Nyomtatás

Szállodaszövetség: Belföldről nem pótolhatók, akik elhagyták a szektort

687

Általános, a szállás után is elszámolható szervizdíjra, külföldi munkaerő utánpótlásra és a SZÉP kártya kedvezményes adózásának meghosszabbítására is szükség lenne a szektor nehézségeinek enyhítéséhez a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint.

Bár a fővárosi szállodaipar elkezdett életjeleket mutatni, megindult a külföldi beutazóforgalom, a szektor korántsincs túl a Covid okozta károkon Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint.

Mint a zaol.hu-nak elmondta, jelentős veszteségek halmozódtak fel, nagyon sok munkavállaló elhagyta az ágazatot, ráadásul képzési oldalról sem nő a beérkező dolgozók száma. Akik elmentek, új jövőt találtak például a logisztikában, a szolgáltatási szektorban vagy az építőiparban.

A szállodaszövetség szerint szükség van úgynevezett munkavállalói vízumra, hogy külföldi dolgozók érkezzenek az ágazatba, mert ez szükséges ahhoz, hogy túléljék a munkaerőhiányt, egyelőre ugyanis belföldről nem pótolhatók azok, akik elhagyták a szektort.

Az MSZÉSZ első embere szerint rövid távú megoldások nincsenek, most elsősorban a meglévő dolgozói állomány megtartása a cél, amihez lényegesen magasabb béreket kellene kitermelni. Mindezt úgy, hogy időközben elszabadultak az energiaárak.

Romlik a jövedelmezőség, ami majd jövőbeni problémák kiindulópontja lesz, ezért a szállodaszövetségnek több javaslata is van. Bár az ágazat kezét sok országban nem engedték el, nálunk május végével megszűnt a bértámogatás. Megmaradt viszont az a lehetőség, hogy az árbevétel-arányos 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást év végéig nem kell megfizetni, illetve megmaradt a SZÉP-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege.

Mi azt kérjük, hogy mindkettőt hosszabbítsák meg egy évvel - mondta Baldauf Csaba. Az MSZÉSZ az általános szervizdíjról is tárgyal a kormányzati szereplőkkel, azt javasolják, legyen általános a szervizdíj, ami a szállás után is elszámolható lenne, így jelentősen javíthatná a munkavállalók nettó jövedelmét, miközben a munkaadókat kevésbé terhelné, mivel 15 százalékos adóteherrel kifizethető.

I  Forrás: hrportal.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek