2021. május 7., péntek - Gizella

Hírek

Hogyan készülnek a budapesti szállodák az újranyitásra?

90

„Budapest olyan gumilabda, amely képes lesz erősebben felpattanni, mint a járvány előtt” – minden jelenlegi nehézség ellenére, ebben hisznek a szállodás szakemberek a Budapest Brand újranyitási konferenciáján elhangzott beszélgetés szerint.

Hogyan készülnek a budapesti szállodák az újranyitásra? – erről beszélgetett Flesch Tamással, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökével, a Continental Group tulajdonosával Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlantanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója a Budapest újranyit! online konferencián.

Soha nem látott mélységből kell újraépíteni a budapesti turizmust, hiszen tavaly közel 80 százalékkal esett vissza a szállodai vendégéjszakák száma, a magyar főváros 2,5 millió vendégéjszakáját veszített, e tekintetben „ugyanolyan csehül állunk, mint a nagy versenytárs Prága” – indította a beszélgetést Hegedűs Attila, aki a jövő kilátásairól kérdezte az MSZÉSZ elnökét.

Ősszel indulhat újra a fővárosi turizmus

Az elmúlt egy év számos újratervezése után, Flesch Tamás jelenleg úgy látja, Budapesten ősszel indulhat újra turizmus, de a szolgáltatók bizakodnak, hogy kétoldalú megállapodásokkal már a nyártól érkezhetnek autós turisták a környező országokból. Ez az utazói kör már tavaly nyáron is 20-25 százalékos foglaltságot eredményezett a fővárosban, biztosítva a házak legalább nullszaldós üzemelését.

A távoli piacok elindulása a hosszútávú járatokat üzemeltető légitársaságoktól, de mindenekelőtt a járványhelyzet alakulásától függ, hiszen ez alapján dönt majd arról az Európia Unió, mikortól engedi be a tengerentúli turistákat. Flesch várakozásai szerint a fővárosi szállodák nagy része sem nyáron, de még ősszel sem fog kinyitni, „reálisan jövő tavasz lehet az, amikor Budapest turizmusa nagyon hasonlíthat majd a Covid előtti időszakra” – mondta.

Kevesebb vendég, nyomott árak, növekvő bérköltség

Vendégek híján rövid távon maradnak a jelenlegi erősen nyomott szobaárak, de a szakemberek szerint, amint visszatér a kereslet Budapest iránt, nagyon hamar megtörténhet a „felpattanás”, az árak visszarendeződése. Ez azért is fontos a szállodaüzemeltetőknek, mert a fix költségek folyamatosan nőnek, s ezen belül óriási kérdőjel, hogy a munkaerő visszatér-e és milyen áron – tette hozzá Hegedűs Attila.

Flesh Tamás emlékeztetett, a szakmai szövetségek hosszú hónapok óta igyekeznek felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a turizmus újranyitásának három fő kérdése, a munkaerő, a munkaerő és a munkaerő lesz. Egyelőre bizonytalan, ki fog visszatérni a szakmába, vagy azért, mert már elhelyezkedett, vagy azért, mert kivár, hogy lesz-e újabb visszazárás, amint az a tavalyi nyári szezon után megtörtént. A szakmába vetett bizalom helyreállása időben telik, ezért az MSZÉSZ elnöke a szállodaiparban jelentős munkaerőhiányt és ennek következményeként jó pár területen – pl. szobalány, recepciós, felszolgáló, szakács pozíciókban – bérnövekedést valószínűsít, amit a munkáltatók kénytelenek lesznek beépíteni az árakba is.

A HR-problémák kezelése ugyanakkor rákényszerítheti a munkaadókat az eddigieknél hatékonyabban munkaerőgazdálkodásra, számítani lehet például munkakörök összevonására, a digitalizáció fokozottabb alkalmazására, vagy a szolgáltatások csökkentésére. Előfordulhat, hogy a szállodák nem biztosítják majd a 24 órás recepciót – ahogy ez Nyugat-Európában egyébként akár 3-4 csillagos szállodákban is megszokott –, vagy kevesebb pincérrel oldják meg a szervizt. De félő, ha lejjebb adnak a minőségből, az esetleg veszélyeztetheti a budapesti szállodák Bookingon elért magas, 9 pont feletti pontszámait, amivel kevés más város dicsekedhet.

Flesch Tamás óva intette a szállodák tulajdonosait az azonnali nagy profitvárakozásoktól, hiszen az újraindulás utáni első időszakban a kevesebb vendég jóval alacsonyabb átlagárral és magasabb költségekkel párosul.

flesh2

Lehetőségek az újranyitás után

A beszélgetés során a két szakember kitért a belföldi turizmusban rejlő lehetőségekre is. Elhangzott, tavaly a korábbi évek fővárosi vendégéjszaka-forgalmában mért 3-5 százalékánál már valamelyest többet hozott a belföldi turizmus, és SZÉP-kártyával vagy Budapest Kártyával még több belföldi turistát lehet Budapestre vonzani, tehát érdemes folytatni a nyitást, de az MSZÉSZ elnöke szkeptikus, hogy ez 10 százaléknál magasabb foglaltságot eredményezne, és ebből még nem tudnak a fővárosi szállodák megélni – hangsúlyozta. Ő abban bízik, hogy amint visszaáll a normális élet, az emberek útra kelnek, újraindulnak a nemzetközi utazások – ezt bizonyítja a hétvégi terasznyitás is.

A szakemberek egyetértettek abban, a járvány előtt felívelő szakaszban lévő Budapestnek hatalmas lehetőségei vannak a turizmusban. A „biztonságos és tiszta” imázsa mellett a magas átoltottság rövid távon hozhat versenyelőnyt, közép- és hosszú távon pedig termékeivel tud kitűnni a magyar főváros, ha elkészülnek a nagy infrastrukturális fejlesztések (rakpart, Liget-projekt, Andrássy út, Vár stb.), nem csak visszanyeri a járvány előtti pozícióját, hanem annál sokkal előrébb is léphet.

(Forrás: turizmus.com)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Május végén újranyit a Játékszín

Május végén újranyit a Játékszín

More details
Ingyenes sportprogramokkal várja a diákokat a Sport43

Ingyenes sportprogramokkal várja a diákokat a Sport43

More details
Tegyen virtuális sétát egy misztikus századfordulós épületben!

Tegyen virtuális sétát egy misztikus századfordulós épületben!

More details
Az Iparművészeti Múzeum újra várja a látogatókat

Az Iparművészeti Múzeum újra várja a látogatókat

More details
Gyereknapi hétvége a Budapest Bábszínházban

Gyereknapi hétvége a Budapest Bábszínházban

More details
Júniusban jön a Mecsek Rallye

Júniusban jön a Mecsek Rallye

More details
Különleges tárlatokkal nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria is

Különleges tárlatokkal nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria is

More details
Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

More details
Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

More details