Nyomtatás

Lovas barangolás Magyarország első Eurohorse útvonalán

904

A jövő esztendőtől bejárható lesz Magyarország első Eurohorse útvonala, amelyen 1800 kilométer hosszan ügethetnek, vágtázhatnak majd a lovasok.

„Ez egy természetes életmód, amelyet lóval lehet gyakorolni” – fogalmazta meg a túra során a világon egyedülálló lovasturisztikai hálózat lényegét Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség (MLTKSZ) elnöke. A projekt az Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régiók területén valósul meg, és fő célja az egységes, fenntartható, aktív lovasturisztikai hálózat létrehozása, kevésbé szakmai megfogalmazással, hogy Magyarország lóháton is bejárható legyen, megvalósuljon az Eurohorse útvonal.

A lovasturisztikai-puzzle, amelyhez első körben 1800 kilométeren már több mint 150 lovas és más turisztikai szolgáltató kíván kapcsolódni, naponta új elemekkel gazdagodik.

Ebbe kóstolhattunk bele az október 26-29. között szervezett kalandozáson, amelyre a Papos melletti Fülöp-Tanya Lovasklubnál gyülekeztünk, és amelyen Pálffy Andrea projektvezető és Kiss Petra Dóra study tour vezető „anyáskodott” fölöttünk, válaszolt a média kérdéseire.

Az elsősorban lovas vendégeknek épült panzióban természetesen és jellegzetes szatmári vendéglátással bárkit szívesen fogadnak. Bejártuk a tanyát, majd egy sajtkavalkádos uzsonnát követően a csapat egy része lóra pattant, a lovaglótudományt csupán távolról tisztelők pedig a két fogatra ültek fel, hogy mindannyian belemerüljünk a túraútvonal páratlan élményeibe. Lépésben, ügetve vagy vágtázva csodálhattuk meg szikrázó napsütésben az őszi erdő varázslatos színeit, hangulatát, illatát, miközben megtudtam, hogy a tereplovaglás vagy „kocsikázás” mekkora fegyelmet és figyelmet igényel, mert a legfontosabb a ló és lovasa épsége, egészsége.

Elég egyetlen pillanat figyelmetlenség, lazaság, az írott és íratlan szabályok felrúgása, és máris ott a baj.

Tapasztalt, a szakmájukat alaposan ismerő túravezetőink az út során számtalan történetet, esetet meséltek a lovaskirándulások kulisszatitkairól, miközben érezhetően izgultak, hogy Olcsvaapátinál a lovak gond nélkül fellépjenek a tiszai kompra, átérjünk a túloldalra.

lovasbar2

És elérjünk az első pihenőhelyünkre, az olcsvaapáti Nimród turistaszállóhoz, ahol az első feladatuk a lovak lenyergelése, kifogása volt. A szerencsés megérkezés örömét egy pálinka-prezentáció oldotta, s mivel a lovastúrázások kiemelt programja a helyi gasztronómiai különlegességek kóstolása, mi sem maradhattunk ki ebből: nedűízlelést követően csimbókos leves – kötött-tészta levesnek is hívják –, kétféle töltött káposzta, szilvalekváros lángos terült az asztalokra.

Az első nap utolsó állomása Tivadar község és a Kuruc Vendégház volt, ahol a szintén helyi finomságokból összeállított vacsorán és kötetlen beszélgetésen, a következtetések levonásán részt vett Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője és Danó Sándor polgármester.

Másnap reggel a Danó-porta vendégei voltunk, ahol többek között tejfölös lecsót, lecsós rántottát, és az elmaradhatatlan fokhagymás, tejfölös, sajtos lángost kóstolhattuk.

A lovasok persze nem hagyhattak ki egy rövid lépegetést a Tiszában.

Majd Jánd felé vettük az irányt, a bő kétórás, vágtákkal fűszerezett túra jobbára a Tisza-gát árnyékában folyt, és szerencsére a zavartalan napsütés, a békés őszi táj ismét mellénk szegődött, amíg elértünk a jándi lovas megállóponthoz. A következő állomás – már lovak nélkül – a Vámosatyán lévő hangulatos, hagyományőrző tanya volt, ahol kemencés csülök és almás pite fogadott bennünket, majd délután Vásárosnaményban Kiss B. Zoltán helyi vállalkozó és sportvadász mutatta be a vadászati kiállítást.

lovasbar3

Csütörtökön, a kirándulás zárónapján a Guti erdőben lovas-csatangoltunk, bejártuk Tasi Sándor tanyáját, a Gencsi kúriát, láthattuk a felépülő lovastúra megállóhelyeket.

Amint azt vendéglátóink, kísérőink elmondták, az útvonal teljes hossza úgynevezett digitális lovastúra-térkép formájában, GPS-koordináták segítségével elérhető, így vezetővel, vagy önállóan is végiglovagolható.

Az észak-magyarországi és észak-alföldi lovas útvonalhálózat a projektnek csupán modell-programja, mert jövőre Pest megyével, majd a többi régióval folytatódik.

A túravezetők, a vendégeket fogadó megállópontok, szálláshelyek célja közös: lovas és lovak méltó kiszolgálása, helyi magyar gasztroélmények nyújtása. Ám az élmény nem csupán a gyakorlott lovasok szűkebb köréhez szól, hisz számos szakasz lovasfogattal is bejárható. És minden korosztály megtalálja itt a kedvére való időtöltést.

| Forrás: turizmus.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek