2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

Érettségi szabályok: jár-e nyelvvizsga, kötelező lesz-e a maszkviselés, milyen lesz az osztályzás?

623

Múlt héten kiderült, hogy a legtöbb tárgyból idén sem lesznek szóbeli érettségi vizsgák, de mikor és kiknek kell mégis szóbelizniük? Lehet-e szóban javítani, és jár-e nyelvvizsga az emelt szintű nyelvi érettségiért? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket a 2021-es érettségiről.

Mikor lesz szóbeli, és mikor nem?

A 2021-es májusi érettségi vizsgaidőszakban - hasonlóan a 2020-as szezonhoz - a szóbeliket és a gyakorlati vizsgarészeket alapvetően nem tartják meg. Persze kivételek idén is vannak, akkor ugyanis meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgát, ha az adott tárgyból ezen a szinten egyébként csak szóbeli vizsgarész van. A rendeletben külön kitérnek arra is, hogy idén tesiből szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni - azonban úszás és küzdősport nem lesz.

Ugyancsak meg kell szervezni a szóbelit, ha valaki az igazgató (szakértői bizottság véleményére alapozott) döntése alapján

  • írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet,
  • mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgarész alól,
  • emelt szintű vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szeretne szerezni, vagy
  • emelt szintű célnyelvi vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szerezne.

A rendelet szerint megszervezett szóbeli vizsgarészt egyszer teljesíthetitek.

Milyen lesz az értékelés?

Az érettségi eredményét idén is a megszervezett vizsgarészeken nyújtott teljesítményetek alapján százalékos formában állapítják majd meg. Azaz a legtöbb vizsga esetében az írásbeli eredménye lesz a végleges eredmény is - itt nézhetitek meg, hogy néznek ki a vizsgatárgyak pontszámai szóbelik nélkül. A rendeletben arra is kitérnek, hogy az idén tett sikeres érettségit teljes értékű vizsgának kell tekinteni, nem származhat hátrányotok abból, hogy a járvány miatt nincsenek szóbeli vizsgák.

Tesiből a gyakorlati vizsgán az úszás vagy a küzdősport, önvédelem gyakorlatokkal 10 pontot lehet szerezni, így ezek elhagyásával a maximálisan szerezhető pontszám 90 pont lesz. Emelt szinten a gyakorlati vizsgán ugyanezekért a gyakorlatokért több pont jár (maximum 20), így - mivel ezeket törlik az idei vizsgáról - a maximális pontszám 80-ra módosul.

A rendelet szerint vizuális kultúrából középszinten a pontszámotokat az írásbeli vizsgarész alapján, a gyakorlati vizsgarész nélkül kell megállapítani.

Mikor nézhetem meg a kijavított dolgozatot?

Az írásbeli dolgozatokat május 31-én és június 1-jén lehet majd megnézni. Ekkor a vizsgadolgozatokat le is lehet fényképezni vagy az iskola a dolgozatot beszkennelheti és elektronikusan elküldheti nektek. Az észrevételeket is elektronikus úton lehet majd elküldeni, legkésőbb június 2-án 16 óráig.

Mi lesz a nyelvvizsgákkal?

A megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül kell megállapítani - áll a rendeletben. Vagyis ha emelt szinten legalább 60%-ot értek el egy nyelvi érettségin, B2-es, komplex típusú, ha 40–59%-ot, akkor pedig B1-es, komplex típusú, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül az érettségitek.

Ugyanez érvényes a nemzetiségi nyelvnél is. Ha nemzetiségi nyelv és irodalomból emelt szinten legalább 60%-ot értek el, és legalább még két vizsgatárgyból sikeres, legalább középszintű vizsgát tettetek, felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű lesz az érettségitek.

Lehet javítani szóban?

Igen, de csak akkor, ha nagyon rosszul sikerült az írásbeli. A szóbelit akkor engedik a szabályok, ha az adott vizsgatárgyból a középszintű írásbeli vizsgátok teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot.

Visszaléphetek, ha nem szeretnék vizsgázni?

Igen. Ha nem jelentek meg, vagy nem adjátok be a projektmunkátokat határidőre, akkor idén a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni - a vizsgajelentkezéseteket egyszerűen törölni fogják.

Visszaigényelhetem a vizsgadíjat, ha nem megyek el?

Igen. A rendelet szerint az Oktatási Hivatal 2021. május 3-ig a honlapján közzéteszi a vizsgadíj visszatérítésére vonatkozó részletes tájékoztatót. Fontos viszont, hogy a visszaigénylés határideje 2021. szeptember 30., eddig lesz lehetőségetek visszaigényelni a vizsgadíjat.

Járványügyi szabályok és minden, amit be kell tartani

2021-ben is maximum 10-en lehettek majd egy teremben, minimum 1,5 méteres távolság betartásával. Természetesen biztosítani kell az iskolákban a kézfertőtlenítőt - derül ki az Oktatási Hivatal oldalán közzétett szabályokból.

Az írásbeli alatt a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz, a nektek a vizsga előtt kötelező, az írásbeli vizsga alatt csak ajánlott, de nem kötelező.

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, az OH ajánlásai szerint a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Persze az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem is kell bemenniük az iskolába.

Mikor lesznek a vizsgák?

A rendelet szerint a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák időpontjairól, valamint a vizsgák helyszínéről a vizsgajelentkezést fogadó intézmény értesít majd benneteket.

Idén május 3-án indulnak az írásbeli vizsgák, és május 25-én, az olaszérettségivel zárulnak. Fontos, hogy a tanév és az érettségi rendje alapján idén is 9-kor kezdődnek majd a vizsgák az első héten. Míg 2020-ig a vizsgák az első héten is 8-kor kezdődtek, addig tavaly a járványügyi helyzet miatt egy órával későbbre tették a vizsgakezdést - úgy tűnik, ez továbbra is marad az öt fő tantárgy esetében. A második héttől a délelőtti és a délutáni vizsgák is az "eredeti" reggel 8-as és délután 2-es időpontban kezdődnek majd.

Az összes dátumot itt találjátok:

ere22

(Forrás: eduline.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fordított világok – fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a sérült gyermekeket nevelő családokért

Fordított világok – fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a sérült gyermekeket nevelő családokért

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details