2021. október 17., vasárnap - Hedvig

Archívum

Mit várnak a férfiak a Valentin-naptól?

234

Hamarosan újra itt a szerelmesek napja, amikor az üzletek polcait elárasztják a szívecskés termékek. A párkapcsolatban élő nők nagy része alig várja a romantikus üzenetet hordozó csokit, virágcsokrot vagy plüssállatot. De vajon épp ilyen fontos a férfiak számára is, hogy február 14-e piros betűs ünnep legyen?

Ma már a hazai párok is jórészt megünneplik a Valentin-napot, ám a két nem képviselői egész másképp vélekedhetnek róla. Mi lehet a döntő különbség? Erről kérdeztük Gergics Dániel kommunikációs szakértőt, aki sokak számára kijózanító választ adott:

“A Valentin-nap a férfiak többsége számára valójában semmit sem jelent! A nőknek ezzel szemben általában nagy elvárásai vannak a megünneplésével kapcsolatban. A nők szerencséjére azonban ebből a ‚semmiből‘ bármit ki lehet hozni, amit ők szeretnének.”

Másképpen szólva: habár a szakember szerint a férjünk, barátunk, pasink számára ez a nap valójában nem bír nagy jelentőséggel, a legtöbben hajlandóak rá, hogy ilyenkor a kedvünkre tegyenek. Ennek viszont egyetlen nagyon fontos és kiemelkedő eleme van, ami nem más, mint a felek közötti hatékony kommunikáció.

“Férfiszemmel nézve azt gondolhatjuk, hogy egy kis figyelmesség vagy virág is megteszi. Sok nő azonban ennél többre vágyik, csak nem szólnak róla a párjuknak. A férfiak inkább logikai alapon közelítik meg a dolgokat, míg a nőkben dúlnak az érzelmek. Ha nem közlik a párjukkal, milyen számukra az ideális Valentin-nap, akkor könnyen csalódhatnak” - mondja a díjnyertes nemzetközi előadó, aki már több mint 30 ezer ember előtt lépett színpadra világszerte.

Beindul a negatív gondolati spirál

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt egy év bezártsága egyébként is megterhelte a párkapcsolatokat. Nem csoda, ha éppen a Valentin-nap közeledtével robban a feszültségbomba:

“Ha a párkapcsolatban élők eddig sem beszéltek meg alapvető dolgokat, amelyekre a közös életüket építhetnék, akkor egy ilyen helyzet felszínre hozhatja a lappangó problémákat” - mondja Gergics Dániel. A mindennapok során ugyanis könnyű szemet hunyni a kapcsolatunk hiányosságai fölött, valójában mégis marad bennünk egy-egy tüske a figyelmetlenségek után, amit a párunk részéről tapasztalunk.

Aztán eljön az ünnep, amikor kibújik a szög a zsákból: “Azt hittem, hogy ez neked is egyértelmű!” - hangzik el az ilyenkor legjellemzőbb mondat.

Itt indul be a negatív gondolati spirál, amibe azáltal kerülünk, hogy tényként kezelünk olyan dolgokat, amelyeket egyébként meg sem beszéltünk a másik féllel.

“Ilyenkor azt hihetjük: értjük, a másik mire gondolt, és miért reagált úgy, ahogy. Nem merjük vele megbeszélni a dolgokat, mert úgyis tudjuk, mit mondana rá - pedig valójában nem tudjuk! Így kerül vakvágányra a kapcsolat. Ezzel csak a saját illúziónkat erősítjük magunkban, és minél tovább tesszük, annál színesebbé, szagosabbá válik az általunk kreált történet” - mondja Gergics. Mi lehet tehát a megoldás?

“Ha folyamatosan kommunikálunk, együtt élünk és lélegzünk a hétköznapokban, akkor gördülékenyebben fog menni egymás megértése is. Mivel a férfiaknak általában nincsenek igényeik a Valentin-nappal kapcsolatban, a nőknek meg kell fogalmazniuk feléjük, hogy számukra mit jelent az ünnep. Ha ezt elmulasztják, akkor azt kaphatják, amit a férfiak maguk várnak ilyenkor: tehát semmit!

Ha ezzel szemben őszintén fordulunk a másikhoz, bármennyire is tartunk a választól, legalább megismerjük a valóságot, ami után többé nem keringenek illúziók a fejünkben. Ehhez le kell vennünk a maszkot és átadni önmagunkat a kapcsolatban, álarcok nélkül. A Valentin-nap és a kapcsolat is akkor lesz mindkét fél számára örömteli, ha nyíltan és őszintén beszélünk egymással a lelki igényeinkről” - zárja a szakértő.

Gergics Dániel hozzátette: a saját párkapcsolatában a Valentin-nap úgy jelenik meg, mint egy lehetőség arra, hogy gyerekek és telefonok nélkül eltöltsön egy jó hangulatú estét a párjával, tartalmas beszélgetéssel és egy finom vacsorával.

(Esemény Menedzser)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Október 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Fogyasztóvédelmi riadó!, 2021. október 28.

Fogyasztóvédelmi riadó!, 2021. október 28.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Kézművesek Udvara Pannonhalma, 2021. október 17.

Kézművesek Udvara Pannonhalma, 2021. október 17.

More details
Tök Jó Napra és csillagnéző túrára vár a Füvészkert Szegeden, 2021. október 17.

Tök Jó Napra és csillagnéző túrára vár a Füvészkert Szegeden, 2021. október 17.

More details
Zsidó Művészeti Napok, 2021. október 17-től

Zsidó Művészeti Napok, 2021. október 17-től

More details
Egri Vár Napja, 2021. október 17.

Egri Vár Napja, 2021. október 17.

More details
Juhfark Ünnep – 2021. október 16.

Juhfark Ünnep – 2021. október 16.

More details
Kézműves sörök napja a Lázár Lovasparkban, 2021. október 16.

Kézműves sörök napja a Lázár Lovasparkban, 2021. október 16.

More details
Pécsváradi Leányvásár, 2021. október 15 - 17.

Pécsváradi Leányvásár, 2021. október 15 - 17.

More details