Nyomtatás

Tizenegy turisztikai térségre oszlik mostantól Magyarország

539

Eddig csak 3 turisztikai térség volt Magyarországon, amelyek egyúttal kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek is számítottak, de ezt a 2016-os kormányrendeletet most teljes egészében hatályon helyezi a kormány és helyére egy 11 turisztikai térséget tartalmazó új rendeletet hozott, amelyen Budapest közvetlen környéke is felbukkan.

Bár a rendelet nem említi, de feltehetően a mostani új besorolás lesz majd az alapja a következő időszak turisztikai jellegű támogatási rendszereinek és ezért fontosak az új térségek, illetve a hozzájuk tartozó településnevek pontos megjelölése - írja a portfolio.hu.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a 429/2020. (IX. 14.) számú kormányrendelet a turisztikai térségek meghatározásáról, amely egyúttal hatályon kívül helyezte a hasonló nevű 2016-os rendeletet, amelyben még három turisztikai térség szerepelt (1. Balaton, 2. Sopron-Fertő, 3. Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség) és amelyek egyúttal kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek is számítottak.

Most ezt a kormányrendeletet teljes egészében hatályon kívül helyezte a kormány és a közzétételt követő 15 napon az a kormányrendelet fog hatályba lépni, amely

már az egész ország területén tartalmaz kijelölt turisztikai térségeket, összesen 11 ilyen térséget és konkrét településeket nevesít a rendelet.

Az újonnan meghatározott turisztikai térségek az alábbiak:

  1. Balaton turisztikai térség
  2. Sopron–Fertő turisztikai térség
  3. Bük–Sárvár turisztikai térség
  4. Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség, ezen belül (a korábbiakhoz hasonlóan most is három alegység van: 4.a. Tokaj térsége, 4.b. Felső-Tisza térsége, 4.c. Nyírség térsége)
  5. Mátra–Bükk turisztikai térség, itt is van két alegység: 5.a. Bükk térsége, 5.b. Mátra térsége.
  6. Gyula és térsége turisztikai térség
  7. Győr–Pannonhalma turisztikai térség
  8. Szeged és térsége turisztikai térség
  9. Pécs–Villány turisztikai térség
  10. Debrecen és térsége turisztikai térség, itt is két alegységet határoztak meg: 10.a. Debrecen–Hajdúszoboszló térsége, 10.b. Tisza-tó–Hortobágy térsége.
  11. Budapest környéke turisztikai térség, itt konkrétan a főváros neve nem szerepel a településlistán, de szinte a teljes agglomeráció és Pest megye településeinek jelentős része igen.

A kormányrendelet második melléklete azokat az ingatlanokat tartalmazza, amelyeket a kiemelt állami turisztikai beruházások megvalósítási helyszíneivé nyilvánított a kormány.

(forrás: portfolio.hu)
Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek