2022. május 21., szombat - Konstantin

Hírek

'21-re is lapot húztak: Baldauf Csaba évértékelője

272

Miként élte meg 2021-ben a pandémia okozta, szinte kilátástalan helyzetet a magyar turisztikai szakma? Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? Sorozatunkban meghatározó vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek 2021-ről és 2022-ről.

2021 eddigi pályafutásom legnehezebb, bizonyos szempontból pedig legsikeresebb éve volt – kezdte az évértékelőjét Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Family Resort & Spa igazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Szállodaigazgatóként majd öt hónapig azon kellett töprengenie, meddig tarthat ki a vállalkozás tartaléka, illetve a tulajdonosok nagyvonalúsága, s hogyan tudja megőrizni mintegy 150 munkavállalóját. Most már megkönnyebbülve nyugtázhatja, hogy – a várakozáson felüli nyár végi és őszi forgalomnak hála – ha nem is érik el a 2019. évi eredményt, de szerény nyereséggel zárják 2021-et. A Kolping munkavállalóinak mintegy év végi bónusz, hogy vissza tudták pótolni az év első felében elszenvedett jövedelemelmaradásukat.

Az idén 25. születésnapját ünneplő Kolpingban, bár kényszerűségből elmaradtak a jubileumi programok, be tudtak fejezni néhány felújítást.

A legnagyobb büszkeség a 2,2 milliárdos beruházással, 950 milliós támogatással megvalósított Bobo Fun Park, amelyet a megnyitása óta eltelt fél év alatt mintegy 35 ezer látogató keresett fel, s közülük csak 25 százalék volt szállóvendég.

A négy évszakos létesítmény hiánypótló talán nemcsak a régióban, hanem országosan is, de sokat kell még tenniük azért, hogy tudatosítsák: ez nem egy játszóház vagy játszótér, hanem egy igazi adrenalinpark gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Baldauf Csaba megtiszteltetésnek tekinti, hogy júliusban megválasztották az MSZÉSZ elnökének, ami számára még több Budapestre járást és több sajtószereplést hozott a tagság érdekében végzett napi 3-4 órás szövetségi munka mellett, amelyből a koronavírus-járvány kitörése óta alelnökként is ugyanúgy kivette a részét, mint most. A Covid-válság pozitív hozadékának tartja, hogy megerősödött a belföldi kereslet – elsősorban vidéken –, s remélhető, hogy a magyar utazók a jövőben is nyitottak maradnak a belföldi attrakciókra.

A szövetség sikerei között említi, hogy kezdeményezésükre 2021-ben a szállodáknak nem kellett turisztikai hozzájárulást fizetni, a kiskorúak mentesültek a személyazonosító okmány kötelező bemutatása alól a szálláshelyi bejelentkezéskor, s a megnövelt és bővített SZÉP-kártya-kedvezményeknek is köszönhetően kiemelkedő forgalmat realizálhattak a házak. Kiemelten fontosnak tartja, hogy teljesült az MSZÉSZ régi igénye, és így január 1-jétől valamennyi szálláshelytípusban kötelező lesz a minősítés.

Tisztában van azzal, hogy az érdekképviseleti munkában egyetlen napra sem lazíthatnak, hiszen

2022-ben tovább kell majd küzdeni a lehető legkedvezőbb szabályozási környezetért, hogy ellensúlyozzák a drasztikusan megnövekedett energiadíjakat, a megugrott munkaerő- és beszállítói költségeket, s a Covid-járvány is tartogathat még kellemetlen fékeket a szállodákra nézve.

2022-ben a – várakozásai szerint – 2019-es szintre visszatérő, regenerálódó turizmus eredményessége azonban sokban múlik majd azon, sikerül-e a korábbi pályaelhagyók közül minél többeket újból megnyerni a szakmának, illetve külföldi vagy onnan hazacsábított magyar munkaerővel pótolni a 2020–2021-ben elveszített szakembereket.

Az elnök csak remélni tudja, hogy 2022 végén mind a budapesti, mind a vidéki szállodák sikeres évről számolhatnak majd be.

| Forrás: turizmus.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tartalom galéria

Bejelentették Magyarország egyik legnagyobb állásbörzéjét

Bejelentették Magyarország egyik legnagyobb állásbörzéjét

More details
Cégmarketing trendek, 2022. június 9.

Cégmarketing trendek, 2022. június 9.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Teljes a Rendezvény ReStart 2022 konferencia programja

Teljes a Rendezvény ReStart 2022 konferencia programja

More details
Itt az Éttermek Éjszakája!

Itt az Éttermek Éjszakája!

More details
Családi fesztivál az Alcsúti Arborétumban, 2022. június 4 - 5.

Családi fesztivál az Alcsúti Arborétumban, 2022. június 4 - 5.

More details
Élet Erő Expo, 2022. május 19. - június 9.

Élet Erő Expo, 2022. május 19. - június 9.

More details

"Grand Opening - Összefogás" ingyenes koncertek hétvégéje

More details
Megnyitott a Kristály, a Margit-sziget új, kulturális színtere!

Megnyitott a Kristály, a Margit-sziget új, kulturális színtere!

More details