Nyomtatás

Átalakul a Görög falu, konferenciaközpont épül Balatonfüreden

275

Közpark lesz a Görög falu helyén, konferenciaközpont és kerékpáros pont épül, és tovább növeli a bejárható parti területét a népszerű üdülőváros.Megtörtént Balatonfüred helyi szabályozási tervének módosítása, így nincs akadálya annak, hogy az építészetileg vállalhatatlan nyári vigalmi negyed helyén egy közpark épüljön.

Azzal a feltétellel, hogy a jelenlegi 30 helyett csak 10 százalékos legyen az érintett terület beépítettsége. A Görög falu 80-nál is több ingatlantulajdonost érintő társasházában 41 százalékos az önkormányzati tulajdonrész, így a jogszabályi lehetőség is megvan a „nyári bulihely" funkciójának újragondolására.

Az viszont már tény, hogy a BalatonBike 365-program keretében a Füred önkormányzata és a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) tizenöt évre szóló megállapodást írt alá egy olyan kerékpáros központ működtetésére, amelytől kitáblázott út vezet majd a Balatoni Bringakörtől a Balaton-felvidék felé. A hamarosan megkezdődő építési munkák a tervek szerint 2022 tavaszára fejeződnek be.

Mint megtudtuk, a 120 négyzetméter területű bringaponton klasszikus és elektromos kerékpárok kölcsönzésére is lehetőség lesz, és még egy bringás kávézó is várja a Balaton-felvidékre tartó kerekezőket vagy a bringakörön haladókat. A hozzávetőlegesen 120 millió forintos füredi beruházásról és a további tervekről Princzinger Péter, az MKSZ elnöke érdeklődésünkre elmondta: az Európai Unió által biztosított forrásból a füredin kívül egyelőre csak a keszthelyi és a balatonföldvári kerékpáros pontmegépítésére nyílik lehetőség, de amint újabb forráshoz jut a szövetség, akkor még további három tóparti településen folytatódhat az önkormányzatokkal közös BalatonBike 365-program.

A konferenciaturizmus fellendülésében bizakodó füredi önkormányzat a város Huray utcai piacának helyén konferencia- és rendezvényközpontot építtet hatmilliárd forintos beruházással. Az épületegyüttesben egy 650 férőhelyes előadótermet, egy kisebb dísztermet alakítanak ki, alatta egy 290 helyes parkoló épül.  Mindezek mellett az eredeti tervekben egy 50 szobás szálloda építése is helyet kapott –  tudtuk meg Böröcz Istvántól, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnökétől.

Az ikonikus Tagore sétányt egy újabb, 500 méteres promenád köti majd össze a Füred Kemping és Üdülőfaluval, hogy ezzel is növekedjék a víz felé bejárható terület. A sétányon úgynevezett hajópadok szolgálnak pihenőhelynek, és különös érdekessége lesz a korzó mentén elhelyezett installációknak, hogy azok más vitorlássporti kuriózumok mellett a többszörös Kékszalag-győztes, legendás Nemere II hajó egyes részeit élethű formában elevenítik fel – tette hozzá az egyesületi elnök.

I Forrás: turizmus.com

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek