Nyomtatás

Régi-új szerepben a Millenáris

800

A Széllkapu Park átadása új lehetőségeket nyit az immáron mintegy 6 hektáros területen fekvő, s jövőre a 20. születésnapját ünneplő Millenáris előtt. A sokszínű létesítményben rejlő lehetőségekről és kihívásaikról Dankó Virág ügyvezető igazgató beszélt.

2019 decemberében lett a Millenáris ügyvezetője. Hogyan változtatta meg az elképzeléseit a pandémia, és mi volt a stratégiájuk a válságban?

Tavasszal szinte az összes betervezett rendezvényünk elmaradt, ami gazdasági értelemben nagy csapás volt, másrészt viszont áldást jelentett: stratégiánkat nem a napi munka mellett, hanem csendes nyugalomban tudtuk kialakítani. Jutott idő a kollégák megismerésére, a helyszínben rejlő lehetőségek alapos felmérésére. Előre menekültünk: a tavasz folyamán olyan komplex és részleteiben kidolgozott koncepciót tettünk le az asztalra, melyet a kormány elsőre elfogadott.

A nyár remek lehetőséget adott a kísérletezésre, az elképzelésünknek megfelelő programok kialakítására. A MÁV Szimfonikusokkal közösen valósítottuk meg a kötetlen hangulatú, „Music ül a fűben” elnevezésű előadásokat, nagy érdeklődés mellett.

A szabadtéri zenei eseményeket a későbbiekben is szeretnénk megtartani, emellett szabadtéri kiállításokat és egyéb kulturális eseményeket tervezünk. A parkban az egykori Ganz-gyár történetét bemutató tematikus sétákat indítunk, a botanikus kerttel felérő Széllkapu növénykülönlegességeiről külön adatbázist hoztunk létre. Épületeinkben dinamikus eseményeket (szakmai fórumokat, vitaesteket, kisebb kulturális rendezvényeket) is szeretnénk életre hívni. Kommunikációs csatornákat építünk ki, hogy a környéken élők elképzeléseit, elvárásait megismerjük.

Nem tagadom, folyamatosan újratervezünk, de a csapat nem riad meg az akadályoktól. Folytatjuk az évekkel korábban megkezdett felújítási munkálatokat is, hiszen épületeink folyamatos törődést igényelnek. A cél, hogy 2022-re minden szükséges beavatkozást elvégezzünk. Az új egységek megnyitása révén a következő 1,5 évben végre a sokszínű gasztronómiai kínálat is kialakulhat.

Hogyan befolyásolta a Millenáris átalakulását a Széllkapu augusztus végi átadása?

Egyértelműen bővítette a mozgásterünket és segít a fő cél, a gyökereinkhez való visszatérés megvalósításában. Mivel a környéken élek, jól emlékszem rá, hogy a Millenáris 20 évvel ezelőtti megnyitása óriási élmény volt: az évtizedekig elzárt, komor és pusztuló épülettömb egyszer csak kitárta a kapuit, meghatározó kulturális térré és vonzó közösségi térré vált. Ehhez a tartalomhoz szeretnénk visszanyúlni.

A célunk, hogy a jövőben ne csak egy-egy esemény vonzza a látogatókat, hanem élettel és vonzó eseményekkel teljen meg a park, melyek kedvéért az év bármely napján érdemes ide eljönni. Meggyőződésem, hogy a hétköznapi programok és a nagyobb, időszakos események jól megférnek egymás mellett, éppúgy, mint a 2,5 hektáros zöld terület lehetőségei az épületek által kínált kulturális és közösségi tartalmakkal.

Szakmai koncepciójának fontos eleme az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című tárlat újabb formájának életre hívása. Miért fontos ez az Ön számára?

Szívesen tisztelgek az eredeti kiállítás létrehozói előtt egy hasonló léptékű és tartalmú, az elmúlt 20 év eredményeit is összegző tárlattal. Meggyőződésem, hogy a magyar tudomány, ipar, technika, művészet és kultúra kiemelkedő személyiségeit és találmányait, s azok globális fejlődésre vonatkozó hatásait bemutató kiállításnak megvan a létjogosultsága. Az új attrakció 2021 végétől gazdagítja a Millenáris kínálatát.

A működésben korábban nagy szerepet játszó céges események most háttérbe szorulnak?

Egyensúlyra törekszünk, hiszen az üzleti rendezvényeknek a költségvetésünkben fontos szerepe van, de fontosnak tartjuk, hogy legyenek saját eseményeink is. A cégek nagy része egyébként optimista, őszi rendezvényeiket néhányan tavaszra tolták, de szeptember közepétől október végéig tele van a naptárunk.

(Forrás: turizmus.com)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek