Nyomtatás

Fesztivál a szecesszió világnapjára

1674

Saját ex libris pecsétet, füzetborítót, szitanyomott vászontáskát készíthet, aki beleveti magát az Iparművészeti Múzeum június 11-25. közötti Szecessziós Fesztiváljába. A workshopokon kívül még számos más programmal is készülünk, városi sétákkal, műhelylátogatásokkal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel. A fesztivál csúcspontja a zárónapon lesz, ekkor nyílik ugyanis legújabb kiállításunk a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel. A fesztivál összes programja ingyenes, de érdemes rájuk előre regisztrálni.

szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön (1914-ben) és Antoni Gaudí (1926-ban). Ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, amelyhez 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a résztvevő intézmények programjaikkal. Ez a téma az idén – a tizedik, jubileumi évben – a szecesszió tipográfiája, amelyet a nyáron kéthetes fesztivállal ünnepel az Iparművészeti Múzeum.

Több városi sétára is jelentkezhetnek majd az érdeklődők. A Kívül-belül szecesszió – villák, paloták, magánbérházak című sétaprogram a Ráth-villából indulva a Bajza utcában 150 éve született Bálint Zoltánról emlékezik meg, a városi sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti. E különleges alkalmakon a Kőrössy-villát is meg lehet majd tekinteni, rácsodálkozhatunk megannyi szecessziós épületre, a séta végül a Sonnenberg-háznál fejeződik be. Az út során szó lesz az eredeti megrendelőkről, a tervezőkről és a lakókról, ahogy az is kiderül, ma milyen funkciójuk van ezeknek az épületeknek. A sétának két időpontja van: június 11. és június 17.

A városi barangolóknak még egy lehetőséget kínálunk, méghozzá június 24-én: a Szecessziós Zugló: Istvánmező a villanegyed címűt, amely a sokszínű, századfordulós építészetről ad átfogó képet Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti muzeológusának segítségével.
 
Június 18-án műhelylátogatásra indulhatnak az érdeklődők a Kisképző egykori Könyvműves Szakosztályán, ahol a diákok az 1909-ben Jaschik Álmos grafikusművész által alapított tanműhely aranyozó és nyomóformáival dolgozhattak. Lehetőség lesz a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény tipográfiai témájú mintalapjait és grafikáit is megnézni. A műhelylátogatást Katona Júlia művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa és Rétfalvi Orsolya könyvrestaurátor vezeti.

Szakmai napot rendez június 16-án a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettörténet Tanszékével közösen az Iparművészeti, amelynek záróeseménye A historizáló és szecessziós összművészeti terek rekonstrukciójának és fenntartásának gyakorlati kérdései című kerekasztal-beszélgetés a Károlyi-Csekonics-palotában.
Június 25. a fesztivál utolsó napja, amely belecsúszik a Múzeumok éjszakájába is. Már délelőtt kezdődnek a programok: érdemes ellátogatni a szitanyomó workshopra a Printa Design Shopba, ahol a technikával ismerkedhetnek meg a látogatók. Nemcsak infókat kaphatnak a szitázásról, hanem rögtön ki is próbálhatják egy vászontáskán, amelyhez Josef Hoffmann építész által inspirált mintákat használhatnak.
 
Ezen a napon nyílik a múzeum legújabb kiállítása a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa című, amelyen Németh Luca táncművész előadásában gyönyörködhet a közönség a villa kertjében, és Horányi Éva kurátori tárlatvezetésére is bejutnak a szerencsések.
De mik lesznek még a Ráth-villában? Szecessziós workshop rögtön az első nap, június 11-én, ahol saját ex libris pecsétet, névjegykártyát és monogramos hűtőmágneseket készíthetnek a látogatók, valamint olyan érdekességeket is megtudhatnak Borsai Dórától, Joó Juliannától, Niklai Gyöngyvértől és Péterfy Melindától: milyen lehetett egy képeslap a századfordulón, valamint mi a különbség névjegykártya és vizitkártya között.
 
Somogyi Márk könyvrestaurátorral a könyvkészítés alapfogásaival és nyomdatechnikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg azok, akik szeretnének június 18-án füzetet készíteni szecessziós borítóval.
Többféle tárlatvezetést is kínálunk a fesztivál alatt a múzeum munkatársával. Ráth György és felesége villáját többféle szempont alapján járhatják körbe a látogatók. Hol a bútorok és bútoregyüttesek, hol a kerámia- és üvegtárgyak, hol pedig a szecessziós csillárok és lámpák kerülnek előtérbe.
 
Aki előadást nézne és hallgatna a szecesszió tipográfiája témában, jó hírünk: lesz abból is bőven. A Szecessziós BETŰ/S KÉP a mindennapokban címűn június 11-én képeslapok, könyvek, folyóiratok, ex librisek, meghívók és menükártyák csodás grafikáit tekinthetik meg Horváth Hilda művészettörténész, az Iparművészeti muzeológusának tolmácsolásában. Katona Júlia művészettörténész a szecesszió művészetének vonalkezeléséről mesél majd a díszítőművészet, a tipográfia és a tárgyalkotás szempontjából ugyancsak 11-én.

A vonal esztétikája című programon a hazai szecessziós építészet tipográfiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők június 14-én Baldavári Eszter muzeológus, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kurátorának tolmácsolásában. Nemcsak a magyar épületekről lesz előadás, hanem egy héttel később a spanyolokról is a Modernismo Barcelonában – Gaudí nélkül címűben, ahol Puha Títusz, a Szecessziós Magazin munkatársa beszél a katalán főváros kevésbé ismert építészetéről.
Még nincs vége a programsorozatnak: hiszen június 23-án várja az érdeklődőket egy kerekasztal-beszélgetés, ahol a szecessziós kulturális örökség digitalizálásának hazai eredményeit és fejlődését vitatják meg a szereplők, és többek között az Iparművészeti Múzeum katalizáló szerepéről is szó lesz benne. A beszélgetést Katona Júlia moderálja, partnerei: Bálint Imre, a Szecessziós Magazin szerkesztője, Brunner Attila művészettörténész, a Budapest Főváros Levéltárának levéltárosa, valamint Sztankovics Sarolta művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum digitális nyilvántartási szakreferense.

A szecessziós tárgyi és építészeti örökség bemutatása az Interreg Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével című program keretében készült, amely a szecesszióval kapcsolatos tudásgyarapításon túl arra ösztönöz, hogy tiszteljük, méltányoljuk, óvjuk és gondját viseljük a szecessziós örökségnek a Duna menti régió országaiban is. További infó: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2 

A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul meg. A magyar partner részvétele a projektben a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

I Forrás: Iparművészeti Múzeum

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek