2024. október 16., szerda - Gál

Archívum

Fool Moon Acappella Fesztivál, 2024. október 11-12.

130

XVII. Fool Moon Acappella Fesztivál Szegeden 2024. október 11-12-én az IH Rendezvényközpontban! A Fool Moon hangsúlyt fektet a műfaj szélesebb körű népszerűsítésére, lehetőséget biztosít feltörekvő, fiatal együtteseknek is a bemutatkozásra. A fesztivál elmúlt éveiben a közönség megismerkedhetett a magyar acappella éneklés legjobbjaival klasszikus és könnyűzenei vonalon egyaránt, és minden alkalommal álló ovációval fogadták a nemzetközi acappella zene és beatbox neves képviselőit, akik többek között Kubából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Oroszországból, Horvátországból és Ukrajnából érkeztek.

A Fool Moon Acappella Fesztivált – számtalan külföldi verseny, fellépés és fesztiválszereplés tapasztalatait hasznosítva, a többszörös nemzetközi díjas, szegedi Kölcsey-éremmel is kitüntetett Fool Moon vokálegyüttes alapította 2005-ben, Szegeden. Jelenleg is ez az első és egyetlen ilyen jellegű rendezvény Magyarországon, amely már az első évben nagy sikernek örvendett: a hazai és külföldi előadók teltház előtt mutathatták meg, milyen régi és új irányzatok születtek a műfajon belül.

2024. október 11., péntek  20:00-22:30

POSTYR (DK) & Jazzation (HU) 

Postyr (Dánia)

2009 óta a díjnyertes elektronikus vokálcsoport öt énekes plusz számítógép számára hangszerel vokális zenét. Saját szerzeményeik és dalaik a világ legrégebbi hangszerével – az emberi hanggal – és a legújabb digitális szoftverekkel szólalnak meg, melyek kifejezik a ma érzését és formálják a holnap hangzását.
A Postyr saját zenei univerzumot hozott létre, amelyet E-Cappella-nak neveztek el – egy újfajta elektronikus popzenét, amelynek középpontjában az ének áll. Az effektusok és a számítógépek segítségével a lágy hangokat magával ragadó ritmusokká alakítják, amelyek erős énekhangokkal keverednek. A Postyr éllovas ebben az új műfajban, amely népszerűvé vált a világ több millió kórusénekese körében. Legújabb „Footprints” EP-jük nemrégiben elnyerte a CARA-díjat a „Legjobb európai EP 2022” kategóriában.

Jazzation (Magyarország)

A vokális műfaj nemzetközi nagyágyújaként számon tartott Jazzation a jazz aranykorát idézi meg. Az öt magyar énekes alkotta formáció évről évre a legrangosabb acappella versenyek nagydíjával tér haza: virtuóz feldolgozásaik és saját szerzeményeik itthon és külföldön egyaránt óriási sikert aratnak.
A csapat 2013-ban Grazban, 2014-ben Pinerolóban, 2015-ben Lipcsében nyert nemzetközi acappella versenyt, 2015-ben Lipcsében és 2019-ben a dániai Aarhusból hozta el az első díjat. 2017-ben A Dal műsorában a legjobb 4 közé jutott a döntőben az együttes Fall Like Rain című dala.
Swing, bossa és bebop - 0% hangszer, 100% zene. Hangpezsgőfürdő. Kóruskoktél. Felrázva, nem keverve.
A jazz sztenderdek és vokális világzenei feldolgozások mellett hallhatóak a legkiválóbb hazai komponisták által kifejezetten a Jazzation számára készített eredeti szerzemények is. 

2024. október 12., szombat  20:00-22:30

THE REAL GROUP (S) & Fool Moon (HU) 

The Real Group (Svédország)

A Real Group legendás és stílusteremtő vokálegyüttes Svédországból. Egyedüli hangszerként a hangjukat használva egyedi hangzásvilágot alakítottak ki a jazz, pop és skandináv kórusszene határain belül. A csapat 1984-ben alakult, és immár több mint 40 éve turnézik világszerte.

A tökéletes hangzás iránti elköteleződésük, személyes hangvételük és saját szerzeményeik révén nemcsak az acappella zene megszállottjai, hanem más zenerajongók körében is ismertek.
Széles körű repertoárjuk és a tagok kiváló zenei képzettsége lehetővé tette az együttes számára, hogy együttműködjön szimfonikus zenekarokkal, jazzformációkkal, popcsapatokkal és neves előadóművészekkel, köztük Barbara Hendricksszel, Toots Thielemansszal és Sir George Martinnal. Emellett felléptek a svéd királyi család előtt, a FIFA Labdarúgó-világbajnokság megnyitóünnepségén Dél-Koreában, továbbá számos államfő, köztük a japán császár színe előtt.

Fool Moon (Magyarország)

Hazánk első számú, többszörös nemzetközi díjas pop-acappella együttese immár 20 évnyi újító- úttörő munkát tudhat maga mögött. A Fool Moonnak köszönhetően az acappella - azaz a hangszerek nélküli, énekelt popzene - soha nem látott népszerűségre tett szert a magyar közönség körében. Humoros és szórakoztató, de magas szakmai színvonalú és igényes stílusú koncertjeik során a műfajjal ismerkedő és a zenéhez értő hallgatók is egyaránt találnak kedvükre valót. Rendhagyó zeneóráik, mesterkurzusaik, tévés szerepléseik hatására Magyarországon az acappella zene előtérbe került, és egyre több acappella együttes megalakulásának mozgatórugója is. Eddigi pályafutásuk alatt 7 nagylemezt, 13 nemzetközi és magyar díjat, számos jelölést, elismerést, és a hazai zenei élet legnagyobb előadóival közös együttműködést mondhatnak magukénak. Nevükhöz fűződik a magyar popzene történetének első, rádiók által is játszott pop-acappella slágere is, a “Kettesben jó”, amely a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film végefőcím-dalaként csendült fel a hazai és külföldi mozikban. Ugyancsak a Fool Moon az első acappella formáció, mely A Dal c. Eurovíziós dalválogatóban szerepelt. Az együttes a II. helyezésig menetelt saját, It Can't Be Over c. dalával, amely által az egész ország megismerhette őket és a pop acappella műfajt.

20 éves pályafutásuk alatt együtt dolgoztak a legismertebb hazai előadókkal, többek között Presser Gáborral (1 koncert), Zsédával (Ünnep), Szolnoki Péterrel és a Bon-Bonnal (Bon-Bon: Dupla élvezet), Malek Andreával (Retúr), Szekeres Adriennel, Rúzsa Magdival, Szirtes Edina „Mókus”-sal, Kováts Krisztával (Arany- óra), a Magna Cum Laudéval (Magnatofon) vagy Edvin Martonnal. 2008-ban a Fool Moon képviselte Magyarországot Csézyvel a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen, valamint 2016-ban Fehérvári Gábor Alfréd ”Freddievel” Stockholmban.

Külföldi fesztiválok gyakori résztvevői, melyek alkalmával közösen lépnek fel a nemzetközi acappella éneklés sztárjaival. Fennállásuk 18 éve alatt a Fool Moon több mint 20 országban koncertezett Ázsiában és Európa-szerte.
A vokális zene népszerűsítése céljából 2005-ben, Szegeden életre hívták az első magyarországi acappella ünnepet, a “Fool Moon” Nemzetközi Acappella Fesztivált, ahol minden évben vendégül látják a nemzetközi és magyar acappella élet legnevesebb együtteseit, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a feltörekvő, hazai tehetségeknek is. A Fool Moon 2002 óta több mint 1000 alkalommal tartott mesterkurzust az acappella éneklés történetéről Magyarország 12 megyéjében, a Filharmónia Magyarország szervezésében, 6-18 éves diákok számára.

 https://acappella.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Október 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Elkezdődött az Office Week!

Elkezdődött az Office Week!

More details
Magyar rekord: 237 berendezett konyhát és szobát állítottak ki egyszerre

Magyar rekord: 237 berendezett konyhát és szobát állítottak ki egyszerre

More details
Hannover Messe, 2025. március 31. - április 4.

Hannover Messe, 2025. március 31. - április 4.

More details
„Akkor nyomjuk neki” – slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját Hide the Pain Harold

„Akkor nyomjuk neki” – slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját Hide the Pain Harold

More details
Liszt Ünnep, 2024. október 9-22.

Liszt Ünnep, 2024. október 9-22.

More details
Salsafestival és All Stars Festival, 2024. október 31. - november 3.

Salsafestival és All Stars Festival, 2024. október 31. - november 3.

More details
Kamaraopera fesztivál, 2024. október 24-27.

Kamaraopera fesztivál, 2024. október 24-27.

More details
Simon-Júdás Napi Vásár, 2024. október 25-26.

Simon-Júdás Napi Vásár, 2024. október 25-26.

More details