2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Közeleg a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, 2023. január 7 - február 5-ig

493

Átlátszó Hang: egy olyan hang, amely transzparens és azonnal felismerhető. Amely arra késztet, hogy közel menj hozzá és megismerd. Amely felfedezésre és új kalandokra sarkall.

2023-ban január 7. és február 5. között kerül sor Magyarország egyik leginnovatívabb fesztiváljára, a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválra, amely ezúttal nem egy-egy téma, szempont köré szerveződik, hanem az elmúlt tíz év sokszínűségét igyekszik bemutatni egy hónapon keresztül, több budapesti helyszínen.

Az első Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014 januárjában a BMC-vel, a Fugával, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködésben.

Elsődleges céljuk korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása volt, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt,

ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. A zenei értelemben vett „átláthatóság” utalhat olyan darabokra is, amelyekben egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg – újzenei színház vagy újmédia formájában – a fesztivál ezekre is kiemelt figyelmet fordít. 2023-ban a BMC, a Zeneakadémia, a Magyar Zene Háza, a Trafó, a FONÓ, a FUGA, a Francia Intézet, a MAMŰ Galéria, a Nádor Terem, a MáraiKult és a CEU helyszínein valósulnak meg a programok.

A fesztiválon elhangzó művek segíthetik a fogékony és érdeklődő közönséget a mai zene változatos világának megismerésében –

így olyan rétegekhez is eljuttatva a kortárs művészetet, akik számára korábban mindez ismeretlen volt.

A kurátorok, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Horváth Balázs és Kaincz Orsolya egy művészeti ágakon átívelő, egymással kommunikáló programsorozatra hívja az érdeklődőket, amelyben koncert, filmvetítés, beavató előadás éppúgy megtalálható, mint a családi-, és gyermekfoglalkozások.

A fesztivált január 7-én a Budapest Sound Collective Ligeti elágazások című koncertje nyitja meg Dubóczky Gergely vezényletével. A Budapest Sound Collective Ligeti Györgynek szentelt koncertműsorának gerincét a komponistának ajánlott hommage-darabok adják.

A Ligeti zenei világát kereső, illetve arra reflektáló szerzők által így a mesternek egy új portréja rajzolódik ki.

Gabriel Dharmoo kanadai zeneszerző és énekes a Magyar Zene Házában január 19-én megrendezendő estjének középpontjában az emberi hang kulturális és intonációs sokszínűsége áll. A művész szólódarabja, az Anthropologies Imaginaires, azaz A képzelet antropológiája, egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, amelyekbe a közönség is bekapcsolódhat.

A BMC ad otthont január 14-én Miroslav Tóth Black Angels Songs című darabjának, amely egy zenei emlékmű a holokauszt névtelen áldozatainak emlékére. A darabot George Crumb 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című műve ihlette.

A bécsi Studio Dan zenei és előadóművészeti „mindenevők” gyülekezete. Az újzene mellett egyaránt otthonosan mozognak többek között a jazz, az improvizált zene vagy a hangszeres színház műfajaiban is.

Vendégszólistájuk, Ladik Katalin költő, performer, a magyar hangköltészet úttörője, aki idén ünnepelte 80. születésnapját.

Az együttessel közös produkciója Gryllus Samu számukra komponált darabpárja, a Demilitarizációs tanulmányok, amely január 17-én a Fonóban lesz látható.

A francia Braz Bazar duó Abraz’ouverts című előadása igazi családi program, amit egyaránt élvezhetnek a legkisebbek és a legnagyobbak is. Az előadásban egyszerre szerepel zene, tánc és humor, méghozzá egy speciális formában, amely tökéletesen illik a Francia Intézet tereihez.

A fesztivál további közreműködői a hazai kulturális élet olyan kiemelkedő képviselői lesznek, mint CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely, a Soharóza és az UMZE Kamaraegyüttes.

| Forrás: fidelio.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details