Nyomtatás

A nyári fesztiválok ötöde elmarad

463

A Magyar Fesztivál Szövetség, a magyarországi fesztiválok legnagyobb szakmai szervezete megalakította Fesztivál Válságkezelő Munkacsoportját. Szorgalmazzák, hogy a kormány hozzon létre egy fesztivál vis maior alapot. Márta István, a szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, az már biztosan látszik, hogy a nyári fesztiválok 15-20 százaléka elmarad idén.

A Magyar Fesztivál Szövetségnek 220 tagja van és közel 320 fesztivál van a látókörében a szervezeti tagok révén, és körülbelül 900-950 olyan fesztivál, amelyről tudunk, és aminek az érdekeit megpróbáljuk valamilyen módon képviselni a jelenben és a jövőben, tekintettel erre a szörnyű helyzetre - mondta az InfoRádiónak Márta István, a szervezet elnöke.

A szövetség elnöksége megalakította a válságkezelő munkacsoportját, amelynek ugyan több célkitűzése és feladata van, de először egy egységes szempontrendszer alapján adatokat gyűjt és felméréseket készít arról, hogy mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal kárát felmérje. Emellett szeretnének javaslatcsomagot készíteni a kormánynak, amelyben egy fesztivál vis maior alap különféle szempontok melletti létrehozását szorgalmaznák.

Fontos lenne a munkaadói, vagyis a fesztiválszervezői oldal számára a jogi helyzet tisztázása, hogy mit lehet és hogyan, és szeretnénk a munkavállalói oldal érdekeit is képviselni - mondta Márta István. Szavai szerint nemcsak az előadóművészekre gondoltak, hanem szeretnék a vállalkozók, alvállalkozók helyzetét is felmérni. Jelen pillanatban adataik szerint

a fesztiválok 37 ezer embernek adnak közvetlenül munkát, közvetve pedig körülbelül 300-350 ezer ember megélhetését érintik,

beleértve az árusokat, vendéglátósokat, a szobakiadással foglalkozókon át a szállásadókig. "Elég széles spektrumot ír körül a fesztiválpiac" - tette hozzá az elnök.

A szövetség információi szerint a fesztiválok körülbelül 80 milliárd forinttal gazdagítják a nemzeti jövedelmet, és az ezután felszámolt adók, az áfa, az szja, az ipa, az ifa pedig a költségvetést. Jelentősen hozzájárulnak a gazdasághoz - összegzett Márta István.

Az elnök szerint nehéz kérdés, hogy mi legyen a nyári fesztiválokkal. "Hétről hétre változik a helyzet, de a mi felméréseink szerint

15-20 százalékuk biztosan elmarad, további 20-25 százalék gondolkodik más időpontra áthelyezésen, és nagyjából 60 százalékuk még nem döntött, kivár.

Főleg a júliusi, augusztusi és a későbbi fesztiválok" - mondta az elnök.

Az időpontáthelyezésekkel kapcsolatban elmondta: "Teljesen járatlan az út. Ilyen történelmi szituáció ebben a szegmensben se volt. Nem tudjuk"

Szerinte a fesztiválszervezők, fesztiváligazgatók, alapítók elég jelentős kreativitással rendelkező emberek, valamit valószínű, hogy kitalálnak. "Biztos, hogy a fesztiválsztrádán elég nagy tülekedés lesz, amennyiben már látjuk az alagút végét" - mondta Márta István.

Kijelentette, az biztos, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve - és részben az Emmi kultúráért felelős államtitkárságával -, a turizmusnál valószínű, hogy ha az alagút vége már látszik, akkor elég sok anyagi forrás lesz arra, hogy a marketingkommunikáció meglendüljön, azaz a hazai turizmus, és ezen belül a fesztiválturizmus kiemelten kezelődjék majd. "A kérdés az, hogy ez a nyár közepétől, ősztől van, vagy egyáltalán, ha bedől a fesztiválpiac, akkor ez a jövő év jól előkészített szegmense lenne. Bizakodóak vagyunk" - tette hozzá Márta István.

(Forrás: infostart.hu)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek