Nyomtatás

Megújult Budapest Trévi-kútja

734

Újra csobog a Mátyás-kút a budai Várban. Strobl Alajos lenyűgöző alkotása, a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás-kútja vadászjelentet ábrázol, amelyben Mátyást megpillantotta Szép Ilonka és menthetetlenül beleszeretett. Az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most.

A bronzszobrok csak kisebb javításokat igányeltek, például pótolták a vadászkutyák világháború óta hiányzó pórázát és a Mátyás kezében lévő számszeríj hiányzó húrját is. Ezenkívül lezárták azokat az – öntési hibákból eredő – részeket is a szobrokon, amelyeken keresztül a nedvesség beszivároghat az alkotások belsejébe.  A szobrok kaptak egy patinamegőrző tisztítást és restaurálást is, amely óvja az idők során kialakult zöld védőréteget. A második világháború után készült vasbeton kúttál helyett újat építettek,és kicserélték a vízgépészetet is.

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek