2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Archívum

Ekkora rombolást okozott a járvány a szállodaiparban!

477

Még március 4-én jelentették be a koronavírus első hazai eseteit, majd a Kormány március 11-én korlátozásokat vezetett be, amely szinte befagyasztotta a nemzetközi turizmust, a szállodák 81%-a bezárt. A Cushman & Wakefield április-májusban egy hónapos felmérést indított a magyar szállodatulajdonosok körében, hogy megtudjuk, milyen hatással van a világjárvány az iparágra.

 

Pedig előzetesen a 2020-ra vonatkozó várakozások ígéretesek voltak, 2019-ben a vendégéjszakák száma 2,6%-kal nőtt egy év alatt. Azonban nyilvánvalóan a pandémia felülírta a kezdeti reményeket. A válaszok alapján szinte tragikus volt a helyzet tavasszal, hiszen az akkori piaci feltételek és a korlátozott kormányzati támogatás mellett a szállodatulajdonosok 38%-a már arra számított, hogy csődbe megy.

Annak ellenére, hogy a válaszadók folyamatos erőfeszítéseket tettek a működési költségek csökkentésére, a szállodák 73%-a úgy ítélte meg, hogy további kormányzati beavatkozás nélkül drasztikusan meg fogják szenvedni az elkövetkezendő 4-5 hónapot (május-október).

A járvány első hulláma alatt a magyarországi szállodáknak az értékesítési és marketing-, valamint az általános működési költségek csökkentése mellett a foglaláslemondásokat is kezelniük kellett. A válaszadók 81%-a kezdeményezte a munkaidő csökkentését, míg más régiós országok inkább a munkaerő-felvétel befagyasztását részesítették előnyben.

Bár a nehéz hónapok után a határok június 21-én újra megnyíltak az Európai Unióban, az első félév kiugró veszteségei miatt várhatóan további 20%-os létszámcsökkentésre kerülhet sor az iparágban. Emellett a magyar Kormány vállalta, hogy adókedvezménnyel támogatja az iparágat olyan kiegészítő források mellett, mint például infrastruktúra-fejlesztés, a válaszadók 90%-a mégis elégedetlen volt az állami támogatás mértékével és módjával.

Mit hoz a jövő?

A felmérés április 24-május 25 közötti időszakában a szállodatulajdonosok 86%-a jelezte, hogy készen áll arra, hogy a megfelelő pillanatban újra megnyissa a szálláshelyeit, 89%-uk  pedig bízott abban, hogy mind a vendégek, mind az alkalmazottak biztonságát biztosítani  tudja. A jelenlegi időszakban, amikor a szállodák újra megnyíltak, a hazai szállodatulajdonosok nem véletlenül a vendégek és az alkalmazottak biztonságát helyezték a működésük középpontjába.

A vendégek és a személyzet egészségének és biztonságának biztosítása mellett a szállodatulajdonosok számára a legnagyobb kihívás, hogy mikor lesz elegendő volumenben kereslet.  Továbbá meghatározó szempontok az iparágban az utazási korlátozások egyértelműségének hiánya, hektikus változásai; valamint a munkaerő-állomány megőrzése érdekében nyújtott álló támogatások hatékonysága, mondta  Borivoj  Vokrinek, a Cushman & Wakefield stratégiai tanácsadó partnere és a vállalat Hospitality Research vezetője az EMEA-régióban.

Bár az európai határok újra megnyíltak, a magyar piac fellendülését a kezdeti időszakban a belföldi turizmustól várhatjuk. Rendkívül fontos lesz megtalálni az egyensúlyt a járvány megállítására irányuló korlátozások és az idegenforgalmi tevékenység újraindítása érdekében tett intézkedések között. Más nemzetközi turisztikai desztinációkkal összehasonlítva a magyar idegenforgalom kilátásái továbbra is pozitívak, hiszen hazánkban nemzetközi mércével is biztonságos és megfizethető szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Az Oxford Economics szerint a budapesti szálláshelyeken töltött éjszakák száma várhatóan 2022 és 2023 között eléri a válság előtti szintet, és a következő években egészséges növekedést mutathat. Továbbá a kormányzati ösztönzőknek is köszönhetően a turisztikai ágazat GDP-részesedése a jelenlegi 10%-ról 16%-ra is emelkedhet 2030-ig, amelyek lehetővé teszik az iparág számára a mérsékelt, de stabil fellendülést, illetve hosszú távon a további növekedést.

Magyarország nagyon vonzó, biztonságos és megfizethető úti célként ismert, ezért jó helyzetben van ahhoz, hogy a válságból erősebbé válva jöjjön ki, ha a különböző érdekelt felek – köztük a szállodatulajdonosok és a kormányzati hatóságok – együttműködnek és kreatív megoldásokat valósítanak meg. Ezt támasztják alá az egészséges piaci fundamentumok, amelyek a szállodaipart jellemezték a járvány előtt, valamint az adócsökkentések, illetve a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozó javaslat is ösztönzők lehetnek –hangsúlyozta David Nath, a Cushman & Wakefield Hospitality CEE vezetője. 


A teljes cikk: www.realista.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Tabán fesztivál, 2024. május 1.

Tabán fesztivál, 2024. május 1.

More details
Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

More details