2020. január 24., péntek - Timót

Hírek

Különleges megvilágítást adott a hotel épületének

250

A floridai Hollywoodban épült Hard Rock Hotel és Kaszinó látványképe olyan, mintha egy show-műsor része lenne. Az 1,4 milliárd dollárért (420 milliárd forint) épített gitár alakú épület gitárhúrjainak kialakítása egy kiskőrösi fiatalemberhez fűződik.

Ő Kovács Tamás, akit bő egy évtizede jegyeznek a nemzetközi lézershow-szakmában. A háromgyermekes családapa egy olyan feladatot oldott meg az idén, amely előtt több amerikai cég is feltette a kezét. Hogy kerül a 14 ezres kisvárosban élő szakember egy olyan üzlet közelébe, amely a szórakoztatóiparon belül a világ egyik ismert szállodaláncához kapcsolódik? Kovács Tamás kiskőrösi cégtulajdonos messziről indít.

– Amikor hatodikos általános iskolás voltam, akkor a nővérem manökenkedett. A kecskeméti Katona József Színházban lépett fel. A rendezvényen láttam lézershow-t. Akkor döntöttem el, hogy ezzel akarok foglalkozni. A kiskőrösi Wattay középiskolába jártam, gépészeti szakmát tanultam. A helyi klubokban diszkóztam. Amikor 17 éves elmúltam, megkeresett a kiskunhalasi DTD Diszkó, hogy legyek náluk fénytechnikus. Két évig ott dolgoztam, megismertem a lézertechnikájukat. Sajnos a régi nagy diszkók a válság következtében megszűntek – idézte fel a kezdeteket Kovács Tamás.

Az előző évtized nagyon jó volt, akkor a NOX Együttes lézershow-ját is a cégem állította össze. Szóval, a válság következtében a megrendelések megszűntek, én a webre felraktam a lézerberendezéseimet, amelyekre Kaliforniából érkezett megkeresés. Megvették a berendezéseket, de a vevő azt kérte, hogy dolgozzak neki, azaz készítsek lézeres bemutatóra alkalmas berendezéseket. Egy évig csak e-mailen érintkeztünk. Telefonon sem beszéltünk, mert az angoltudásom is gyenge volt, és a telefonálás drága. A partner cég hamarosan átlépett egy méretet, például egy alkalommal a Red Hot Chili Pepers-koncert lézeres show-ját végezte. A technikája megvolt, de a szellemi tudása nem követte a fejlődést. Arra kért, hogy látványterveket, műsorokat készítsek. Volt, hogy hétfőn arra ébredtem, hogy szerdán repülök az USA-ba, mert egy tízperces programot kell elkészíteni és levezényelni. A kinti partner azt mondta, hogy gondolkozzak el: küldi a jegyeket a családomnak és költözzünk ki. Kész egzisztenciát ajánlott odakint – emlékezett vissza Kovács Tamás.
 
Inkább itthon maradtam, mert Kiskőrösről is lehet a munkát végezni. Szinte ingajárattal jártam ki az USA-ba. A Hard Rock Hotels-projekt az idén keresett meg. Floridában egy gitár alakú, 135 méter magas szálloda épült fel, több mint 400 milliárd forintból. Az épület gitáralakjának a nyakát nem sikerült megtervezni. Az ugyanis legalább 80 méter magas lett volna. Klasszikus lámpával nem lehetett jól elkészíteni a húrok kivilágítását. Szétnéztek az építők a lézeres piacon. Két ismert céget kerestek meg, de azok nem oldották meg a problémát. Végül rám találtak. A kihívás nagy volt. Nappal negyven fok, óránként esik az eső, a sós levegő megeszi a szerkezetet. Hat hónappal voltunk a megnyitó előtt, amikor beesett a felkérés a Hard Rock Szállodát építtető cégtől.

Az építkezésen 113 projektvezető közül a látványért felelős vezető keresett meg, és a Lasershow Hungary International Kft.-t, amely a tulajdonom, megbízást kapott.

gitarhur

Kértek egy prototípust lézerberendezésből. A kollégáim és Karajos Pál kecskeméti fejlesztőmérnök segítségével készült el a gép. Kimentünk június 10-én néhány napra Floridába. Összeraktuk a gépet, bekapcsoltuk, és tíz perccel később jött a hívás, hogy megrendelik. A lézerrel létrehozott gitárhúr fénye lényegében kimegy a világűrbe. Október 24-én adták át a szállodát. Napi 12 órát működik a kiskőrösi berendezés. Ha egy cég minden évben fejlődik egy lépést, akkor mi hatot léptünk előre – mondta el a projektről Kovács Tamás, akinek cégében rajta kívül három alkalmazottja dolgozik. A szálloda átadása óta Sting és Madonna is fellépett ott. Az együttműködés tovább folytatódik a Hard Rock-lánccal. A gitáros épület egy franchise jellegű projekt, még több ilyet építenek a világon.

Eric Clapton gesztusával indult


Eric Clapton rockzenész annak idején a még egyetlen londoni Hard Rock Cafénak ajándékozta kedvenc gitárját.

Ez a gesztus tette le a mai Hard Rock-birodalom alapköveit.

A ma már floridai székhelyű és az ottani seminole indiánok tulajdonában levő Hard Rock International a világ 74 országában üzemeltet 185 éttermet, 27 luxusszállodát és 12 kaszinót. A Hard Rock tulajdonában van a zenei világ legnagyobb pop-rock emléktárgygyűjteménye, több mint nyolcvanezer ereklyével. A Hard Rock Hotel a floridai Hollywoodban épült. A város Florida 12. nagyvárosa, Miami szomszédságában található, lakossága 153 ezer fő.

(Forrás: baon.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Január 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Széchenyi Lakoma és Bál a Pesti Vigadóban február 1-én

Széchenyi Lakoma és Bál a Pesti Vigadóban február 1-én

More details
Győri Barokk Bál, 2020. február 8.

Győri Barokk Bál, 2020. február 8.

More details
50 éves party, amelyről 50 évig beszélnek majd

50 éves party, amelyről 50 évig beszélnek majd

More details
A projekt megvalósításra alkalmas!

A projekt megvalósításra alkalmas!

More details
Sikeres 2020

Sikeres 2020

More details
A turisztikai döntéshozók összefogására van szükség az EU-ban

A turisztikai döntéshozók összefogására van szükség az EU-ban

More details
Lezárult a CheckINN verseny

Lezárult a CheckINN verseny

More details
2020 végén nyit a négycsillagos Emerald Hotel Residence

2020 végén nyit a négycsillagos Emerald Hotel Residence

More details
Az ország legnagyobb falfestmény tervező pályázata

Az ország legnagyobb falfestmény tervező pályázata

More details