Nyomtatás

Megszólaltak a magyar szállodák a koronavírusról: még nincs pánik

1108

Hogy pontosan milyen hatása lesz a turizmusra a koronavírusnak, egyelőre még nem lehet tudni. A magyarországi szállodák különböző tapasztalatokról számoltak be a Portfolio-nak. A külföldről érkező vendégek közül többen lemondták magyarországi útjukat, ugyanakkor az egyik szállásközvetítéssel foglalkozó cég úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hetekben több olyan magyar jelentkezett náluk, akik a vírus miatt a külföldi nyaralás helyett választanak belföldi pihenést.

Változó tapasztalatokról számoltak be a magyar szállodák az Európában is terjedő koronavírus következményeiről a Portfolio-nak. Ugyan egyelőre Magyarországon nincs jelen a vírus, sokan kivárnak. Pillanatnyilag nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elhalasztott vagy lemondott külföldi utazást a magyarok idén belföldi pihenésre cserélnék.

Információink szerint egyes szállodákban az elmúlt hetekben arra is volt példa, hogy az alacsony foglaltságra hivatkozva az alkalmazottakat kényszerszabadságra küldték.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett nagyobb szállodaláncok arról számoltak be, hogy a január és február a tavalyi évhez hasonlóan erős volt, és inkább a márciusi foglalásoknál tapasztalnak némi visszaesést.

Pánikhangulatra utaló jeleket, tömeges lemondásokat azonban nem látnak.

Már márciusban érződik a vírus hatása

A budapesti székhelyű Danubius Hotels Group 21 saját tulajdonú szállodát üzemeltet. Megkeresésünkre közölték, az idei év első két hónapját az előző év azonos időszakához képest eredményesebben zárták.

A koronavírus által kialakult helyzetnek nem volt érdemi hatása erre az időszakra. Most azonban, március elején változást érzékelünk, jelenleg monitorozzuk, figyeljük a folyamatosan változó helyzetet

– írták, hozzátéve, következtetéseket levonni most még korai volna a változásokból, trendeket a szállodák jövőbeni foglaltságára nem lehet jelenleg meghatározni. De tapasztalataik szerint a vendégek egy része jelenleg kivár a döntésekkel, foglalásokkal.

Február utolsó hetének szobafoglaltsága a tavalyi év felett zárt. A márciusi hónap foglalásai minimálisan a tavalyi év hasonló időszaka alatt vannak, viszont április hónap közel 3%-kal fölötte

– írta megkeresésünkre a Magyarországon és külföldön összesen 26 szállodát üzemeltető Hunguest Hotels. Náluk is előfordultak lemondások, elsősorban a külföldről érkező vendégek részéről, mind az egyéni utazók, mind az üzleti szektor esetében.

"Pontos statisztikánk az elmúlt hetek foglaltságával kapcsolatban egyelőre nincs, de nagyon sok olyan telefonos megkeresés érkezett, amely során a vendégek jelezték, hogy lemondták a külföldi útjukat és helyette idén, a koronavírus miatt inkább belföldi nyaralást terveznek, és akár júniusi időpontra is foglalnak szállást" - mondta Apró Bernadett, az Utazzitthon.hu szállásközvetítő oldal munkatársa.

Voltak azért lemondások is, egy román csoport például egy soproni szállásfoglalást mondott vissza, a döntést Ausztria közelségével indokolták, illetve hogy a szomszédos országban már több koronavírus-fertőzöttről tudnak, valamint azzal, hogy úgy hallották, nehézkes a határátlépés..

Apró elárulta, hogy húsvétra már a kedvezőbb árú szálláshelyeken teltház van, vadászni kell a szabad szállodai szobákat, de a május 1-i vagy a pünkösdi hosszú hétvégére még bőven van szabad szálláslehetőség. A Hunguest Hotelsnél jelenleg a húsvéti napok foglaltsága 75-80% között mozog, ami szerintük abszolút nem kirívó, teljesen normálisnak számít szűk egy hónappal a kiemelt időszak előtt.

Forrás: portfolio.hu

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek