Nyomtatás

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat

666

Átadták az idei Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat a Budapest Design Week szerdai nyitónapján a fővárosban. A díjazott munkák között van többletfunkcióval ellátott golyóstoll, mászófalrendszer, függőlámpa és ADHD-val élők számára készült böngészőbővítmény is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elismerés egyik fő célja, hogy láthatóvá tegye azt az erős gazdasági potenciált, amelyet a kreatív ipar nyújtani képes - hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Kiemelte: a szépség, a dizájn és a forma önmagában is értelmezhető értékek.

György László hozzátette, hogy a magasabb hozzáadott érték előállítására képes munkahelyek létrehozásához elengedhetetlen szükség van a dizájnra és a kreatív iparra.

Hangsúlyozta, hogy az ITM számára a kreatív- és dizájnipar az egyik kiemelt fejlesztendő szektorrá, iparággá vált.

A dizájn korántsem az esztétikáról szól, hanem arról, hogy valami hogyan működik - hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke Steve Jobs amerikai üzletembert idézve. "Ezt a hogyan működik logikát szeretnénk megmutatni" - tette hozzá.

Pomázi Gyula szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Magyar Formatervezési Tanács díjazottjai nemzetközi szinten is pozitív eredményeket érnek el. A versenyképességhez az innováció mellett szükség van a dizájngondolkodásra is, arra a fajta szemléletre, amelyen keresztül vonzóvá lehet tenni az előállított terméket - mutatott rá Pomázi Gyula.

A díjazottak munkáiból a designhet.hu oldalon tekinthető meg online kiállítás - hívta fel a figyelmet Osvárt Judit, a rendezvény szakmai vezetője, hozzátéve, hogy az október 18-ig tartó dizájnfesztivál mintegy 200 programjának egy része az online térben valósul meg.

A fesztivál ideje alatt videósorozat mutatja be azokat a vállalkozásokat és kezdeményezéseket, amelyeknél stratégiai szerepet játszik a körforgásos gazdaság, de azokat a kreatívipari megoldásokat is megismerhetik az érdeklődők, amelyeket a koronavírus-járvány hívott életre. A Nyitott Stúdiók programban pedig a műhelyek saját szervezésű online vagy offline programjaikon engednek betekintést mindennapjaikba.

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában elismerésben részesült a ZigZag elnevezésű, modulokból építhető mászófalrendszer három tervezője, Erdélyi Tamás, Gara Bernát és Csepregi Szabolcs; a Hard Body Hang brand alapítói, a Lakos Dániel tervezte könnyed és ergonomikus TILT szék, valamint a környezettudatos gyártást és a technológiai innovációt egyesítő Illan függőlámpa, Horváth Zsuzsanna munkája.

  • Vizuális kommunikáció kategóriában a díjat a 2019-es FIE vívó világbajnokság arculata érdemelte ki, amelyet Kátay Hunor, Németh Sebestyén és Kovács Szilárd készített a Nemzetközi Vívószövetség felkérésére.
  • Terv kategóriában megosztott díjat kapott a Nagy Ádám tervezte Birosign, amely a golyóstollnak ad többletfunkciót és a Leonardo-féle koordinátarendszerre épülő LavosBall, Szabolcs János alkotása.
  • Diákmunka kategóriában Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő böngészőbővítményét ismerték el a díjjal.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Kókai András Aura adaptív hangrendszere kapta, amely a zenehallgatás új dimenzióját ígéri.
  • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárságának különdíja pedig Kispál Márton Frigo moduláris hűtőjét illette meg, amely egyszerre hűtő és fertőtlenítő ételtároló rendszer is.
  • A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a skandináv formavilágot követő SLÉ rétegeltlemez-szánkó Miklósi Ádám tervezésében.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíjasa a járműgyártáshoz kapcsolódó AXIS PRO mérőkészülék lett, amelyet a Losonczi Innovation Kft. megrendelésére a Remion Design Studio tervezett.
  • A tizenegy éve alapított Design Management Díj olyan gazdálkodó szervezetek elismerése, amelyek a dizájnt és az innovációt átfogóan, az üzleti stratégia részeként kezelik az arculattól a terméktervezésen át egészen a működési és menedzsmentfolyamatokig. A díjat idén a Plydesign bútormárka kapta, elismerő oklevelet kapott a WAMP Design Vásár, a fenntartható táskatervező YKRA és a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

(Forrás: infostart.hu)

 

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek