2024. április 18., csütörtök - Andrea

Archívum

Programok a Savaria Karneválon

1014

lovagitornaA Savaria Történelmi Karnevál négy napja alatt (augusztus 23-26.) a szervezők reményei szerint annyian látogatnak Szombathelyre, mint egy gyengébb téli negyedévben.Több mint 400 program, 35 borászat, 21 sörfőzde, koncertek, színházi előadások várják a 19. alkalommal megrendezett fesztivál vendégeit.

 

Az eseményre a németországi Kaufbeurenből, az erdélyi Vajdahunyadról, az észtországi Nömméből és más külföldi testvértelepülésekről is érkeznek vendégek, küldöttségek. A rendezvény hazai díszvendége Rófusz Ferenc Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező lesz. 
A karneváli hétvégére szállást foglalni szinten már február vége óta lehetetlen feladat, Szombathelyen és a környező településeken valamennyi kisebb szálláshely megtelt és a nagyobb szállodák is folyamatosan töltik szobáikat.

A Savaria Karneválra történt szállásfoglalások jelentősen megdobják vendégéjszakák számát (közel 25.000 vendégéjszaka), így a karneváli hétvége vendégforgalma egy gyengébb téli negyedévével megegyező.
Az elmúlt években zajlott vendég-megkérdezések egyértelműsítették, hogy a látogatók 80 százaléka visszatérő vendég, az utazási motivációjuk első számú célja a Savaria Történelmi Karnevál megtekintése, másodlagos motiváció a város megismerése, felfedezése.

A legtöbb látogató Vas megyéből érkezik, második helyen Budapest és Pest megye áll, ezt követően a környező megyék: Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye sorakoznak fel.

A külföldi érdeklődés egyértelműen növekszik Ausztriából, elsősorban Bécs környékéről, őket a Csehországból érkezett vendégek követik.

Gazdasági szempontból fontos adat az is, hogy a karneváli látogatók helyszíni költése magasabb az évközben megszokottnál, így közel 1,5 milliárdos kereskedelmi forgalom realizálódik az eseményen.

 

Fotó: Savaria Karnevál Facebook

Előadások és múzeumok


Idén is lesz Karneválszínház, ezúttal Alain René Le Sage: Szerelmi üzletek (Turcaret) című komédiája kerül színpadra. Most a Savaria Szimfonikus Zenekar nyitókoncertje adja meg a hétvége felütését, a felvonulásban ismét jelen lesz Szombathely Város Fúvószenekara, az Isis Bigband, az ATARU japándob csoport, az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya zenekar akik idén a Magyar Udvar házigazdáként új szerepkörben is bemutatkoznak. Az Evangélikus templomban ad koncertet a Capella Savaria, és a Gyöngyösi Wekingek is hajóznak a Gayer park melletti patak vizén. A Civil korzón naponta 28-32 civil szervezet lép majd fel.

A Savaria Múzeum tárlatvezetései mellett lesznek programok a Smidt Múzeumban, a Romkertben, a Szent Márton téren a Látogatóközpontban, illetve a Szent Márton temetőben is. Az Iseum előtti piazettán a múzeumi tagintézmények gondozásában apró „Múzsák kertje” létesül. A Szombathelyi Képtár a Textiltriennálé anyagában szervez tárlatvezetéseket, az Iseumban a karnevál előestéjén nyílik a „Mágia, csillagászat a római korban” című időszaki kiállítás.

A múltba a hagyományőrző csoportok bemutatóin keresztül pillanthatunk be, ezeket elsősorban a Történelmi Témaparkban rendezik. Ismét itt vendégeskedik a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület, akik a XV. század polgári életét elevenítik fel.

Igazi kuriózum lesz a pénteki napra tervezett fizikai kísérlet sorozat, ami az ELTE Fizika tanszékének közreműködésével látványos bizonyítékokat ad a világunkat működtető tudományos felfedezésekre. Szintén újdonság a XI. századi magyar nehézlovasságot megjelenítő Nyugati Gyepű Pajzsa egyesület bemutatója.

Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány a MTA Őstörténeti Kutatócsoportjának legújabb kutatási eredményei alapján készültek a karneváli bemutatkozásra.

Koncertek, gyermekprogramok, nyitott műtermek

Elsősorban a 40+-os korosztály kedvét  keresi majd a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, Dés László és vendégei, Tóth Vera,  Bródy János,  Malek Andrea és  Jáger Bandi-zongora-zeneszerző duója, az LGT emlékzenekar, valamint az ex Benkó Dixieland Band tagjait és három neves énekesnőt, (Koós Réka, Fehér Adrienn, Tunyogi Bernadett) felvonultató Glen Miller emlékkoncert és Deák Bill Gyula.

A fiatalabb korosztályra gondoltak a szervezők, amikor meghívták a hazai fesztiválélet aktuális kedvenceit, a Margaret Islandot és a Punnany Massifot. A táncos lábúakat mozgatja meg a Bohemian Betyars, a Firkin, a Szerbiából érkezett KAL, és a Kerekes Band.  Az ifjú tehetségek - a Fuzz Boksz, a Red Rouge, vagy a Gargantua, a Kedves Kovács, az Eticatt - ismét a Sörtéren játszanak k.

Aki komolyabb, bensőségesebb zenei élményekre vágyik, a Művészetek Utcája és a Zsidó udvar programjai között szemezgessen, hiszen a Rózsabors Műhely, Peltzer Géza és Korponay Zsófi, Ujvári Timi, Holdosi Attila, Szabó Tibke - a helyi nagy kedvencek is feltűnnek a nevek között.

A karnevál egyik különlegessége a Művészetek utcája, ahol nyitott műteremben alkotnak a művészek. Idén 32 standon több, mint 50 művész munkájába kukkanthatunk be.

A gyerekeket három napos programkavalkád vár majd a Kalandvárban.

A gasztro-élményekről 2018-ban 35 borászat 174 féle bora, 21 sörfőzde remekei, 6 pálinkaház és 92 vendéglátó egység gondoskodik.

(Rendezvény Világ - Turizmus.com)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details
Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

More details
BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details