2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk

738

Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Iparűzési adó

Sok önkormányzatnál alapvető, sőt, létfeltétel ez a bevétel, és mivel már lefelezték az eddigi 2 százalék kötelezettséget 1 százalékra, így azt gondolom, ez a szakmánk részéről vállalható. Hiszen ha egy kistelepülés esetében, mondjuk, egy vendéglátós vállalkozás központja épp az adott helyen van, ezzel az összeggel a vendéglátós az adott település fejlődését, életben maradását támogatja.

Kamarai hozzájárulás

Ahogy elnéztem a MKIK (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) székházának, a pesti Belvárosban található Bankcenter topelegáns épületét, azt gondolnám, józan paraszti ésszel, hogy egy szervezet, amely tulajdonképpen több mint száz szakma érdekeinek képviseletére, felügyeletére, oktatásának a szervezésére hivatott, az nem biztos, hogy egy ilyen drága helyen kell, hogy székeljen. Költözhetne kevésbé költséges helyre - a vállalkozók pénzét jobban megbecsülve. És azt is hozzátenném, az elmúlt egy év alatt kiderült, a mi szakmánk képviselete finoman fogalmazva is alulreprezentált ebben a szakmai érdekképviseleti szervezetben. Pedig amíg be nem ütött a covid, a mi szektorunk adta az ország GDP-jének 10 százalékát. Úgy tűnik, hatékonyabb lehetne egy külön turizmus-vendéglátásra szakosodott kamara.

Bértámogatás

Nagyon jó, hogy létrehozták, azonban most már ez sem elégséges, hiszen nulla vagy ahhoz közelítő bevételek mellett 75 százalék lenne a szükséges támogatás az adott helyzetben, valamint a jövedelmek teljes járulék- és adómentessége. És amikor bekövetkezik végre az újranyitás, azt követően is minimum még fél évig jó lenne fenntartani ezt az állapotot, mert az eddig felvett hiteleket is vissza kell majd fizetni, a tartalékok elfogytak.

Munkaerő megtartás

A most zajló harmadik hullám elsodorhatja még azoknak a munkavállalók egy részét, akiket eddig erejükön felül megtartottak a munkaadók. A házhoz szállítás, a kiszállítás csak a veszteségeket csökkenti legtöbb esetben, nyereséget nem hoz. Csak azon kevés vállalkozások esetében igen, ahol erre szakosodott már az adott vendéglátóhely még "békeidő" esetén. Megfelelő rutin, tapasztalat és anyagi tőke híján a kiszállítás egy vendéglátósnak - főleg a logisztikája miatt - nagyon nehéz feladat. Ez valóban egy másik műfaj, mint amit megszokott, amit ismer. Viszont tény, életben tartja a céget, a napi kihívás mozgásban tartja a munkaerőt, hiszen a motiválatlanság, a tehetetlenség a legnagyobb visszahúzó erő.

Újranyitás, munkaerőfelvétel

A vendéglátóhelyek újboli megnyitása robbanásszerű forgalmat generál majd nyilván az első időkben, azonban az első hetek vendégszámára nem érdemes alapozni. A 2019. év csúcsadatai nem jönnek vissza egyhamar. És az is biztos, a vendéglátósoknak anyagilag nagy teher lesz az újranyitás levezénylése. Nagy kérdés, vajon hányan térnek majd vissza a kisegítő személyzet tagjai közül - fehér, fekete mosogatók, kézilányok, takarítók stb. - azokból a szektorokból, ahol időközben elhelyezkedtek? Hiszen közülük sokan kénytelenek voltak másutt munkát keresni, és kiderült, néhol jobban keresnek az építőipar, valamint a kereskedelmi ágazat területén.

Beszállítók

Számomra a legnagyobb szomorúság az lenne, ha a jó értelemben vett kézműves beszállítók, kistermelők nem tudnának visszatérni majd akkor, amikor ismét lesz kereslet a vendéglők részéről a termékeikre. Zöldségekre, húsokra, tejtermékekre, kenyérféleségekre stb. Az ő elvesztésüket érezném igazán fájó pontnak e téren.

Teraszok, kerthelyiségek

Tavaly ugyanekkor még azt gondoltam, szeptemberre már el is felejtjük ezt az egész covid-históriát. Sajnos, nem így történt. Idén márciusban nagyobb bajban vagyunk, mint tavaly ugyanekkor. És bár minden az átoltottság mértékén múlik, azért azt megkockáztatom kijelenteni, ha ilyen ütemben haladnak az oltások, talán húsvétra az átoltottság hatására és a jó idő beköszöntével, no meg a vendégek mentális egészségének védelme érdekében szigorú rendszabályok betartásával megnyílhatnak majd a teraszok, kerthelyiségek. Pünkösdre pedig talán be is mehet majd a vendég az éttermekbe. És nyár végére, szeptemberre teljes lehet a nyitás. Bízunk benne. 

Vakcinaigazolás

Reméljük, hamarosan okafogyottá válik ez a téma, mert beoltanak mindenkit vakcinával. Addig pedig hallgassunk a szakértőkre!

(Forrás: www.turizmusonline.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details