2021. május 7., péntek - Gizella

Hírek

Érettségi szabályok: jár-e nyelvvizsga, kötelező lesz-e a maszkviselés, milyen lesz az osztályzás?

113

Múlt héten kiderült, hogy a legtöbb tárgyból idén sem lesznek szóbeli érettségi vizsgák, de mikor és kiknek kell mégis szóbelizniük? Lehet-e szóban javítani, és jár-e nyelvvizsga az emelt szintű nyelvi érettségiért? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket a 2021-es érettségiről.

Mikor lesz szóbeli, és mikor nem?

A 2021-es májusi érettségi vizsgaidőszakban - hasonlóan a 2020-as szezonhoz - a szóbeliket és a gyakorlati vizsgarészeket alapvetően nem tartják meg. Persze kivételek idén is vannak, akkor ugyanis meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgát, ha az adott tárgyból ezen a szinten egyébként csak szóbeli vizsgarész van. A rendeletben külön kitérnek arra is, hogy idén tesiből szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni - azonban úszás és küzdősport nem lesz.

Ugyancsak meg kell szervezni a szóbelit, ha valaki az igazgató (szakértői bizottság véleményére alapozott) döntése alapján

  • írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet,
  • mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgarész alól,
  • emelt szintű vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szeretne szerezni, vagy
  • emelt szintű célnyelvi vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szerezne.

A rendelet szerint megszervezett szóbeli vizsgarészt egyszer teljesíthetitek.

Milyen lesz az értékelés?

Az érettségi eredményét idén is a megszervezett vizsgarészeken nyújtott teljesítményetek alapján százalékos formában állapítják majd meg. Azaz a legtöbb vizsga esetében az írásbeli eredménye lesz a végleges eredmény is - itt nézhetitek meg, hogy néznek ki a vizsgatárgyak pontszámai szóbelik nélkül. A rendeletben arra is kitérnek, hogy az idén tett sikeres érettségit teljes értékű vizsgának kell tekinteni, nem származhat hátrányotok abból, hogy a járvány miatt nincsenek szóbeli vizsgák.

Tesiből a gyakorlati vizsgán az úszás vagy a küzdősport, önvédelem gyakorlatokkal 10 pontot lehet szerezni, így ezek elhagyásával a maximálisan szerezhető pontszám 90 pont lesz. Emelt szinten a gyakorlati vizsgán ugyanezekért a gyakorlatokért több pont jár (maximum 20), így - mivel ezeket törlik az idei vizsgáról - a maximális pontszám 80-ra módosul.

A rendelet szerint vizuális kultúrából középszinten a pontszámotokat az írásbeli vizsgarész alapján, a gyakorlati vizsgarész nélkül kell megállapítani.

Mikor nézhetem meg a kijavított dolgozatot?

Az írásbeli dolgozatokat május 31-én és június 1-jén lehet majd megnézni. Ekkor a vizsgadolgozatokat le is lehet fényképezni vagy az iskola a dolgozatot beszkennelheti és elektronikusan elküldheti nektek. Az észrevételeket is elektronikus úton lehet majd elküldeni, legkésőbb június 2-án 16 óráig.

Mi lesz a nyelvvizsgákkal?

A megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül kell megállapítani - áll a rendeletben. Vagyis ha emelt szinten legalább 60%-ot értek el egy nyelvi érettségin, B2-es, komplex típusú, ha 40–59%-ot, akkor pedig B1-es, komplex típusú, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül az érettségitek.

Ugyanez érvényes a nemzetiségi nyelvnél is. Ha nemzetiségi nyelv és irodalomból emelt szinten legalább 60%-ot értek el, és legalább még két vizsgatárgyból sikeres, legalább középszintű vizsgát tettetek, felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű lesz az érettségitek.

Lehet javítani szóban?

Igen, de csak akkor, ha nagyon rosszul sikerült az írásbeli. A szóbelit akkor engedik a szabályok, ha az adott vizsgatárgyból a középszintű írásbeli vizsgátok teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot.

Visszaléphetek, ha nem szeretnék vizsgázni?

Igen. Ha nem jelentek meg, vagy nem adjátok be a projektmunkátokat határidőre, akkor idén a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni - a vizsgajelentkezéseteket egyszerűen törölni fogják.

Visszaigényelhetem a vizsgadíjat, ha nem megyek el?

Igen. A rendelet szerint az Oktatási Hivatal 2021. május 3-ig a honlapján közzéteszi a vizsgadíj visszatérítésére vonatkozó részletes tájékoztatót. Fontos viszont, hogy a visszaigénylés határideje 2021. szeptember 30., eddig lesz lehetőségetek visszaigényelni a vizsgadíjat.

Járványügyi szabályok és minden, amit be kell tartani

2021-ben is maximum 10-en lehettek majd egy teremben, minimum 1,5 méteres távolság betartásával. Természetesen biztosítani kell az iskolákban a kézfertőtlenítőt - derül ki az Oktatási Hivatal oldalán közzétett szabályokból.

Az írásbeli alatt a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz, a nektek a vizsga előtt kötelező, az írásbeli vizsga alatt csak ajánlott, de nem kötelező.

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, az OH ajánlásai szerint a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Persze az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem is kell bemenniük az iskolába.

Mikor lesznek a vizsgák?

A rendelet szerint a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák időpontjairól, valamint a vizsgák helyszínéről a vizsgajelentkezést fogadó intézmény értesít majd benneteket.

Idén május 3-án indulnak az írásbeli vizsgák, és május 25-én, az olaszérettségivel zárulnak. Fontos, hogy a tanév és az érettségi rendje alapján idén is 9-kor kezdődnek majd a vizsgák az első héten. Míg 2020-ig a vizsgák az első héten is 8-kor kezdődtek, addig tavaly a járványügyi helyzet miatt egy órával későbbre tették a vizsgakezdést - úgy tűnik, ez továbbra is marad az öt fő tantárgy esetében. A második héttől a délelőtti és a délutáni vizsgák is az "eredeti" reggel 8-as és délután 2-es időpontban kezdődnek majd.

Az összes dátumot itt találjátok:

ere22

(Forrás: eduline.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Május végén újranyit a Játékszín

Május végén újranyit a Játékszín

More details
Ingyenes sportprogramokkal várja a diákokat a Sport43

Ingyenes sportprogramokkal várja a diákokat a Sport43

More details
Tegyen virtuális sétát egy misztikus századfordulós épületben!

Tegyen virtuális sétát egy misztikus századfordulós épületben!

More details
Az Iparművészeti Múzeum újra várja a látogatókat

Az Iparművészeti Múzeum újra várja a látogatókat

More details
Gyereknapi hétvége a Budapest Bábszínházban

Gyereknapi hétvége a Budapest Bábszínházban

More details
Júniusban jön a Mecsek Rallye

Júniusban jön a Mecsek Rallye

More details
Különleges tárlatokkal nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria is

Különleges tárlatokkal nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria is

More details
Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

More details
Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

More details