2024. május 4., szombat - Mónika

Archívum

MEDICA / COMPAMED Düsseldorf, 2023. november 13-16.

472

Az orvosi ellátás, a termékfejlesztés és a gyártás teljes értéklánca egy helyen, egy időben. Legyen szó ortopédiai eszközökről (például térd- vagy csípőprotézisekről), csontokban alkalmazott csavarokról vagy sebészeti eszközökről, fogászati vagy egyéb implantátumokról, laboratóriumi technológiáról, képalkotó és diagnosztikai berendezésekről, vagy akár informatikai rendszerekről, a piac gyors növekedést mutat, és egyre nagyobb elvárásokat támaszt a beszállítói bázissal szemben. A rugalmasság és az innovációs hajlam itt mindennél többet ér, ahol pedig ezt be is lehet mutatni, az a MEDICA / COMPAMED vásárkettős.

 Nőtt a lemaradásunk az innovációban

Jókora szakadék tátong Magyarországon a tervezett és a megvalósított fejlesztések között, pedig közhely, hogy azok a cégek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre, jobban reagálnak a piaci változásokra. Piaci változásból márpedig most bőségesen kijut minden szektornak. A magyar gazdaságban a tervezett innovációk – a nehéz gazdasági helyzettel összefüggésben – rendkívül alacsony szintre estek. Ezzel pedig nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU-átlaghoz képest is. Ennek megfelelően hazánk az Európai Bizottság évente felállított európai innovációs rangsorában 2022-ben a 21. helyet foglalta el, vagyis a „Feltörekvő innovátorok” kategóriában maradtunk.

Az üzleti világban van egy meghatározó egyenlet: ötlet + technológia = hatás. A vállalatokat gyakran az egyenlet elemei közötti függőség akasztja meg. Sokszor gondolják azt, hogy a megfelelő nagy ötlet hiányzik, és arra várnak, hogy valakinek a fejében kigyullad a fény. Azonban a kicsi, gyakorlatias gondolatok is beindíthatnak egy láncreakciót, ami nagyobb hatékonyságot és nyereséget eredményez. Ehhez persze a megfelelő folyamatokra és technológiákra is szükség van. Csak akkor keletkezik érték, ha az egyenlet minden eleme megvan.

Hazánk szolid innovációs átlagából némiképp kiemelkedik az egészségipar. A szektor nemcsak a magas K+F+I ráfordításával, hanem a szabadalmak magas arányával is kitűnik a feldolgozóipari területek közül. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatai szerint 2022-ben az összes hazánkban hatályos szabadalom egyharmada, 33,5 százaléka egyetlen szakterületre, a gyógyszerészetre koncentrálódott, ami 11 984 hatályos gyógyszeripari szabadalmat jelentett.

Ahol megéri jelen lenni

A hozzáértők nagyjából 500 000-re becsülik a különböző orvostechnikai termékek – latex kesztyűk, terhességi tesztek, vagy éppen ortopédiai implantátumok – számát, és a Föld öregedő lakossága folyamatosan növekvő keresletet jelent az iparág számára. Európa-szerte a több mint 27 000 orvostechnológiai cég több mint 675 000 embernek ad munkát, jóval többnek, mint maga a gyógyszeripar. A legtöbb orvostechnológiai vállalkozás Németországban működik, amely ország nem véletlenül számít a magyar egészségipar fő felvevőpiacának, ahova az exportunk több mint egynegyede irányul. Németország sokat tesz azért, hogy a magyar orvostechnológiai ipari termékek külkereskedelmi mérlege folyamatosan pozitív maradjon. Németországon belül pedig Düsseldorfnak van kiemelkedő szerepe abban, hogy a magyar egészségipari vállalkozások is meg tudják mutatni erősségeiket a világpiacon.

Mindenki itt van, aki számít!

Az orvostechnológia ágazatok széles körét öleli fel: a diagnosztikát, terápiát, képalkotást, továbbá ide sorolhatók a terápiához vagy diagnosztikához tartozó különféle eszközök, berendezések, köztük optikai, gyógyászati segédeszközök, egyszer használatos eszközök, információ- és kommunikációtechnológián alapuló eszközök. 2023. november 13-16. között összesen több mint 5 000 kiállító cég mutat be ezekből átfogó képet Düsseldorfban, az orvosi és orvostechnológiai termékek teljes értékláncát lefedve a termékfejlesztéstől kezdve a gyártáson át az értékesítés utáni szolgáltatásokig.

A MEDICA és COMPAMED orvostechnikai szakkiállítások forgatókönyvét aligha lehetne a valóságnál izgalmasabban megírni. A piac világméretű mozgásban van, az energia, a nyersanyagok, a szolgáltatások és számos áru ára emelkedik, az államilag finanszírozott egészségügyi ágazatok költségvetése ugyanakkor továbbra is erősen korlátozott. Mégis, nagyrészt a technológiai áttörések miatt minden eddiginél jövedelmezőbbnek tűnnek az új eljárásokba – például a mesterséges intelligenciába – történő befektetések. Fontos tehát, hogy akinek van mondanivalója az egészségüggyel kapcsolatban, az naprakész is legyen.

A MEDICA 2023 szakvásáron összesen 35 magyar vállalkozás jelenik meg novemberben, közülük 20 saját, egyéni, 15 pedig a támogatott, közösségi standon. A magyar cégek nagy része visszatérő kiállító, évről évre jelen vannak a MEDICA-n, de több olyan kkv is lesz, akik idén mutatkoznak be először a szakma vezető világvásárán.

Ötös az egészségiparnak

2023-ban a MEDICA öt külön világon keresztül mutatja be az egészségipari fókuszterületeit:

  • Laboratóriumi technológia és diagnosztika;
  • Orvostechnika és elektrosebészet;
  • Áruk és fogyóeszközök;
  • Fizioterápia és ortopédiai technológia;
  • Informatikai rendszerek és informatikai megoldások.

Ezek mindegyike változatos napirendet kínál rövid előadásokkal, beszélgetésekkel, valamint a termékhasználattal kapcsolatos legjobb gyakorlatokkal:

  • MEDICA CONNECTED HEALTHCARE FORUM (digitális hálózatépítés, beleértve a MEDICA Start-up Versenyt és az Egészségügyi Innovációs Világkupát);
  • MEDICA HEALTH IT FORUM (informatikai kérdések);
  • MEDICA TECH FORUM (orvostechnológiai trendek);
  • MEDICA LABMED FORUM (innovációk a laboratóriumi orvoslásban).

Változatlanul „örök” téma a COVID világjárvány, aminek eredményeként nem utolsósorban szinte minden országban még nagyobb hangsúlyt kapott az egészségügy digitalizálása. A költségnyomás, valamint a szakképzett munkavállalók körében mutatkozó hiány már az termékfejlesztés terén is az intelligens folyamatok innovatív megoldásai felé tereli gyártókat.

Gyorsjáratban a beszállítók

Ha saját szemével szeretne meggyőződni arról, hogy mire képesek 2023-ban az orvostechnikai beszállítók, akkor Önt is várja a COMPAMED a düsseldorfi vásárközpont 8a és 8b csarnokaiban. Az itt kiállító cégek csúcstechnológiás megoldások széles skáláját mutatják be szintén öt részre osztva:

  • Gyártás és eszközök (pl. alkatrészek, gyártási folyamatok);
  • Szolgáltatások és tanácsadás (pl. kutatás-fejlesztés, szolgáltatások);
  • Anyagok (pl. műanyagok, üveg, kerámia, fémek, kompozit anyagok, ragasztók);
  • Micro Tech (például mikrokomponensek, mikrofluidika);
  • IT in Tech (szoftverfejlesztés és karbantartás az orvosi technológiában).

Az IVAM COMPAMED HIGH-TECH FORUM és a COMPAMED SUPPLIERS FORUM programok fontos iparági és technológiai trendeket követnek, és gyakorlati információkat adnak az új eljárásokról, termékekről és a nemzetközi piacokon végzett munka releváns aspektusairól.

A MEDICA 2023 és a COMPAMED 2023 szakvásárokkal kapcsolatos részvételi információk az alábbi honlapokon érhetők el:

www.medica-tradefair.com/
www.compamed-tradefair.com/

Magyarországi Képviselet

BD-Expo Kft.
Tel.: 1/346-0273
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.bdexpo.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

More details
Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

More details
Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details