2024. március 19., kedd - József

Hírek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult nyugati szárnyát

722

Ünnepélyes keretek között átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát. Egyszerre négy, reprezentatív kiállítás is nyílt a több mint 1200 négyzetméteren, 1,8 milliárd forintból felújított kastélytérben.

A vasárnapi átadón és kiállításmegnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Svetlana.

„A fertődi Esterházy-kastély felújítása során az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezet el bennünket, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat" – emelte ki az esemény kapcsán köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú, a kastélyfelújítás, a kastély újjáéledése óta sem volt. Az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az Idővonzatok – Modulated Time, Szmrecsányi Boldizsár (művésznevén Boldi) szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz – olvasható a megnyitóról kiadott közleményben.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a képtárban kiállított festményekből 51 a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének része.

A porcelános szobában tárolták a hercegi család látványosságnak szánt, alapvetően nem használati porcelánjait. A fertődi Esterházy műtárgy-gyűjteményből közel 400 porcelán, köztük igazán egyedi, ritka és értékes darabok tekinthetők meg ebben a rekonstruált szobában.

A fertődi kastély nyugati szárnyának kastélyterei  július 21-étől, szerdától lesznek látogathatóak, további információk az eszterhaza.hu weboldalon érhetők el.

A nyugati szárny fejlesztése

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai 2016 tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg. További kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során közel 1280 négyzetméteres terület újult meg.

Az I. ütem második építési eleme az Esterházy-kastély nyugati szárny tető- és homlokzat javítási munkáit, valamint a műemlékileg értékes szerkezetek, felületek restaurátor általi helyreállítását tartalmazta. Megtörtént a patkószárny feletti oromzatdísz restaurálása, valamint a főpárkányzat teljes újraépítése a feltárt eredeti kialakítás alapján. A beruházás bruttó 230 millió forint kormányzati támogatásból valósult meg. A kivitelezés 2019 második felében zárult. A 2020-as világjárvány miatt a kastélyrész 2021-ben vált látogathatóvá.

Történelmi háttér

A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

I Forrás: turizmus.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel valóban mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel valóban mindenkié

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Ha nem mindegy, hogyan használja a kertjét, akkor ott a helye az idei GardenExpón!

Ha nem mindegy, hogyan használja a kertjét, akkor ott a helye az idei GardenExpón!

More details
ESG nélkül kivet az üzleti világ?2024. április 4.

ESG nélkül kivet az üzleti világ?2024. április 4.

More details
Érkezik a kultúra határtalan ünnepe

Érkezik a kultúra határtalan ünnepe

More details