2024. március 29., péntek - Auguszta

Hírek

Ausztriában május elsején minden bolt kinyithat

489

Bár a világban tovább terjedt a koronavírus – a fertőzöttek száma megközelítette a 2,5 milliót, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 170 ezret –, Európa egyes részein lassult a megbetegedések üteme.

Dánia egyelőre nem lazít tovább

A dán kormány már napokkal korábban utalt arra, hogy lazítanának a koronavírus miatt életbe korlátozásokon, - a korábbi híradásokkal ellentétben - a dán kormány most bejelentette, hogy

szeptember 1-jéig nem engedélyezi az 500 főnél nagyobb gyűléseket. A több mint 10 ember összejöveteleinek tilalma legalább május 10-ig érvényben marad.

A skandináv ország kormányzata egyébként Európában elsőként döntött úgy, hogy fokozatos feloldják az új típusú koronavírus okozta világjárvány miatt március 12-én elrendelt közoktatási korlátozást. Egy hónap kényszerű zárva tartás után, április 14-én részlegesen újraindult a tanítás Dániában, jelentette korábban az AFP hírügynökség.

Dániában viszonylag korán szigorú intézkedésekkel reagáltak a járványra, március 14-én lezárták az ország határait. Bezáratták többek között az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat. Megtiltották, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken, és a bárok, éttermek, éjszakai klubok, bevásárlóközpontok, fodrászok és masszázsszalonok továbbra is zárva maradnak, valamint a tíznél több ember gyülekezése is tilos marad.

suliSzülők és gyerekeik várakoznak sorban állva a Sttengaard iskola előtt 2020. április 15-én Koppenhágában. Egy hónap után részlegesen újraindult a tanítás Dániában.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint Dániában 7711 fertőzöttje és 364 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Elmarad az Oktoberfest

Bár Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerint sikeresek az új típusú koronavírus terjedésének lassítására bevezetett intézkedések, így a járvány ismét ellenőrizhetővé vált Németországban, keddre 1785-tel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, így jelenleg 143 457 beteget tartanak számon az országban. A Reuters beszámolója szerint a halálos áldozatok szám is emelkedett: összesen 4598-an haltak meg koronavírus miatt.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban ráadásul nem rendezik meg a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke.

Viszont egyre több német tartományban teszik kötelezővé a köztéri maszkviselést, kedden Baden-Württemberg, Hamburg és Schleswig-Holstein állt be ebbe a sorba. Ugyancsak kedden a Robert Koch (RKI) országos járványügyi intézet figyelmeztetett, hogy bármikor ismét elindulhat egy újabb fertőzéshullám, amely nagyobb és pusztítóbb lehet, mint az első.

Eközben az AFP Twitter-oldalán azt írja, hogy a koronavírus-válság ellenére a német befektetői kedv váratlanul visszaállt, egy fontos felmérés szerint ugyanis a válaszadók már látják „az alagút végén a fényt.”

Még mindig súlyos a helyzet a belga idősotthonokban

Ugyan hétfőről keddre ismét ezer alatti (973) új koronavírusos megbetegedésről számoltak be a belga hatóságok, ami némiképp lassuló tendenciát jelezhet az összes fertőzés száma ezzel átlépte a 40 ezret. Az új fertőzések több mint kétharmadát, 650-et jelentettek idősek otthonából. A napi halálozások között is magas az idősotthonokban történt esetek aránya, a 170 új áldozat közül 80-an ilyen intézményben vesztették életüket. A több mint 40 ezer fertőzött mellett eddig 5998 áldozatról és 9002 gyógyult esetről tudni Belgiumban.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) kedden közzétett adatai szerint jelentősen csökkent az új igazolt fertőzöttek száma. Amíg az elmúlt két napban 1089, majd 1066 embernél lett pozitív a teszt eredménye, addig a friss bejelentés szerint 750 új esetet regisztráltak, ezzel 33 405-re emelkedett a bizonyított fertőzöttek száma, írja az MTI.

mobilMobil koronavírus-tesztponton a hollandiai Middelharnisban 2020. április 21-én

Luxemburgban ugyancsak a járvány lassulásáról adtak hírt kedden. A hétvégén 93 esetben jelentettek pozitív vírustesztet, keddre mindössze 8 új fertőzést regisztráltak. Az összesítés szerint jelenleg 3558 fertőzöttet tartanak nyilván, az áldozatok száma pedig 75.

Váltakozó mutatók a spanyoloknál

Spanyolországban 430-an veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ami enyhe emelkedést jelent az elmúlt napokhoz képest - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium kedden. Közölték azt is, hogy idén elhalasztják a hagyományos pamplonai bikafuttatást, amely külföldi turisták százezreit vonzza a navarrai városba.

Az elmúlt napokban változó tendenciát mutatott az áldozatok napi száma, vasárnap 410-en, hétfőn 399-en haltak bele a koronavírusba, amely összesen már 21 282 áldozatot szedett. A fertőzést 3968 páciens szervezetében mutatták ki az elmúlt egy nap során, és összesen 204 178 fertőzöttet szűrtek ki a január végi legelső koronavírusos eset óta.

A spanyol kormány a héten arra tesz majd javaslatot, hogy május 9-ig hosszabbítsák meg a kijárási korlátozásokat. Az intézkedéseken azonban a tervek szerint enyhítenének, április 27-től például a 14 év alatti gyerekek is kimehetnének az utcára felnőtt kísérettel, igaz a játszótereket, parkokat továbbra is zárva tartják majd. Az intézkedés 6,8 millió gyereket érintene. A 14 évnél idősebb gyerekek már eddig is kimehettek az utcára bizonyos, előírt esetekben.

Ausztriában május elsején minden bolt kinyithat

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása - jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény - tette hozzá.

kurzSebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatója 2020. április 21-én Bécsben

A kancellár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az enyhítések bevezetésével folyamatosan nő az egyének felelőssége is. Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta: kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot.

Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás, de ennek részleteiről később tájékoztatnak. A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az újranyitás második szakasza nehezebb lesz az elsőnél, mivel nincsenek tapasztalatok arról, hogyan lehet a korlátozások enyhítésével egy időben megakadályozni a vírus terjedésének esetleges újbóli felgyorsulását. Asztriában eddig 14 845-an fertőződtek meg koronavírussal, hétfő óta 78 új beteget diagnosztizáltak. "Feltűnően pozitív trend" figyelhető meg szerinte, a betegek száma ugyanis folyamatosan csökken: jelenleg 3,411 beteget tartanak nyilván, közülük 756-an szorulnak kórházi kezelésre, 196-an vannak intenzívosztályon. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 483-an haltak bele.

(Forrás: index.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

Fókuszban a fenntarthatóság – szakácsversenyt szervezett a Delirest

More details
Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

More details
Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details
Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

More details