2020. augusztus 6., csütörtök - Berta

Hírek

A piac már szavazott: az 50-70%-ot is elérte az elmúlt hétvégeken Airbnb-s ingatlanok foglaltsága

71

Az elmúlt hetekben hirtelen „magasfeszültség” alakult ki a rövid távú lakáskiadás piacán, amelynek rendezési terve előbb a kormány majd az országgyűlés előtt landolt. Most pedig a fővárosra és az érintett belvárosi önkormányzatokra szegeződnek a tekintetek, akik elkezdték az egyeztetést, és várhatóan egy hét múlva ismerhetjük meg, milyen szabályozási megoldásra teszik le a voksukat.  A piac keresleti oldala, azaz a Budapestre érkező turisták szavaztak már eközben: apartmankiadók júliusi részadatai szerint az elmúlt hétvégeken már 50-70%-os kihasználtsági rátát is mértek a fővárosban.

A hét elején az egyik erősen érintett kerület polgármestere, Soproni Tamás úgy nyilatkozott az atv.hu-n, hogy semmiképp sem szeretnék ellehetetleníteni a lakáshoteleket, mert azok a turizmushoz tartoznak (csak a VI. kerületben minden 15. lakás érintett az Airbnb-ben). Ezért azon gondolkoznak, hogyan tudnának a fővárossal és más kerületekkel egyeztetve egy közös rendeletet hozni. Szerinte erre azért van szükség, mert így a rendszer a lakóknak, a turistáknak és a kiadóknak is átláthatóbb lenne. Most szerdára terveztek fővárosi egyeztetést ezzel kapcsolatban, döntés pedig jövő héten születhet az Airbnb-k jövőbeni működéséről. Érdekes azonban, hogy a buli turizmus kapcsán a problémásabb ügyfelekkel foglalkozó buli hostelek nem kerültek még eddig napirendre.         

Fiatalok a fókuszban?!

A rövid távú lakáskiadás kapcsán sok szó esik a fiatalok lakhatásáról, az albérletárak növekedéséről. A Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az iparág – az ingatlanok kiadásából származó jövedelmen túl – több tízezer fiatal számára biztosított eddig munkalehetőséget, legyen szó akár a vendéglátásról, rendezvény piacról, kulturális eseményekről, a turizmust kiszolgáló és kapcsolódó egyéb szolgáltató ágazatokról. A válság idején számukra is övön aluli ütés lenne a rövid távú lakáskiadás hátrányos szabályozásának turisztikai hatása, nem is szólva a lakás tulajdonosokról, akik a szerzett jogaik elvesztése esetén fontolgatják a jogorvoslatot (ez utóbbi perek ezreit is jelentheti a helyi önkormányzatok számára).  

A fiatalok lakhatása, és az albérletek magas ára valós probléma, de ezt a területet szegmentálva és más-más perspektívából is érdemes megvizsgálni. Az önkormányzatok üresen álló lakásait lehetne erre a célra jobban hasznosítani, kormányzati avagy fővárosi, kerületi szinteken meg lehetne vizsgálni a bérlakás építési programokat, a diákok kapcsán pedig a kollégiumi férőhelyek számának fejlesztése is megoldás lehet, hiszen ők is kényszerből keresnek sokszor albérleti megoldásokat.

A kollégiumok fejlesztése terén magánbefektetők is érdekeltek lehetnek Magyarországon a Colliers International által végzett korábbi kutatás alapján.  

Minőségi turizmus vs. buli turizmus

A MAKE felmérésében szereplő adatok szerint a vendégek mindössze hozzávetőleg 10 %-a érkezik Angliából, amelyet sokszor a buli turizmussal azonosítanak. A vendégek 90%-a tehát inkább a minőségi turizmust képviseli, családosok, akik hosszabb időre bérelnek szobát, mint a hotelben lakók, és több szolgáltatást is vesznek igénybe a városban, a helyi turizmust kiszolgáló szektorokban. A felmérések szerint a magán-, egyéb szálláshelyet választó vendégek 60%-a kifejezetten apartmant keresett Budapesten, és nem foglalna szobát hotelben. Korlátozás esetén nem Budapestet, hanem Bécset, Pozsonyt, vagy Prágát keresnék fel a vendégek. Ezzel Budapest és a jól felépített Budapest-brand súlyos kárt szenvedne - hangsúlyozza Schumicky Balázs, a MAKE elnöke.      
 
De nem feledkezhetünk meg a belföldi relációból a fővárosba érkező turistákról sem (7%), akik ugyancsak előszeretettel választják szálláshelyként az apartmanokat.            
 
„Mi is a minőségi turizmusban vagyunk érdekeltek. A nemzetközi versenyben  nem szűkíteni kell a szálláshelyek kínálatát, hanem éppen színesíteni, hogy a potenciális vendégek több alternatíva közül tudjanak választani az adott desztinációban.” – teszi hozzá Varga Béla, a MAKE alelnöke. A piac magánszállás kiadóit képviselő egyesület 4-5 közös érdek mentén szeretne az MTÜ-vel illetve az önkormányzatokkal is együttműködni. Ezek közé tartozik a minőségi turizmus és a feketén működők visszaszorítása is. Ehhez kiváló eszköz az idéntől kötelezővé tett NTAK regisztráció, és meglátásuk szerint minden szálláshelyfoglaló portál (Airbnb, booking.com stb.) meggyőzhető arról, hogy a hirdetési lehetőséget szigorúan a regisztrációs szám feltűntetéséhez kösse, ahogy ezt nemzetközi példa is mutatja.     

A biztonság teheti fel a kérdésre a koronát

„A Covid-19  kapcsán kialakult helyzetben az Airbnb ténylegesen az egyik legéletképesebb alternatíva lehet a turizmus újraindításában. Budapesti viszonylatban apartmankiadók júliusi adatai szerint az elmúlt hétvégéken már 50-70%-os kihasználtsági rátát is mértek, miközben újrainduló szállodák – nem reprezentatív adatok alapján –10-20%-nál állnak.

A vendégek a pandémia miatt kifejezetten a biztonságosnak vélt kisebb szállásokat, apartmanokat keresik. Itt nyilván jobban betarthatóak a szociális távolságok, nincsenek közös étkezők, és nem hordoz rizikófaktort a légkondicionálás illetve nagyobb kontrollal tudnak rendelkezni a tisztaság felett, hiszen ezek a lakások jellemzően tisztítószerrel és mosógéppel felszereltek.        

A bevétel erősíti a szabályt?

A MAKE tagjai bíznak benne, hogy a napokban zajló önkormányzati egyeztetések során  nem felejtkeznek el arról sem a döntéshozók, hogy ez az iparág több milliárd forintos iparűzési- illetve építményadó bevételt is jelent az önkormányzatoknak, tehát számukra sem tét nélküli a szabályozás kérdése.                

 


Versenyelőnybe vagy hátrányba kerül a budapesti turizmus Közép-Európában? 


 

6 TÉNY A RÖVIDTÁVÚ LAKÁSKIADÁSRÓL

  • 3,1 millió vendégéjszakát hozott Magyarországra 2019-ben.
  • Vendégeink egyéb költése a vendéglátóhelyeken, tömegközlekedésben, múzeumokban, taxiknál, stb több milliárd Forint, aminek csak az áfa bevétel is jelentős tétel.
  • Több milliárd forintos Iparűzési adó + Építményadó bevételt jelent az önkormányzatoknak
  • Budapest jó hírnevét viszi, Belső-Erzsébetváros a 13. legnépszerűbb úti cél volt a világon az Airbnb szerint.  Sokan csak ezért választják úti célként Budapestet.
  • Hazai középosztályt erősíti a rövid távú lakáskiadás, ami több ezer szálláskiadó családot tart el, míg a hazai szállodák jelentős része nemzetközi befektetők kezében van.
  • Az albérlet piacot választotta több ezer lakástulajdonos a Covid-19 vírus miatt, nem fognak vissza váltani a rövidtávú kiadásra, ha nincs elég turista, a piac szabályozza önmagát.

(Forrás: MAKE)


 

A következő nagy dobás lehet az ingatlanpiacon: magánkollégiumok

A kollégiumok fejlesztése terén magánbefektetők is érdekeltek lehetnek Magyarországon a Colliers International által végzett korábbi kutatás alapján.  A megkérdezett befektetők több mint 87%-a úgy gondolja, hogy jelentős hiány van a közép-kelet-európai magánkollégiumok („private purpose-build student accommodation”, röviden „PBSA”) kínálatában. Amikor arról kérdezték a befektetőket, hogy építenének, vagy inkább vennének-e PBSA termékeket Közép- és Kelet-Európában, a válaszadók nagy többsége (74%) nyitottabb volt arra, hogy saját maguk fejlesszék ezeket az ingatlanokat, mintsem hogy vásároljanak. Jelenleg csak két magántulajdonban lévő (nem az államhoz kapcsolódó) és menedzselt kollégium van Budapesten: a Milestone a 9. kerületben 384 apartmannal, és a Budapest 7. kerületében megnyíló IN Budapest, 142 apartmannal. Mindkét ingatlan leginkább a külföldi diákoknak kínál magas színvonalú, teljes körű szolgáltatást nyújtó szállást.  (Forrás: Colliers International)A budapesti lakásállományról

  • A budapesti lakásállományhoz képest az egyéb szálláshelyek aránya kevesebb mint 1%   
  • A budapesti lakások 11,6%-a nem lakott  
  • A budapesti lakások 10,86%-a bérleti jogviszonnyal lakott
  • A budapesti lakások 4,5%-a önkormányzati ingatlan

statairbnb

Forrás: KSH | Önkormányzati nyilvántartás

(Üzleti Hírszerzés)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Vadonatúj kiállításokkal nyílik a megújult Móra Múzeum

Vadonatúj kiállításokkal nyílik a megújult Móra Múzeum

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Osztrák nyaralás? Friss utazási információk Stájerországból

Osztrák nyaralás? Friss utazási információk Stájerországból

More details
Élj maradéktalanul! Indul a Médiaunió Alapítvány élelmiszerpazarlás csökkentését célzó társadalmi célú kampánya

Élj maradéktalanul! Indul a Médiaunió Alapítvány élelmiszerpazarlás csökkentését célzó társadalmi célú kampánya

More details
Tápiószecsői cukrászdában készült Magyarország tortája

Tápiószecsői cukrászdában készült Magyarország tortája

More details
Magyar Fesztivál Szövetség: Komoly bevételtkiesést jelent az államkasszának az, hogy elmaradnak a fesztiválok

Magyar Fesztivál Szövetség: Komoly bevételtkiesést jelent az államkasszának az, hogy elmaradnak a fesztiválok

More details
Csipes Tamara: Örültem is annak, hogy elhalasztják az olimpiát

Csipes Tamara: Örültem is annak, hogy elhalasztják az olimpiát

More details
Új üzemeltetőt kap a népszerű belvárosi étteremhajó

Új üzemeltetőt kap a népszerű belvárosi étteremhajó

More details
Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

More details