Nyomtatás

A konferencia és üzleti rendezvény iparág 2020-as körképe

475

2020-ról az ICCA nem készítette el a korábbi években megszokott, ranglista alapú jelentését, az előző évi riportja alapján a Budapest Convention Bureau beszámolója mutatja be a COVID-19 világjárvány szövetségi konferenciákra és kongresszusokra gyakorolt hatását nemzetközi szinten.

A Budapest Convention Bureau annak érdekében, hogy a nemzetközi kongresszusipar piacán összehasonlíthatóvá tegye Magyarországot és Budapestet minden évben riportál az International Congress and Convention Association (ICCA) felé az adott évben hazánkban lezajlott szövetségi konferenciákról és kongresszusokról.

A korábbi évek során az ICCA minden évben elkészített egy konferencia ország és város ranglistát, azonban a globális koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a nemzetközi kongresszusipart.

A 2019. évi adatok alapján Budapest a 26. helyen szerepelt a 424 város közül, míg a TOP 5 konferenciaváros Párizs, Lisszabon, Berlin, Barcelona és Madrid volt. Az országok közötti versenyben Magyarország a 36. helyet szerezte meg a 114 ország közül. Az országok ranglistáját az USA, Németország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság vezette 2019-ben.

Az iparág súlyos kitettsége miatt a 2020-as évben az ICCA nem a hagyományos ranglista alapú jelentését készítette el, hanem a COVID-19 világjárvány szövetségi konferenciákra és kongresszusokra gyakorolt hatását mutatja be nemzetközi szinten.

A koronavírus-járvány hatására új mérési paraméterek is belekerültek a riportba mint a gazdasági hatások és a bevételkiesés mérése. Bár az elemzés megerősíti, hogy az iparágban vágynak a személyes találkozókhoz való visszatérésre, a jövőben továbbra is megmaradnak a virtuális és a hibrid események elemei és bevált gyakorlatai.

Az ICCA 2020. évi statisztikai jelentése nemcsak a múltat vizsgálja, hanem előrejelzést is nyújt a kongresszusipar jövőbeli trendjeire.

A szövetségi konferenciákat és kongresszusokat különböző módon érintette a világjárvány, ennek megfelelően az ICCA besorolt minden vizsgált rendezvényt a következő kategóriák valamelyikébe: 1) elhalasztott, 2) áthelyezett, 3) hibrid, 4) virtuális, 5) törölt, 6) nem érintett.

2020-ra összesen 8 409 tervezett, vagy ez évben megtartott szövetségi konferenciát, kongresszust azonosítottak, amely jelentősen kevesebb a 2019. évi adatokhoz képest, amikor is 13 252 szövetségi konferenciát és kongresszust szerveztek a világon.

A szövetségi konferenciák és kongresszusok legnagyobb része (44%-a) 2020-ban elhalasztásra került, amely trend az év középső részében domináns volt, majd az év végére fokozatosan mérséklődött.

A második legnagyobb szegmenst a virtuális találkozók teszik ki (30%). Ez a szegmens a legkisebb részaránnyal indult, majd a legnagyobbá nőtte ki magát az év utolsó két hónapjára, megelőzve az elhalasztott eseményeket. Ez is jelzi, hogy a szövetségi ülések iparága egyre jobban tudott alkalmazkodni a pandémiás helyzethez és az új körülményekhez.

 

A teljes cikk: A konferencia és üzleti rendezvény iparág 2020-as körképe

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek