Nyomtatás

Pozitívan tekintenek a kiállítók az Ipar Napjai és az Automotive Hungary együttes megrendezésére

415

A koronavírus-járvány miatt idén ősszel egyszerre rendezik meg az Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállítást a Hungexpo területén, októberben.

A rendkívüli helyzetről Vörös Csaba kiállításigazgatót kérdeztük, akitől megtudtuk, hogy a látogatók már nagyon várják az eseményt, és bár voltak olyan kiállítók, akik lemondták a részvételt, új megjelenőkre is lehet számítani.

Milyen programokat terveznek az őszi rendezvényre? Mennyiben lesz más a rendezvény, mint az előző években megszokott?

Az Ipar Napjai kiállítást májusról eltoltuk októberre, az Automotive Hungary időpontja nem változott, tehát az Ipar Napjai programjait kellett áttennünk az új időpontra. Amit lehetett, azt átütemeztük októberre, ilyen például az ITM Ipar 4.0-val foglalkozó szakmai konferenciája, a SZTAKI programja a mesterséges intelligenciával kapcsolatban vagy éppen a Pest Megyei Mérnöki Kamara továbbképzése. A jól bevált és jól ismert Techtogethert is megtartjuk a rendezvény két napján, október 20-án és 21-én. A kiállítóink számos programmal készülnek Ipar 4.0, IoT, robotika és automatizálás témákban. Vannak olyan programok, amiket nem tudunk megrendezni, mert májusban lettek volna aktuálisak, ilyen például a Linde targoncaverseny.

Mekkora hangsúlyt kap az Ipar 4.0 és az 5G?

A telekommunikációs szektor idén nagyobb hangsúlyt kap a kiállításon. Sok telekommunikációs cég lesz jelen, a kisebbektől a nagyobbakig. A cég szakemberei egy magyarországi 5G demonstrációval és ipari 5G bemutatóval készülnek. A hétköznapi felhasználástól kezdve az ipari felhasználásig számos újdonságot igyekeznek bemutatni és a hálózat gyorsaságát szeretnék majd modellezni. Úgy gondolom, hogy ez a téma minden szakember számára izgalmas lehet, hiszen egyre inkább előtérbe kerül.

Ezek a technológiák nagyon gyorsan fejlődnek, májushoz képest is több változás történt, ezt is figyelembe veszik a kiállítók?

Nyilvánvalóan ahogy fejlődik a technika és a technológia, a kiállítóink úgy alkalmazkodnak ezekhez a változásokhoz. Így, hogy félévet csúszik a kiállítás, a kiállítóink biztosan igyekeznek majd bemutatni az azóta történt változásokat is.

Kiknek szól a rendezvény? Hogyan segíti a két kiállítást az egy időpontban történő lebonyolítás?

A rendezvény egyszerre szól az iparban dolgozó szakembereknek és az autóipar meghatározó szereplőinek; mérnököknek, fejlesztőknek, gyártóknak, kereskedőknek. A kényszerű helyzetből előnyt kovácsoltunk, és a megszokott színvonalon és minőségben tudjuk biztosítani kiállítóink és látogatóink számára a kiállítási részvételt. A két látogatói körben nagy az átfedés, így azt a döntést, hogy az Automotive Hungary az Ipar Napjai kiállítással együtt kerüljön megrendezésre a kiállítóink és a látogatóink egyaránt örömmel fogadták.

Hogyan fogadták a résztvevő vállalatok a halasztást?

Megértéssel és mint említettem, pozitív várakozással az együttes rendezés miatt. A tavaszi járványügyi korlátozások mindannyiunkat nehéz helyzetbe hoztak, de elsődleges volt partnereink, munkatársaink biztonsága. Úgy látjuk, hogy a vállalatok, szakemberek várják az üzleti élet újraindulását, a szakkiállítások megrendezését.

Februárban azt nyilatkozta az autopro.hu-nak, hogy 350 kiállítóra számítanak. A halasztás és a két rendezvény együttes megtartásának tükrében most mennyi kiállítóval számolnak?

Pontos számot nem mondanék még, jelenleg is zajlik a jelentkezési időszak. Nagy az érdeklődés, bár kétségkívül lesz lemorzsolódás, ezt látjuk. Magyarországon sok a külföldi székhellyel rendelkező vállalat, ahol központilag határozzák meg a vállalat anyagi működésének kereteit.

Úgy látjuk, hogy a helyi, regionális eseményeknek sokkal nagyobb lesz a szerepe a közeljövőben, mint a nemzetközi óriásrendezvényeknek. Az ilyen kiállítások felértékelődnek majd, ez már nálunk is érződik, főleg a környező országokból tűntek fel olyan érdeklődők az utóbbi időben, akik eddig egyáltalán nem voltak jelen a magyar kiállítási piacon.

Szintén a korábbi interjúban volt szó arról, hogy az Ipar Napjai rendezvényen a kiállítók nagyjából 30 százaléka érkezhet külföldről. Ezt az arányt mennyiben befolyásolja a járvány, illetve a két kiállítás együttes megtartása?

Az Utazás kiállítás után az Ipar Napjain a legmagasabb a külföldi kiállítók száma, eddig 30 százalék körül volt ez az arány. Érthető módon számos lemondást kaptunk, főleg a koronavírus-járvány által leginkább sújtott térségekből, például Olaszországból, ugyanakkor vannak új megkeresését külföldről, még Fehéroroszországból is. A külföldi látogatók, kiállítók számában nem számítok drasztikus csökkenésre, legfeljebb némi visszaesésre.

Az Automotive Hungary kiállítás egy éppen válsághelyzetbe kerülő iparág szereplőit hívja kiállításra. Miért lehet fontos a részvétel a vállalatok számára ilyen helyzetben?

Pontosan a válság miatt. Azok a cégek, akik továbbra is meg tudják mutatni magukat és be tudják mutatni az innovációikat, naprakész szolgáltatásaikat, termékeiket, azok helyzeti előnybe tudnak kerülni azokkal a vállalatokkal szemben, akik a nem megjelenés mellett döntenek. A járványügyi helyzet számos cégnél felpörgette az innovációt, fejlesztést. Aki most meg tudja mutatni és kézzelfoghatóvá tenni új technológiai megoldásait, helyzeti előnybe kerül. Válság idején a legnagyobb előny az innováció és a fejlesztés, és aki prezentálni képes a gyors változtatásait, és kézzelfoghatóvá tudja tenni a technológiai változásokat, az helyzeti előnybe kerül.

Nagyon fontos az is, hogy a Hungexpo kutatást végzett a kiállítói és a látogatói körében a rendezvényeken való részvétel-hajlandósággal kapcsolatban is. Az eredmények azt mutatják, hogy a látogatóink már nagyon várják a kiállításokat, a megkérdezettek 84 százaléka mondta, hogy el fog jönni, nem jellemző a járvány miatti félelem.

Úgy gondolom, hogy ez az a terület (a gépipar, műanyagipar és ezek számos területei), amelyen az eszközöket be kell mutatni, a partnerekkel személyesen is találkozni kell. A kipróbálhatóságot és a bizalmat csak személyes találkozással lehet megvalósítani.

Milyen egészségügyi biztonsági előírásokra számíthatnak a kiállítók és a látogatók?

A pavilonokat minden nap fertőtlenítjük, gyakoribb takarítással és kézfertőtlenítőkkel is készülünk, ez természetes, illetve teljesen érintésmentessé tesszük a látogatói utat, például okostelefonon is bemutatható e-jegyet és a pénztárakban, parkolókban, vendéglátóipari egységekben készpénzmentes fizetést alkalmazunk. A standok elhelyezésénél nagyobb távolságokat tartunk, átalakítjuk a kiállítások működési szabályzatait, fizikai megjelenését, kiszolgáló egységeit, hogy kiállítóink és látogatóink számára minél teljesebb egészségügyi biztonságot tudjunk nyújtani. Egy jól szervezett, kontrollált üzleti, szakmai rendezvény, nem olyan, mint egy koncert, vagy fesztivál. A higiéniai előírások pontos betartásával biztonságos környezetet nyújtunk az üzletkötéshez, tájékozódáshoz.

(Forrás: autopro.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek