2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Archívum

A BKIK anyagilag is hozzájárulna a válságkezeléshez

438

A javaslat szerint az alap nagyobbik részét a főváros és a budapesti kerületek adnák össze 45-45%-ban az eddig elmaradt támogatások fejében. Az elképzelés szerint a kormányzat pedig a maradék 5 milliárd forinttal, továbbá adóelengedéssel és kedvezményes beruházási hitellel járulhatna hozzá a kezdeményezéshez. 75 millió forinttal, költségvetési főösszeg-arányosan a BKIK is beszállna az alapba. A kamara javaslatcsomagja bértámogatást, kiadáscsökkentést, fogyasztásösztönzést, felújítási támogatást és átképzéseket is tartalmaz.

A javaslatcsomaggal kapcsolatban Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: „A budapesti turisztikai vállalkozásokat az ország más részeiben tapasztaltaknál lényegesen jobban sújtja, sok esetben már végzetesen érinti a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet. A 24. órában vagyunk: ha nem fogunk össze, rövidesen több tízezer munkavállaló elbocsátására és tömeges üzletbezárásokra kerülhet sor.

A BKIK szakértői által ajánlott, konkrét intézkedéseket, összegeket és költségelosztást is tartalmazó válságkezelési alappal már akár rövid-középtávon megállítható lehet a fővárosi turizmus, illetve az azt kiszolgáló gazdasági infrastruktúra teljes összeomlása.”

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Budapesti Válságkezelési Alap felhasználásáta következők szerint javasolja.

1. A legnagyobb forrást az ideiglenesen válságba jutott vállalkozások bértámogatására kell fordítani.

Keret az alapból: 30 milliárd forint

6 hónapon keresztül 50 ezer budapesti turisztikai munkavállalónak havi 100 ezer forint bértámogatást kell nyújtani minimális bürokrácia mellett, ami 30 milliárd forint forrást igényel összesen. Ennek kiegészítésére a kormány tegye lehetővé, hogy további 100 ezer forintot havonta köztehermentesen, bérként kapjanak meg az érintett alkalmazottak, a TB jogviszonyukat pedig az állam fedezze.

2. Kiadáscsökkentési intézkedések

Keret az alapból: az alapból finanszírozott kiadást nem igényel az intézkedés. A bevétel kiesést önkormányzati költségcsökkentő intézkedésekkel javasoljuk egyensúlyba hozni.

a) Átmeneti bérleti díjcsökkentés, indokolt esetben akár elengedés fővárosi tulajdonú ingatlanok esetében.

b) Közterület-használati díjak mérséklése, elengedése.

3. Távolságtartási és higiéniás szabályok betartásának segítése

Keret az alapból: 4 milliárd forint

a) Parkolóhelyek felszabadítása újabb teraszok nyitásához a vendéglátóhelyeknek

b) A vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségéhez, illetve téliesítéséhez szükséges beruházások támogatása.

c) A vendéglátóhelyekre, turisztikai helyekre gépjárművel érkezőknek a parkolási díj elengedése a fogyasztás, látogatás idejére.

d) Ózonos fertőtlenítő készülékek beszerzésének támogatása.

e) Maszk és kézfertőtlenítő ingyenes biztosítása a vállalkozások számára.

4. A fogyasztásnövekedés segítése

Keret az alapból: 10milliárd forint

A budapesti lakosság számára utalványok osztása, amivel ösztönözni lehet az éttermi fogyasztást, taxi igénybevételt és további nehéz helyzetben levő iparágak piacát (pl. 1000 forintos utalvány, amit egy legalább 2500 forintos fogyasztás esetén lehet beváltani). Arra kell törekedni, hogy 1 forint utalvány legalább 1,5 forint további magánfogyasztást generáljon, azaz a végső számla 40%-át fedezzék az utalványok. Ez már kellően motiváló a fogyasztó számára, miközben 10 milliárdos kerettel 25 milliárdos fogyasztás generálható célzottan a nehéz helyzetben levő iparágakban.

5. A budapesti turizmusban dolgozók hiányterületekre átállását segítő pályázat kiírása.

Keret az alapból: 1 milliárd forint

Fontos felmérni, milyen területeken van munkaerőhiány, továbbá kik és hogyan tudnak az üres álláshelyekre átáramlani. Az iparágváltó munkavállalókat egy egyszeri, gyors, minimális adminisztrációval járó támogatással kell segíteni, amit eszközbeszerzésre, átképzésre fordíthatnak (pl. pincérből futárrá átálláshoz robogó beszerzési támogatás). 50 ezer forint per fő támogatással számolva 20 ezer embernek segítség.

6. A válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának a támogatása.

Keret az alapból: 5milliárd forint

Ez az intézkedés elsősorban az építőiparnak és a kapcsolódó iparágaknak jelent megrendelést, ami által magasabb minőségben tudnak újra nyitni jövő nyárra ezek a helyek, amikor remélhetően újra jöhetnek és jönnek majd a fizetőképes magas igényű külföldi turisták. A BKIK kezdeményezi a kormánynál ennek a támogatásnak a megsokszorozása érdekében, hogy az innen elnyert összeg mellé kerüljön kidolgozásra és finanszírozásra egy nagyon alacsony kamatozású, hosszú lejáratú 2 éves törlesztési moratóriummal induló 20% önerővel felvehető beruházási hitel. Így ez az 5 milliárdos keret 25 milliárdos budapesti beruházást generálhat. Ha a kezdeményezés sikeres, akkor javasoljuk a keretösszegek növelését.

7. A vállalkozások naprakész információval való segítése – budapesti gazdasági honlap.

Keret az alapból: BKIK saját szervezeti keretei között vállalja

A fővárosi vállalkozások napi működtetéshez szükséges minden információt jól kereshetően tartalmazó budapesti gazdasági honlap létrehozása és működtetése.Sürgős válságkezelés hiányában a budapesti turisztikai vállalkozások az elmaradó külföldi vendégek miatt jövő nyárig jelentős keresletkieséssel számolhatnak, ami tömeges elbocsátásokhoz, és vállalkozás bezárásokhoz vezethet.

A BKIK idén ősszel több javaslattal is élt a helyzet megoldására, valamint a kormány és a főváros hatékonyabb együttműködését támogatandó objektíven mérhető adatokra épülő kompromisszumos tehermegosztási képletre is közölt ajánlást. Az 50 milliárdos Budapesti Válságkezelési Alap forrásokkal való feltöltése ezeken a korábban már nyilvánosságra hozott számításokon alapulnak.

(Forrás: www.turizmusonline.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

More details
Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

More details
Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details
Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

More details