Nyomtatás

Robbanásszerűen megnőtt a kereslet a fertőtlenítő lámpák iránt

868

A koronavírus hatására újra kezd középpontba kerülni a már száz éve létező UVC/germicid lámpás fertőtlenítési technológia. Tesztek bizonyítják, hogy 99,9 százalékos csírátlanítási hatást elérő UVC fény jelentősen tudja csökkenteni a vírusok, baktériumok elszaporodását.

A járvány idején kiemelt fontosságú az irodaházak, közösségi terek levegőjének és felületeinek fertőtlenítése, amely az UVC lámpás technológiával egyszerűen kivitelezhető.

A kórházak évtizedek óta alkalmazzák az UVC technológiát a kórokozó mikroorganizmusok terjedésének csökkentésére és a műtők, kórtermek fertőtlenítésére. Most azonban érdeklődés mutatkozik a technológia olyan helyeken történő alkalmazása iránt, mint az iskolák, irodaépületek és éttermek, annak érdekében, hogy elősegítsék a koronavírus terjedésének lassítását a közösségi terekben.

ovik

Az egyik legnagyobb, UV-C technológiával működő lámpákat forgalmazó magyar cég, a Hollandimpex Kft. robbanásszerű forgalomnövekedést tapasztalt az elmúlt hónapokban a germicidlámpáknál. De a vásárlási igény teljes növekedése ennek többszöröse lehet hazánkban, hiszen a vírus hatására rengeteg új gyártó és forgalmazó jelent meg a piacon különféle UV-C alapú termékekkel, például a mobiltelefonok és használati tárgyak tisztítására is.

Elpusztítja a vírusokat, de az emberre veszélyes is lehet

A levegő és a felületek UVC/germicid lámpával történő csírátlanítása többféle formában is megoldható, szabadon sugárzó illetve zárt rendszerben működő UVC lámpás berendezések segítségével. Korondán László szakértő arról beszélt, a sugárzás elpusztítja a levegőben szálló kórokozókat, és a csírátlanítási szint akár 99,9 százalék is lehet.

„UVC/germicid lámpával közvetlen besugárzással tisztíthatók a felületek bármilyen épületben, ugyanakkor mivel nyílt sugárzás emberre veszélyes, a fertőtlenítést akkor lehet elvégezni, amikor nincs senki az adott teremben, tárgyalóban. A zárt rendszerben működő UVC lámpás légtisztító berendezések akár a nap 24 órájában működhetnek, így biztosítva a levegő folyamatos fertőtlenítését” – mondta Korondán László, a Hollandimpex Kft. germicid lámpa üzletág vezetője.

Irodaházak, csarnokok, bevásárló központok légfertőtlenítése

„Nagyobb épületekben, épületegyüttesekben lehetőség van légcsatornába történő UVC lámpás egységek beépítésére, mely az áthaladó levegőt tudják csírátlanítani. A berendezést a légcsatorna méretei illetve légszállító kapacitása alapján tervezzük meg. A légcsatorna adott szakaszába pontos kalkuláció szerinti típusú és darabszámú germicid lámpa működik, ezzel biztosítva a kívánt UV dózist” – magyarázta a Hollandimpex szakértője, majd kiemelte: a technológia egyik közvetlen előnye, hogy teljesen vegyszermentes, így nem áll fenn a túladagolás veszélye.

Hogyan működik?

UV-C sugárzás a napból is érkezik, ám szerencsénkre, ennek a 100-280 nanométer közötti hullámhosszú fények a nagyrészét az ózonpajzs kiszűri. Az UV-C sugárzás roncsolja a vírusok és kórokozók DNS-ét, így pusztítva el azokat.

Az UV-C technológiás fertőtlenítés napjainkban már széles körben elterjedt az egészségügyi és az élelmiszeripari szektorban is, ugyanakkor kiválóan alkalmazható akár irodaházak és közösségi terek csírátlanítására is.

(Rendezvény Világ)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek