Nyomtatás

Ganczer Gábor: Egy kiállítás nem tömegrendezvény, hanem a gazdaság motorja

505

Hogyan látják a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátorai a koronaválság utáni újraindulást? Interjúsorozatunkban ezúttal Ganczer Gáborral, a MaReSz elnökével, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk a rendezvénypiac helyzetéről, kilátásairól.

A rendezvények kényszerű elmaradása miatt a szervezők, vagy a szolgáltatók kerültek nagyobb bajba? A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) tagjainak lehetett-e bármilyen bevétele az elmúlt három hónapban?

Egy szerteágazó szakma legkülönbözőbb tevékenységeket végző vállalkozásai kerültek nagyon nagy bajba, egyik napról a másikra: a rendezvények helyszíngazdáin és a tényleges szervezést végző cégeken felül tervező és építő vállalkozások, digitális, audiovizuális és cateringbeszállítók, biztonsági és hostess-szolgáltatók s még hosszan folytathatnám a sort. Ráadásul, a kiállítások és konferenciák egyik főszezonja a tavasz, ami, úgy ahogy van, elszállt.

Ritka az olyan, pozitív példa, mint amikor egy kiállításokat kivitelező cég át tudott állni belsőépítész megbízásokra, vagy egy cateringvállalkozás beszállt az étel házhoz szállításba. De a legtöbb cég, így a Hungexpo is, teljesen leállt.

Több utazási iroda végleg bezárt, nagy szállodavállalatok pedig csoportos létszámleépítésre kényszerültek. Volt-e hasonló fejlemény a rendezvényszervezői ágazatban?

Sajnos igen, főleg a kisebb, kevesebb tartalékkal rendelkező vállalkozások kényszerültek létszámleépítésre. Kevés olyan tőkeerős vállalkozás van, ahol az év végéig tudják biztosítani valamennyi munkavállaló munkahelyét, akár csökkentett munkabérrel.

A gazdaság különböző területeinek képviselői közül néhányan olyan kijelentéseket is tettek, hogy a válság váratlan, pozitív hatásaként alkalmuk volt átgondolni a stratégiájukat, döntéseket hozni profiltisztításról, újrafogalmazni célkitűzéseiket. A MaReSz égisze alatt tömörülők ilyesmit nem tudnak felmutatni?

Olyan nagy a baj, hogy legfeljebb azon lehetett gondolkodni, mihez kezdjenek, ha elhúzódik a válság, vagy ősszel jön egy második, hasonló járványhullám. A Hungexpónál például több munkacsoport dolgozik azon, hogy a megváltozott helyzetre hogyan lehet reagálni, milyen fejlesztési, vagy profilbővítési lehetőségek vannak.

Egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy néhány, tavasszal elmaradt kiállítást át tudtak ütemezni őszre. Ezek szerint, jó esetben pótolni lehet majd a kiesések egy részét?

Minden, tavasszal elmaradt kiállítást át tudtunk ütemezni őszre, például a Construmát, vagy az Auto Motor Tuning Show-t, de ez csak vészmentés, hiszen a tavaszi napok már elszálltak, az átütemezett kiállítások pedig olyan időszakokra kerültek, amelyeket így már nem is tudunk értékesíteni. Azok a tavaszi hónapok, amelyek alatt üresen állt a rendezvényközpont, mindenképpen veszteséget jelentenek, nekünk is és a beszállítóinknak is.

A teljes cikk: Ganczer Gábor: Egy kiállítás nem tömegrendezvény, hanem a gazdaság motorja

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek