2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Archívum

Még csak 21 éves, de már világbajnok a magyar szószkirály

853

Buli és haverok – rengeteg huszonéves egyetemista fiatalnak nagyjából ezekről szól a nyári szünidő. Nem így van ezzel azonban Kőszegi Olivér, akit ezek a dolgok cseppet sem érdekelnek. A fiatal fiúnak a buli és a haverok helyett a chiliről és a chiliről szól nem csak a nyara, hanem az egész élete. A Heti Napló riportja.

Kőszegi Olivér vagy kora reggeltől késő estig a kertet bújja, ahol a világ legkülönlegesebb paprikáit nevelgeti, vagy pedig egész nap a konyhában tölti az időt, ahol finomabbnál finomabb szószokat készít a chili paprikákból. Amikor éppen a főzés van soron, mindenkit el kell küldenie otthonról, mert csak egy gázmaszk van a házban.

Az ország egyik legfiatalabb őstermelőjeként mindössze 17 évesen kezdett bele a chili termelésbe. A ma már 21 éves fiatal vállalkozása annyira kinőtte magát, hogy éttermek, csemege boltok, fagyizók állnak sorba a chili szószaiért. A hazai sikerek mellett a chili világ élmezőnyébe is berobbant.

Olivér nem vidéki gyerek. Budapest XXII. kerületében lakik. Minden a kertjükben kezdődött. 5 évesen itt ültette első paradicsom palántáját, akkor még a nagymamájának a tanácsai alapján. „Mindenre ő tanított meg. Ő volt a mindenem. Minden pillanatban rá gondolok” – mondta Olivér.

A 700 négyzetméternyi területen van bőven feladat. A mag elültetésétől kezdve a palántázáson át, a fóliázásig, majd a szabad földbe kiültetésig mindent Olivér csinál. A picike kis birtokon nem kevesebb, mint 1200 tő paprikát nevelget. Mindenféle színű és alakú csípős paprika megtalálható itt.

A karpita a világ egyik legdrágább chilije. Főleg Michelin csillagos éttermekben használják, ezért is drága. Olivér ilyet is termeszt. Kilója 5-6 millió forint.

De találni a kertben reapert is. Ez a világ legerősebb paprikája. Magyar fordításban egyszerűen csak kaszás a neve, a paprika végén található hegyecske miatt, ami kaszára emlékeztet. Sokatmondó név. A hozzáértők a könnygázhoz hasonlítják a hatását. Míg a hegyes erős paprika megcsípi a szájat, ez zsibbasztó és maró hatású.

Felmerül az emberben a kérdés, hogy ha ilyen fájdalmat okoz, akkor mi értelme az egésznek. Mint az Olivér elmagyarázta: a paprikában lévő a kapszaicin boldogság hormont szabadít fel az ember száján keresztül, így amellett hogy fájdalmat okoz, boldoggá, illetve függővé tesz.

Olivér igazi megszállott. Már gyerekkora óta a pikáns aromák szerelmese. 14 éves volt, amikor egy ismerőse Mexikóból hozott neki jalapeno és habanero paprikát. Rájött, ezek egészen más ízélményt nyújtanak, mint egy cseresznyepaprika. A magokat azonnal el is ültette. „Nyilvánvalóan volt rengeteg kudarc, hiszen mindig van kudarc, de a hibából tanul az ember” – mondta Olivér. A különleges chilik Dél-Amerikából illetve Indonéziából származnak, ezért rengeteg vizet és sok-sok napfényt igényelnek. Gyakorlatilag trópusi éghajlatot kell teremtenie nekik a budatétényi kis kertben. Olivér bevallotta: sokszor érzett csalódottságot a kudarcok után, de feladni sosem akarta.

17 éves kora már 100 palántája lett. Annyi, hogy egyszerűen már nem tudott velük mit kezdeni. Így jött az ötlet hogy mi lenne, ha főzne belőlük valamit. Az első szószát egy horvátországi nyaralás során főzte. Aztán pedig minden jött magától. Olivér anyukája egyszer csak arra eszmélt, fia 17 évesen őstermelő lett.

Kőszegi Eszter azt mondta, fia mindent saját maga talált ki. Természetesen megkérdez minket is, de én általában csak bólogatok, mert nagyon ügyesen kitalálja, és én sem tudnék jobbat – fogalmazott a büszke édesanya.

Olivér ma már öttputtonyos tokaji aszúból is készít chili szószt, sőt, áfonyás barbeque ízesítésű, sárgadinnyés és mangós ízvilágú is kapható. Közel 40 félét álmodott meg. Mint azt édesanyja elárulta: fia teljesen önálló, a saját pénzét fekteti a munkájába.

A fiatal vállalkozónak minden perce be van osztva. Ma már ismert éttermek, csemege boltok, fagyizók az állandó megrendelői. Akkora az igény rájuk, hogy az egyetem mellett alig bírja. Olivér ugyanis másodéves a Szent István Egyetem Kertészmérnöki Karán.

Az otthon melegétől a nemzetközi elismerésekig

Nagy Beatrix, a kelenföldi Borháló üzletvezetője a Heti Naplónak arról beszélt: nagy szó, hogy Olivér már ennyi idősen tudja, hogy pontosan mit szeretne, és nemcsak hogy megfogalmazza magában, mit akar, hanem ezt az utat végig is járja és eléri a céljait. „Szerintem ez fantasztikus” – fogalmazott.

De nem csak a vevők díjazzák Olivér teljesítményét, a magyar mellett akad bőven nemzetközi elismerése is. Az egyik mustárja idén júniusban világbajnoki elismerést kapott Amerikában, a Fiery Food Challange-en. Olivér elmondása szerint odakint ezt tartják az egyik legnagyobb chilis versenynek. 126 országból neveztek chili termelők, közülük lett a legjobb a vakkóstoláson Olivér mustáros chilije. De nem csak ezen a versenyen ért el elképesztő helyezést. Az Erős Oli névre keresztelt szósz, csak úgy, mint a kapros chili is ezüstöt kapott Texasban. Áfonyás barbeque szószával pedig Wisconsinban nyert bronzérmet.

Olivér édesanyja számára szinte felfoghatatlan, hogy az otthoni kis konyhából meddig jutott a fia. Sokan éveken, évtizedeken át tervezgetnek, de a tervekből a legtöbbször nem lesz semmi, csak a fiók alján kötnek ki. Olivérnek fiatal kora ellenére, vagy éppen pont ennek köszönhetően volt meg a bátorsága ahhoz, hogy belevágjon élete vállalkozásába. A befektetett munka pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy megtérül, de a világbajnok szószkirály ezt is kellő szerénységgel kezeli.

 


| Forrás: atv.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fordított világok – fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a sérült gyermekeket nevelő családokért

Fordított világok – fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a sérült gyermekeket nevelő családokért

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details