2024. április 19., péntek - Emma

Hírek

Budapest Convention Bureau: cél az üzleti turizmus újjáépítése

865

Március 1-jétől új szervezet segíti, hogy Magyarország, kiemelten Budapest, illetve a MICE piacon érdekelt szolgáltatók hatékonyabban kiaknázhassák az üzleti turizmusban rejlő potenciált. A Budapest Convention Bureau már a koronavírus utáni időszakra készül.

A világvárosok gyakorlatában általánosan elterjedt „convention bureau"-k mintájára szervezi újjá a kongresszusi iroda működését a Magyar Turisztikai Ügynökség, együttműködésben a Magyar Turisztikai Szövetséggel.

Amikor az MTÜ és a „szövetségek szövetsége" fél évvel ezelőtt megkezdték az ezzel kapcsolatos előkészítő munkát, azt a szakmai cél célt tűzték ki maguk elé, hogy

a Budapest Convention Bureau ellássa az üzleti turizmus fellendítését szolgáló promóciós, szervezési és értékesítési feladatokat a főváros és ország tekintetében egyaránt.

Az új szervezet március 1-jei indulására azonban a koronavírus-járvány minden korábbi szakmai tervet felülírt.

"A koronavírus-járvány súlyos csapást mért az üzleti turizmusra is, az újrakezdés koncentrált szakmai munkát és erőforrást igényel.

Ebben a helyzetben különösen igaz, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia célkitűzéseivel összhangban Magyarországnak a szabadidős turisták mellett szüksége van az átlagosnál hosszabb tartózkodási idejű, jobb vásárlóerőt képviselő, prémium szolgáltatásokat igénylő vendégkör elérésére.

E tekintetben kiemelkedő jelentősége van az üzleti utazóknak, a konferenciák, kiállítások látogatóinak, a corporate meetingek, incentive utak résztvevőinek" – mondta Könnyid László, az MTÜ turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese.

Békefi Anna vezeti a Budapest Convention Bureau-t

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) kuratóriuma 2019 őszén fordult az MTÜ-höz azzal a javaslattal, hogy kész ellátni a magyar, és azon belül kiemelten a budapesti üzleti turizmus élénkítését célzó szakmai feladatokat. Az MTÜ erre tekintettel úgy határozott, hogy saját munkaszervezetében megszünteti a Magyar Kongresszusi Irodát és a szükséges információk és felhatalmazások megadásával, szakmai konzultációval, együttműködéssel, valamint – külön megállapodás alapján – pénzbeli forrásokkal járul hozzá e feladatoknak a Magyar Kongresszusi Iroda Kft. keretében történő ellátásához

„A következő időszak elsődleges feladata – az állami és a fővárosi turizmusirányítás felelőseivel, a MICE terület meghatározó szereplőivel egyeztetve – a koronavírus utáni kilábalási stratégia megfogalmazása, a szakterület helyzetének értékelése, nemzetközi jó gyakorlatok megismerése,

ezek alapján pedig egy új marketing- és értékesítési stratégia megalkotása, majd az ennek megfelelő szervezeti képességek kialakítása és szakmai programok elindítása lesz" – mondta Békefi Anna, az MKI Kft. szakmai igazgatója.

bekefiBékefi Anna, a Budapest Convention Bureau vezetője

„A 2020-ban megkezdett szakmai folyamatoknak véget vetett a koronavírus-járvány, most már az új, 2021-tól működő üzleti modellre és tervre kell koncentrálnunk" – tette hozzá az igazgató.

Értékesítés, marketing és kutatás-elemzés a fókuszban

Az MKI Kft. az MTÜ-vel aláírt megállapodás alapján vállalta, hogy a „Wow Hungary" és a „Budapest Spice of Europe" kampányokhoz vizuálisan kapcsolódó formában és minőségben megjeleníti Magyarországot és Budapestet a MICE piacon.

A Budapest Convention Bureau feladatai közé tartozik majd – a piac újjáéledése után – többek között a nemzetközi MICE vásárokon való megjelenés megszervezése, study tourok, fam tripek, workshopok szervezése, a hazai DMC-kkel, PCO-kkal és ezek szakmai szervezeteivel együttműködve keresletösztönző programok indítása, illetve a hazai szolgáltatói kínálatot megjelenítő angol nyelvű honlap működtetése.

Ganczer Gábor, a MARESZ elnöke, aki az MTSZA kurátoraként is részt vett a kongresszusi iroda újragondolásának előkészítésében, elmondta, hogy véleménye szerint a siker kulcsa egyrészt a nemzetközi benchmarkok alapos tanulmányozása, másrészt az érdekelt szolgáltatói kör igényeinek pontos felmérése és megfelelő kiszolgálása.

„Nem kell feltalálnunk a meleg vizet, Bécs, Barcelona, Prága egyértelműen sikeres, adaptálható megoldásokat kínál. Reméljük, hogy mihamarabb már az építkezéssel foglalkozhatunk" – tette hozzá a Hungexpo vezérigazgatója.

Princzinger Péter, az MTSZA kuratóriumának elnöke hozzátette: „Az új convention bureau formájában az üzleti turizmus hatékonyabb kiszolgálását célozzuk meg. A jogi és gazdasági önállóság egyfelől rugalmasabb, gyorsabb szervezeti működést tesz lehetővé. Másfelől

az eddigi három főről a létszámot fokozatosan 8-10 főre tervezzük emelni, ami a nagyobb terhelhetőség mellett a mainál differenciáltabb munkamegosztásra is lehetőséget ad.

Az már most egyértelműen látszik, hogy az értékesítési kapacitások kisebb mértékű bővítése mellett szükséges egy nagyon erős marketingpillér kialakítása és a kutató-elemző képességek erősítése is" – vetítette előre az építkezés irányait az elnök.

Az újraszervezett kongresszusi iroda a korábbi www.hcb.hu honlapon érhető el.

Forrás: turizmus.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details
Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

More details
BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details