az ősi tradíciókon alapuló gyógyászat, a holisztikus szemlélet és a tudatos gasztronómia egyesül ebben a környezetben. A vendégek biztosak lehetnek abban, hogy egy olyan helyen pihenhetnek és töltődhetnek fel, amely nemcsak az ő egészségüket, hanem a környezet védelmét is szem előtt tartja.

| Forrás: Colliers - OGH Hírügynökség

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Balaton Beer Weekend, július 12-14.

Balaton Beer Weekend, július 12-14.

More details
2025 őszén indul útnak a Celebrity Xcel tengerjáró

2025 őszén indul útnak a Celebrity Xcel tengerjáró

More details
Anna Fesztivál, 2024. július 22-28.

Anna Fesztivál, 2024. július 22-28.

More details
Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

More details
Aratóünnep, 2024. július 13.

Aratóünnep, 2024. július 13.

More details
Dunamenti Halfesztivál, 2024. július 19-20.

Dunamenti Halfesztivál, 2024. július 19-20.

More details
Álláskeresés nyáron?

Álláskeresés nyáron?

More details
Orvosruha.hu: korall cipzáras tunika (x)

Orvosruha.hu: korall cipzáras tunika (x)

More details