2021. június 18., péntek - Levente

Hírek

Magyarországon ezeket az intézkedéseket akarják 5 millió oltottnál

203

Orbán Viktor miniszterelnök a vakcinakampány ütemével párhuzamos pályára állította a járványügyi szigorítások lazítását, így kérdés, hogy mi jöhet a következő mérföldkövet jelentő 5 milliós küszöbnél. A Pulzus Kutató friss felmérése szerint a lakosság 40 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az oltottak számához kössék a következő nyitási fázisokat, az emberek tovább lazítanának.

A magyarok közel harmada-ötöde hagyna el különböző korlátozásokat: törölnék a kijárási tilalmat, a boltok nyitvatartására vonatkozó szabályokat, engednék a koncertre és uszodába járást az oltottaknak.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány a második és a harmadik hullám miatt bevezetett szigorító intézkedések feloldását az oltások beadásának üteméhez igazította. Először április 19-én újra megnyitottak az általános iskolák alsó tagozatai, valamint az óvodák, meghosszabbították a boltok nyitvatartását, de létszámkorlátozáshoz kötötték azt, és későbbre tolták a kijárási tilalom kezdetét is. Majd 3,5 millió oltottnál megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hétre rá 4 millió oltottnál pedig a belterek is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

Szakértők szerint a lakosság legalább 75-85 százalékának oltása is szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás a társadalmon belül, ami a járvány szinte teljes visszaszorítását eredményezheti. Abban már megoszlanak a vélemények, hogy amíg ezt a szintet nem éri el az átoltottság, addig mennyire érdemes a vakcinakampány mérföldköveihez kötni a tilalmak feloldását, mindenesetre egyre inkább ez a nemzetközi gyakorlat is: Nagy-Britannia is eszerint lazított.

A következő mérföldkőként Orbán Viktor és a tapasztalatok is az 5 milliós határt jelölték ki, amit már biztosan lassabban fog tudni elérni az ország: a regisztráltak legnagyobb részét már beoltották, a társadalmon belül pedig fogy azoknak a száma is, akik még hajlandók lennének magukat beoltatni. Kedden például már alig 25 ezer ember kapta meg az első dózist valamely vakcinából, így akár 2-3 hét is lehet - ha marad ez az ütem -, hogy elérjük az ötmilliós küszöböt a jelenlegi 4,124 millióról.

Merre tovább nyitás?

Viszont az is érdekes kérdés, hogy hova lehet tovább nyitni: éjfélkor kezdődik már a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek 11-ig nyitva lehetnek, nem lehet viszont koncertre menni, még tiltják a lakodalmakat is, az éjjel-nappali boltok is zárnak este, sportolni és uszodába sem mehet még mindenki. A Napi.hu és a Pulzus Kutató felnőtt magyar lakosságra reprezentatív felmérésében most arra kereste a választ, hogy pontosan hol engednének a magyarok félúton a mostani szabályozás és a vélt nyájimmunitás kialakulása között.

A legérdekesebb eredmény, hogy a magyarok 41 százaléka egyáltalán nem a beoltottak számához kötné a lazításokat, ami a legerősebb egységes vélemény a nyitási fázisok kapcsán. Jelentős részét az így gondolkodónak az oltásellenesek tehetik ki, akinek aránya a lakosságon belül - a KSH legutóbbi felmérése szerint - 18 százalékos, ami nagyjából 1,45 millió embert jelent.

A legkevesebben (19 százalék) a koncertekre engednék vissza az embereket, ha már rendelkeznek oltással, 20 százalék már megengedne bármekkora méretű lakodalmat, 22 százalék eltörölné a boltok nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat, ha valaki be van oltva, míg 23 százalék az uszodákat és a sportlétesítményeket nyitná meg mindenki előtt. A leginkább a kijárási tilalomból van elegük az embereknek: 33 százalék törölné ezt el.

ot

A férfiak és nők között nincs nagy megosztottság a véleményeket illetően: a férfiak 35, a nőknek csak 31 százaléka törölné el a kijárási korlátozásokat, miközben szintén előbbi csoport amelyik szívesebben menne koncertre oltási igazolvánnyal (23 százalék) és nyitná ki teljesen a boltokat (25 százalék). Utóbbi lazítás valójában már viszonylag szűk körét érinti csak az üzleteknek, lényegében csak az éjjel-nappali üzletek, nonstop dohányboltok zárnak hamarabb, ezért is lehet, hogy ez egyik csoport számára sem létkérdés, vagy jelentős kényelmetlenség. A két nem 23-23 százaléka nyitná az uszodákat és a sportközpontokat, és nagyjából egyenlő arányban ellenzik, hogy az oltottak száma legyen vezérelv a járványügyi korlátozások megítélésénél.

ot2

Jóval nagyobb eltérések látszódnak a vélemények között életkor szerint felosztva a társadalmat: a 18-39 évesek 38 százaléka szüntetné meg a kijárási tilalmat, de csak 20 százalékuk engedné a koncertre járást - ehhez képest a nyugdíjas korúak 22 százaléka lépné ezt meg -, szintén a fiatalok 24 százaléka hagyná a boltlátogatást a beoltottaknak. A középkorúak (40-59 éves korosztály) számára a legkevésbé érdekes, hogy hány oltott vehet részt egy lakodalmon (15 százalék), de ugyanennyire nem érdekli őket a koncertre járás sem (16 százalékuk nyitna csak az oltottaknak). Eközben viszont a 43 százalékuk hülyeségnek tartja, hogy az oltások számához kötik a nyitást. Az idősek esetében a 36 százalék törölné el a kijárási tilalmat, 27 százalékuk nyitná a strandokat mindenki előtt, 35 százalékuk nem tartják jó megoldásnak az oltási kampányhoz kötött szabadságot.

ot3

Iskolai végzettség alapján már erősebb eltérések láthatók a preferenciák között: a felsőfokú végzettséggel bíróknak csak a 22, míg a másik két kategória 34-35 százaléka vetne véget a kijárási tilalomnak. Az alapfokú végzettségűek 22 százaléka engedné a koncertre járást az oltottaknak, míg a közép- és felsőfokúak esetében ez csak 17-12 százalék. Ugyanígy az alacsonyabb iskolázottságúak 26 százaléka nyitná a vakcinázottaknak a boltokat, de náluk a legkisebb (38 százalék) az aránya azoknak, akik nem az oltást használnák nyitási fokmérőnek. A leginkább az egyetemi/főiskolai diplomával bírók tartják ezt a mércét alkalmatlannak a nyitási döntésekhez (50 százalék), a középfokú végzettségűeknél csak 41 százalék. Nem meglepő, hogy a magasabb iskolázottságúak 17-12 százaléka támogatná a további nyitást.

ot4

Ha lakóhely szerint osztjuk fel a társadalmat, a budapestiek kivételével egy irányba húznak az emberek. Viszont a fővárosiak általában azok, akik a legkevésbé értenek egyet a lazításokkal: 15 százalékuk engedné az oltottak koncertezését, 14 százalékuk a lakodalmak létszámkorlát nélküli megtartását, 17 százalék nyitná teljesen a boltokat, 14 százalék pedig az uszodákat. Meglepő módon náluk a kijárási tilalom támogatói csak 32 százalékos arány, amivel lényegében egy véleményen vannak a városi, megyeszékhelyi és falusi lakosokkal.

(Forrás: 24.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyarország lesz az első ASTA Global River Cruise Expo házigazdája jövőre

Magyarország lesz az első ASTA Global River Cruise Expo házigazdája jövőre

More details
Egészen különleges a Balaton idei fagyija

Egészen különleges a Balaton idei fagyija

More details
Trendriport: ilyen volt az első négy hónap a szállodákban

Trendriport: ilyen volt az első négy hónap a szállodákban

More details
Augusztusban jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

Augusztusban jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

More details
Lemezek potyognak az égből

Lemezek potyognak az égből

More details
Reneszánsz és barokk ruhákban mérték össze szépségüket a gyerekek

Reneszánsz és barokk ruhákban mérték össze szépségüket a gyerekek

More details
Rendezvény ReStart 2021 - Konferencia a hazai rendezvényszektor kihívásairól és lehetőségeiről

Rendezvény ReStart 2021 - Konferencia a hazai rendezvényszektor kihívásairól és lehetőségeiről

More details
Szurkolói zóna: 2021. június 11. - július 11.

Szurkolói zóna: 2021. június 11. - július 11.

More details