2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Archívum

VELENCEI KARNEVÁL 2023 a Velencei-tónál, 2023. február 18.

1432

Velence Város Önkormányzata a helyi hagyomány és a több száz éves európai tradíció jegyében szervez – immáron hatodik alkalommal - jelmezes farsangi felvonulást és mulatságot február 18-án Velencei Karnevál 2023 címmel a Hauszmann Alajos művelődési háznak otthont adó kastélynál.

A gyerekeket, a felnőtteket, a családokat, a baráti társaságokat egyaránt megszólító programsorozat egy olyan átgondolt kulturális-turisztikai koncepció része, amely a lokális adottságokat egy szélesebb társadalmi kontextusban átgondolva kínálja fel mind a lakosság, mind a turisták számára, és nem titkolt célja, hogy átformálja a hely szelleméről kialakult sztereotíp képet, amelyet jórészt csak nyári fürdőzések rajzoltak az odalátogatók emlékezetébe.

A velenceiek megélt tapasztalata ugyanis a turizmusnak az a paradoxonja, miszerint egy,a vendégek számára népszerű célpont, amely éppen az érintetlensége, a természeti adottságai vagy a népszokásai miatt vált azzá, a sokaság megjelenése után szükségszerűen átalakul, akár vonzerejét is elveszítheti, a kiszolgáló személyzet pozíciójába rendelt helyi lakosokat pedig zavarhatja. Velence önkormányzata pont ezt az ellentmondást kívánja feloldani - a kistérség fejlesztésére irányuló össztársadalmi szándékokkal is egybevágóan - azzal a törekvésével, amely nem a tömegturizmust, hanem a hely értékeiben mélyebben rejlő szépségek, élmények felfedezésére is nyitott vendégek fogadását, az infrastrukturális lehetőségeit túl nem terhelő, kisebb létszámú, minőségi turizmust célozza. Bár a vonatkozó terveik halmazát nem címkézik a fogalommal, szemléletük összecseng a Természetvédelmi Világszövetségnek az ökoturizmusról adott definíciójával, amennyiben az „a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával.”

A szó legszorosabb értelmében vett, szerves esemény körvonalazódik, amely eredetisége voltán kettős célt képes szolgálni. A szélesebb közönség számára a helyi értékek, tradíciók felmutatása bizonyíték arra, hogy Velence nem csak a kánikulai strandolások színhelye lehet, hanem érdekességekkel és minőségi kínálattal rendelkező úticél egész évben.

karnevv2

A Velencei Karnevál tehát az a nagyszerű farsangi mulatság, ahol zenészek, mutatványosok, zászlódobálók, alakoskodók, maskarások, bábosok, tűzzsonglőrök, táncosok mellett a vendégek maguk is az előadás szereplőivé válnak, mert „a karnevált nem nézik, hanem élik”. A Velencén évek óta fergeteges jókedvben űzik el a telet és köszöntik a tavaszt. A szervezők idén is gazdag programsorozattal tisztelegnek a több ezeréves kulturális tradíció és a városi hagyomány előtt, megelevenítve az ünnepkörhöz tartozó európai és helyi szokásokat.

Megtartják korábbi évek bevált és népszerű gyakorlatait, ugyanakkor a visszatérő elemek látványosabb formában gazdagabb tartalommal jelennek meg. Hangsúlyosabb szerepet kap a résztvevők bevonása: az ünneplőket vezető gólyalábasokkal pl. a gyerekek együtt táncolhatnak, énekelhetnek, de bevonódnak a színpadi eseményekbe is.

karnevv3

A programszerkesztés mostani koncepciója volt, hogy a hagyományok bemutatásán túl a modern kor kulturális és szórakoztató élményei is megjelenjenek a kínálatban. Ennek jegyében kapott meghívást az Endrődi Ági és a Fellegjárók Zenekar, amelynek tagjai modern hangzásvilágú, néhol a fúziós stílust idéző farsangi koncertet adnak. Azok pedig, akik jelmezben érkeznek, kipróbálhatják, milyen érzés az elektromos Segwayen száguldani.
A farsang tradicionális mozzanatait egy improvizációs folklórszínház, a Bahorka Társulat idézi meg zenével, énekkel, tánccal, mesével és – a karneválhoz illően – sok tréfás jelenettel.

És ha már maskaráskodás, mely kultúrában lenne a maszkhasználatnak a legősibb gyakorlata, mint a kínaiban. Éppen ezért egyenesen Kínából érkezik egy nemzetközi hírű produkció, amelyben a művésznő a szecsuáni opera jellegzetes álarcait fogja bemutatni úgy, hogy szinte a másodperc töredéke alatt váltja az arca előtt a különböző maszkokat.
A legtöbb előadás a közönség bevonásával történik, hiszen a velencei karneválok sikere, vonzereje a valódi közösségi élményben és az önfeledt szórakozásban rejlik.
A színpadi látványosságok mellett a felnőttek a helyi kézművességet reprezentáló kirakodóvásáron válogathatnak, a gyerekek a játszóházban homokképeket, álarcokat, jelmezeket készíthetnek, vagy a régi idők körhintáján pöröghetnek.
Ahogyan 2016 óta mindig, a szervezők nem csak a helyiekre számítanak, hiszen „a karnevál egyetemes, az egész világ különleges állapota, a világ újjászületése és megújulása, amelynek mindenki részese.”

P R O G R A M O K

VELENCEI KARNEVÁL 2023
2023. február 18., szombat 14.30-tól

Felvonulás és színpadi programok
14.30 Vagabanda Gólyalábasok - jelmezes télűző felvonulás (indulás a Kastélyhoz vezető bekötő út elejétől) és interaktív farsangi műsor
15.30 Endrődi Ági és a Fellegjárók Zenekar koncertje
16.20 Száz maszk – autentikus kínai arcváltó produkció
16.30 Bahorka Társulat - improvizatív folklórszínház sok mesével, tréfával, tánccal, zenével gyerekeknek és felnőtteknek
17.30 Tűztánc show- A Tűzisten gyermekei (Zsonglorok.hu)
18 Kiszebáb égetése a Vagabanda Gólyalábasok közreműködésével

Folyamatos programok
Segway park - öt jármű 10-10 perces használatra, tíz éven felüliek részére. Jelmezesek előnyben!
Kézműves-foglalkozás – farsangi álarcok és jelmezek készítése
Homokképek készítése
Régi idők körhintája
Büfé ételekkel, italokkal
Kézművesek vására

Helyszín: Velence, Hauszmann Alajos EKIK parkolója és parkja (Velence, Tópart u. 52.)
Időpont: 2023. február 18., szombat 14.30-19 óra

| Esemény Menedzser

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fordított világok – fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a sérült gyermekeket nevelő családokért

Fordított világok – fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a sérült gyermekeket nevelő családokért

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details